Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Turecka: užijte si monumentální skalní města i plavbu panenskou přírodou

Turecko nejsou jen sultánské mešity, opulentní kuchyně a Istanbul. Jestli máte namířeno k bráně Orientu, seznamte se nejprve s našimi TOP 10 Turecka.

Vybrat desítku toho nejlepšího z daného státu je vždycky dost těžké. I tak jsme se o to ale pokusili. Tady jsou naše tipy!

#1 Pamukkale

Na jihozápadě Turecka se rozprostírá vyloženě pohádkové místo s pohádkovým názvem – Pamukkale v turečtině znamená „bavlněný hrad“. Podle legendy je totiž místo tvořeno ztvrdlou bavlnou, kterou tu nechali sušit obři. Jde o přírodní lázně s horkými prameny, které byly ke koupání využívány už ve 2. století před naším letopočtem.

Téměř 3 kilometry dlouhý terasovitý útvar sestává z dílčích menších „bazénků“ tvořených vápencem, mezi kterými se kaskádovitě přelévají horké prameny. Kontrast bílého minerálu a čiré modré vody láká návštěvníky z celého světa. Má to ale jeden háček – zákaz koupání ve většině bazénků. Pamukkale bylo přidáno na seznam UNESCO už v 80. letech 20. století a je přirozené, že vláda chce tento přírodní fenomén uchránit.

Pamukkale
Tenhle kousek Turecka patří mezi ty nejvyhledávanější. Koupat se tu ale nesmí.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Alanya

U jižního tureckého pobřeží leží vytížené turistické letovisko Alanya. Jedna z jeho dvou pláží, Kleopatřina, si svou krásou získala ocenění Evropské unie. Podle legendy pláž vznikla jako svatební dar pro královnu Kleopatru, která odmítala vstoupit na jinou půdu než egyptskou. Císař Marcus Antonius do ní byl tak zamilovaný, že nechal na pláž dovézt písek z Egypta.

Za návštěvu stojí i opevněný hrad ze 13. století, který je vystavěný na výběžku do moře.

#3 Kappadokie

Národní park v „zemi krásných koní“, která už dnes svému názvu nedostojí, je turisty také vyhledávaný, a to i přesto, že leží ve vnitrozemí. Zdejší krajina je známá množstvím hlubokých údolí a kaňonů a nejrůznějších skalních útvarů, od homolí po skalní města. Ty vznikly v důsledku mísení materiálů po působení sopečné činnosti.

Jelikož je místní hornina tuf podobná pískovci, a tudíž dobře opracovatelná, najdete v Kappadokii kromě přírodních útvarů i výtvory lidské ruky. Zejména monumentální podzemní skalní města, která podle historiků obývalo zhruba 20 tisíc lidí, hlavně křesťanů, kteří se tu ukrývali před pronásledovateli. Velkým turistickým lákadlem je také let horkovzdušným balónem nad celou oblastí.

Kappadokie
Skalní útvary a balóny. Tenhle obrázek už jste určitě někdy viděli!
Zdroj:
Shutterstock

#4 Efez

I přesto, že se dnes nachází na území Turecka, byl Efez v minulosti velkoměstem iónského Řecka. Athénští kolonisté ho založili tisíce let před naším letopočtem a jeho někdejší bohatství je z ruin patrné dodnes.

Najdete tu například pozůstatky amfiteátru, který pojal až 24 tisíc diváků, a byl tak ve své době největším na světě. Zároveň byly ve městě vybudovány zřejmě první kryté toalety s kanalizačním odpadem. Nejzajímavější je asi sloup, který byl součástí Artemidina chrámu – jednoho ze sedmi divů světa.

Efez
Tohle okouzlující místo bývalo dříve součástí Řecka.
Zdroj:
Shutterstock

Efez je po Istanbulu druhým nejnavštěvovanějším místem Turecka a roku 2015 byl zapsán na seznam UNESCO.

#5 Hagia Sofia

Istanbulský chrám Boží Moudrosti byl postaven už v dobách Byzantské říše, jejíž nejvýznamnější kulturní památkou zůstává dodnes. Jeho dráha křesťanské svatyně skončila roku 1453 po dobytí Konstantinopole Osmany, od té doby slouží jako mešita.

Hagia Sofia
Hafia Sofia patří k nejkrásnějším stavbám planety.
Zdroj:
Shutterstock

Celých tisíc let, až do roku 1520, byla Hagia Sofia největší katedrálou na světě, a i když o své prvenství přišla, dodnes patří k nejkrásnějším stavbám vůbec. Interiér je bohatě vyzdoben freskami a mozaikami z křesťanského období, stěny jsou obloženy 6 druhy barevných mramorů. Prim ale hraje mohutná centrální kupole, která díky absenci podpůrných sloupů vypadá, jako by se vám vznášela nad hlavou.

#6 Nemrut

Jedna z nejnavštěvovanějších památek Turecka leží na jihovýchodě u města Adiyaman. Hora Nemrut vysoká něco málo přes 2 000 metrů byla širokou veřejností objevena až na konci 19. století a o 100 let později byla zapsána na seznam UNESCO.

Na vrcholku najdete místnosti tesané do skály a uměle vytvořenou mohylu o výšce téměř 50 a délce přes 150 metrů. Ta byla ze západu i východu olemována zástupem soch vysokých 8–9 metrů, které znázorňovaly především řecké, perské a arménské bohy. Dnes mají upadané hlavy, které jsou poskládané u úpatí mohyly.

#7 Mardin

Historické město Mardin v jižním Turecku je přichycené k vysokému kopci, téměř ke skále. Díky tomu nabízí nádherný výhled shora do okolní mezopotámské a syrské krajiny, ale i pohled na město samotné.

Jeho ulice jsou význačné architekturou dynastie Artuklu, která zaujme bohatým zdobením vytesaným do světlého kamene staveb. Ve městě je k vidění mnoho mešit, kostelů i citadel. Stejně jako jiné z našich TOP 10 je i Mardin na seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Mardin
Odsud se vám naskytne neopakovatelný výhled.
Zdroj:
Shutterstock

#8 Olympos

Tenhle řecky zavánějící národní park ležící u Středozemního moře zabírá plochu 70 tisíc hektarů. Kromě pláží a lesů s rozmanitou faunou i flórou, z níž je nejvzácnější cedr, zahrnuje i část pohoří Taurus. Na úpatí Olympu, 2,5 kilometru vysoké hory, která pohoří dominuje, narazíte na pozůstatky antického města z doby byzantské.

Mezi největší lákadla národního parku patří Chiméra – skála zhruba 2 kilometry od pobřeží, ze které šlehají plameny. Způsobuje je únik plynu ze skály, který se sám vzněcuje. Druhým lákadlem jsou karety obrovské, které na místních plážích kladou vejce.
Hory vznášející se nad mořem jsou opředené tajemstvím. Sídlo 12 olympských bohů jen tak nepokoříte.

#9 Ankara

Vaší pozornosti by nemělo uniknout ani hlavní město Turecka, Ankara, situované ve středu země. Na rozdíl od multimiliónového Istanbulu zde nenajdete téměř žádné památníky osmanské vlády, ale to bude nejspíš tím, že tu byl založen moderní turecký stát stojící na hodnotách západní společnosti.

Ankara
Při návštěvě Turecka nevynechte jeho hlavní město.
Zdroj:
Shutterstock

Ankara vznikla jako hlavní město keltské říše Galacie, a to už kolem roku 280 před naším letopočtem. Byli to právě Keltové, kdo položil základy až mnohem později vybudované ankarské citadely, která je nejstarší památkou ve městě. Z dob římského osídlení se dochovaly římské lázně, divadlo nebo Juliánův sloup. Ráz Ankary je velmi moderní, z novějších památek stojí za návštěvu socha prvního tureckého prezidenta Atatürka, Vítězný monument a monument Hatti. 

#10 Manavgat

Řeka Manavgat pramení v pohoří Taurus, které jsme zmiňovali výše. Lodní výlet po této pohádkově tyrkysové řece byste si neměli nechat ujít. Během plavby se můžete kochat panenskou přírodou, vodopády, národním parkem Altinbesik nebo Zeleným kaňonem, jehož barvu má na svědomí smaragdová hornina. V povodí řeky se také nachází spousta jeskyní, které můžete po vystoupení z loďky prozkoumat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9

 
 

Místo

40° 2' 21.8076", 32° 53' 50.6868"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Turecka: užijte si monumentální skalní města i plavbu panenskou přírodou