Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejzajímavější památky Irska: Projděte se středověkým městem nebo obdivujte 121 metrů vysokou jehlu

Tradiční a malebné. Zároveň divoké a nespoutané. Takové je Irsko – místo, kde plyne život tak nějak jinak a pomaleji. Co tady stojí za návštěvu? Vybrali jsme deset dominant.

Hrad Trim

Hrad Trim (irsky Caisleán Bhaile Atha Troim) je největším normanským hradem v Irsku. Celý hradní areál se rozkládá na ploše 30 000 m² a najdete ho na břehu řeky Boyne v hrabství Meath. Trim Castle nechal v roce 1173 postavit normanský rytíř Hugh de Lacy. Do dnešní doby se z něj ale zachovaly jen holé zdi. Návštěvníci si nicméně mohou od roku 2000 prohlédnout jeho přízemí s několika informačními panely.

Trim Castle Irsko
Trim Castle je největším normanským hradem v Irsku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vesnice Glendalough

Vesničku Glendalough najdete v národním parku Wicklow Mountains, v provincii Leinster. Kromě kouzelné přírody, která vás tady zaujme na první pohled, se můžete těšit také na pozůstatky klášterního komplexu. Ten byl v místě založen sv. Kevinem v 6. století. Největší dominantou tohoto místa je nepochybně okrouhlá věž sahající do výšky 30 metrů.

Glendalough Irsko
Největší dominantou vesnice Glendalough je okrouhlá věž sahající do výšky 30 metrů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Univerzita Trinity College

Nejstarší univerzita Irska, založená na místě augustiánského kláštera anglickou královnou Alžbětou I. v roce 1591, se nachází na pravém břehu řeky Liffey. Pokud do blízkosti univerzity zamíříte, rozhodně nevynechejte její návštěvu. Hned v úvodu vás tady totiž zaujmou velkolepé kolejní budovy, mezi kterými jsou poměrně rozlehlá nádvoří a parky. Zamiřte taky do zdejší knihovny (Library), kde najdete každý výtisk knihy, která v Irsku nebo Velké Británii vyšla (celkem asi 3 000 000 výtisků).

Univerzita Trinity College Irsko
Nejstarší univerzita Irska byla založená na místě původního augustiánského kláštera anglickou královnou Alžbětou I.
Zdroj:
Bigstockphoto

Katedrála Nejsvětější Trojice

Katedrálu Nejsvětější Trojice (Christ Church Cathedral) najdete v hlavním irském městě Dublinu. Jde vůbec o ten nejstarší irský kostel, jehož založení se datuje do období okolo roku 1030. Oficiálně tady sídlí katolický arcibiskup, ten nicméně od anglické reformace využívá kostel sv. Marie na Marlborough Street. Pokud si chcete katedrálu prohlédnout zevnitř, bude potřeba zaplatit vstupné

Katedrála Christ Church Irsko
Katedrála Nejsvětější Trojice je nejstarším irským kostelem, jehož založení se datuje do období okolo roku 1030.
Zdroj:
Bigstockphoto

The Spire of Dublin

Dublinská jehla – jedna z moderních dominant Dublinu vás překvapí svou úctyhodnou výškou. 121 metrů vysoký kužel, který se nachází na místě někdejšího památníku admirála Nelsona na hlavním dublinském bulváru O’Connell Street, navrhlo studio Ian Richie Architects. Zajímavé je, že The Spire of Dublin postupně získával na výšce. V roce 2003 mu bylo totiž přidáno dalších 20 metrů.

Dublinská jehla
Úctyhodných 121 metrů vysoký kužel se nachází na místě někdejšího památníku admirála Nelsona.
Zdroj:
Bigstockphoto

Katedrála sv. Patrika

Tahle protestantská katedrála je největším svatostánkem v Irsku. Postavena byla v roce 1190 na místě původního kostelíku, který zde stával již v 5. století v místech, kde svatý Patrik křtil první konvertity na irském ostrově. Ačkoli vypadá katedrála zvenku maličko stroze, uvnitř najdete třeba náhrobek rodiny Boyleů nebo epitaf Jonathana Swifta.

Katedrála sv. Patrika Irsko
Tahle katedrála je tím vůbec největším svatostánkem v celém Irsku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Město Galway

Tohle kamenité středověké město je centrem provincie Connacht a najdete ho na atlantském pobřeží irského ostrova. Obývá ho asi 80 tisíc obyvatel a na jeho prohlídku vám postačí zhruba dvě hodiny čistého času. Nejznámějším kostelem v centru a zároveň největším středověkým chrámem Irska je Church of St. Nicholas ze 14. století. Nejvíce vás ale pravděpodobně zaujmou spletité středověké uličky a taky informace o tom, že zde každoročně probíhá Ústřicový festival.

Galway Irsko
Jen málo měst na světě pořádá ústřicový festival. Galway je ale jedním z nich.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hrobky v Brú na Bóinne

Oblast Brú na Bóinne ukrývá asi čtyřicet prehistorických památek. Mezi ty patří i chodbové hrobky v oblasti Dowth, Knowth a Newgrange. Kulaté a vysoké mohyly nad kamennými hrobovými komorami jsou prý mnohem starší než pyramidy v Egyptě. Některé z nich vám můžou díky svému netradičnímu vzhledu připomínat mimozemské létající talíře.

Hrobky v Brú na Bóinne Irsko
Oblast Brú na Bóinne asi čtyřicet prehistorických památek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Rock of Cashel

Jeden z nejzachovalejších křesťanských areálů Irska prý podle legendy vznikl díky Ďáblu. Ten údajně ukousl kus pohoří Slieve Bloom a potom v těchto místech zahlédl svatého Patrika, jak se chystá postavit kostel. To ho rozzuřilo natolik, že skálu prudce vyplivl a ta se zabořila do země. Skála, která dostala jméno podle irského caiseal, což znamená pevnost, byla obehnána hradbami už ve 4. století. Historii monumentálního komplexu s mnoha unikáty mapuje i film, který zde promítají. Unikátnost tohoto místa potvrzuje i návštěva královny Alžběty II. a jejího manžela, která se tady uskutečnila 20. května 2011. 

Rock of Cashel Irsko
Za vznik Rock of Cashel může údajně sám Ďábel.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hrad Bunratty

Bunratty Castle je středověký hrad z 15. století, který patří k nejvyhledávanějším atrakcím v Irsku. K popularitě místa přispívá nepochybně i skutečnost, že každý večer zde kejklíři a obsluha v dobových kostýmech vyvolávají iluzi středověkých hostin, kterými zdejší hrad proslul. Dnešní podoba hradu pochází z r. 1425, kdy jej nechal postavit rod MacNamarů. Součástí hradu je přes 450 kusů dobového nábytku, tapisérií a uměleckých předmětů převážně z 15. a 16. století.

Hrad Bunratty Irsko
Středověký hrad z 15. století ukrývá na 450 kusů dobového nábytku a dalších artefaktů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

53° 20' 41.0616", -6° 15' 6.8135"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejzajímavější památky Irska: Projděte se středověkým městem nebo obdivujte 121 metrů vysokou jehlu