Přejít k hlavnímu obsahu

To nejlepší z Egypta: 20 míst, která musíte v zimě navštívit

Za egyptským sluníčkem vás dopraví letadlo za čtyři hodiny a pár minut. Blízká africká destinace, která láká na pohodové lenošení, bohatý podmořský život a luxusní hotely nadnárodních řetězců, má co nabídnout všem věkovým skupinám. 

Pokud vás přestalo bavit válení u moře nebo posedávání u hotelových barů, máme pro vás 20 tipů na místa, která na vás dýchnou bohatou historií i jedinečným kouzlem. Jen řekněte, čekali byste ve vyprahlé Hurghadě obří akvárium nebo nedaleko oblíbeného letoviska Marsa Alam zátoku, kde si můžete zaplavat s delfíny na otevřeném moři? Egypt toho nabízí opravdu hodně!

Pyramidy v Gíze

pyramidy v Gíze
Div světa. Jediný ze seznamu těch starobylých, najdete právě v Egyptě.
Zdroj:
Shutterstock

Nemůžeme začít jinak než jediným starobylým dochovaným Divem světa. Tím jsou pyramidy v Gíze – místo, kde byly v minulosti pohřbívány významné osobnosti, především pak panovníci.

Nejvýznamnější je nepochybně Choepsova pyramida, která měří necelých 140 metrů. Zajímavostí je, že Velká pyramida, jak se té Choepsově přezdívá, leží přesně v jedné třetině vzdálenosti rovníku od pólu a zároveň i v centru obydleného světa, jak v době, kdy byla postavena, tak i dnes.

Ain Sokhna: egyptská karta, na kterou letos klidně vsaďte všechno

Muzeum mořské biologie a akvárium

Obří akvárium a zároveň muzeum mořské biologie najdete v oblíbeném letovisku Hurghada. Kromě samotného akvária, které se může pochlubit zhruba 4 000 000 litry vody a víc než stovkou zvířat, se projdete i uměle vytvořeným deštným pralesem, odpočinout si můžete ve venkovním stanu s občerstvením a menší dítka jistě potěší přítomnost mini ZOO s gekony, pštrosy, velbloudy nebo krokodýly.

Chrámový komplex v Karnaku

Karnak Egypt
Chrámový komplex Karnak je absolutně dechberoucí.
Zdroj:
Shutterstock

Chrámový komplex v Karnaku je největším v Egyptě. Najdete ho v oblasti starověkého Vesetu (Théb). Jeho úctyhodná plocha činí asi 2 000 akrů. Jeho nejstarší části pocházejí z období před 2 000 lety, poslední přístavby jsou z období vlády prvních Ptolemaiovců.

Na výstavbě chrámového komplexu se podílela většina významných panovníků své doby. Díky své úctyhodné velikosti a samozřejmě také tomu, že je komplex poměrně zachovalý, se těší velké oblibě turistů z celého světa.

Marsa Matruh bude hit. Nabízí pláže jako v Karibiku, koupání v solných jezírkách i pořádný kus historie

New Marina

Nový přístav v oblíbeném letovisku Hurghada nese příznačný název New Marina. V jeho bezprostřední blízkosti najdete nespočet restaurací – od těch typicky arabských přes italské a středomořské až po thajské nebo argentinské. Nechybí ani nejrůznější bary, kavárny a čajovny, kde si můžete vychutnat tradiční egyptskou vodní dýmku.

Celkově je lokalita poněkud dražší, výhled na luxusní jachty a lahodné jídlo ale pochopitelně něco stojí.

Velká sfinga

Velká sfinga Egypt
Sfinga je už několik stovek let bez nosu. Ten jí ale neurazila napolenská vojska, jak se traduje.
Zdroj:
Shutterstock

Během návštěvy pyramid v Gíze si nenechte ujít také prohlídku Velké sfingy – sochy v podobě zvířete s lidskou hlavou, která představuje největší sochu vytesanou z jednoho kusu kamene. Její délka činí 74 metrů, výška 21 metrů a šířka 19 metrů.

Stáří sochy je neznámé a vedou se o něm časté spory. Egyptologové se ale přiklání k variantě, že socha byla vytvořena starými Egypťany ve 3. tisíciletí př. n. l., v době Staré říše.

Sfinze chybí část nosu. Hojně rozšířená pověra říká, že jí nos urazilo Napoleonovo vojsko. Pověra je však nepravdivá. Existují totiž snímky z dob před Napoleonovým tažením, které ji už zobrazují bez něj.

Dolphin World

Je vaším velkým snem zaplavat si s delfíny? Pokud si netroufnete na otevřené moře (viz níže uvedená Sataya), můžete si tuhle aktivitu zaplatit v delfináriu. To se od roku 2011 nachází v oblíbené lokalitě Makadi Bay. Kromě samotného plavání se můžete těšit také na zábavnou show, ve které vystoupí nejen delfíni, ale také mroži nebo tuleni.

Vystoupení trvá asi hodinu a dospělý za něj zaplatí 20 USD (dítě pak 10 USD). Samotné plavání s delfíny na 10–15 minut stojí 50 USD (pro jednotlivce), 100 USD (pro páry) a 150 USD (pro rodinu). 

Chrámy v Abú Simbel

Abú Simbel Egypt
Tato památka vznikla už ve 13. stol. př. n. l. Obdivujeme ji dodnes!
Zdroj:
Shutterstock

Chrámy v Abu Simbel nejsou díky své vzdálenosti (najdete je asi 290 km od Asuánu) navštěvované tak jako jiné egyptské památky. Pokud sem ale i přes dlouhou cestu přece jen zavítáte, rozhodně nebudete litovat.

Chrámy Abú Simbel, vytesané do skály, nechal vybudovat jeden z nejmocnějších i nejslavnějších faraonů Ramesse II. Chrámy byly pomyslnou vstupní branou do Egypta a měly symbolizovat jeho význam, i proto ta impozantnost.

Oba chrámy Abú Simbel vznikly v období 1274–1244 př. n. l., větší patří faraonovi, menší jeho manželce Nefertari. Zajímavé je také, že královna Nefertari je zobrazena ve stejné velikosti jako faraon, což je neobvyklé a poukazuje to na to, že měla na ženu zcela výjimečné postavení.

Muslimský prezident otevřel v Egyptě největší křesťanský kostel na Blízkém východě

Shaab Sataya

plavání s delfíny Sataya
Tady můžete delfíny pozorovat, ale taky si s nimi zaplavat!
Zdroj:
Shutterstock

Shaab Sataya, chcete-li Útes delfínů, najdete na jihovýchodním cípu potápěčské lokality Fury Shoal v blízkosti destinace Marsa Alam. Asi nikoho nepřekvapí, že tenhle útes ve tvaru podkovy byl pojmenován podle mořských savců, kteří zde v několika početných skupinách žijí.

Průměrná hloubka útesu činí asi 18 metrů, a pokud se sem vydáte na výlet, máte velkou pravděpodobnost, že delfíny uvidíte, a dokonce si s nimi můžete i zaplavat. Většinou vás budou svými roztomilými kousky provázet už během samotné plavby k útesu.

Údolí králů

Údolí králů Egypt
Tady našli místo svého posledního odpočinku mnozí významní šlechtici. Hlavně ale vládci Nové říše.
Zdroj:
Shutterstock

Oblíbené Údolí králů najdete na západ od Luxoru. Posvátné pohřebiště těch nejvýznamnějších osobností tehdejší společnosti, tj. faraonů a aristokracie, se rozprostírá na západním břehu Nilu. Nutno podotknout, že veřejnosti jsou přístupné některé ze zde nalezených hrobů, včetně slavné Tutanchamónovy hrobky. K její návštěvě ale potřebujete speciální povolení.

Celé údolí zahrnuje více než 60 hrobů a pohřebních komor, které pojímají různé formy a velikosti od obyčejné jámy po velké komplexy čítající na stovky jednotlivých místností. Stěny jednotlivých hrobek jsou zdobeny hieroglyfy a malbami znázorňujícími výjevy z egyptské mytologie. 

Egyptská Taba: letovisko pro poctivou válečku i zázemí pro výlety do Svaté země nebo k jordánským pokladům

Ostrov Giftun

Giftun Egypt
Pláž Mahmya na ostrově Giftun je jednou z nejkrásnějších v Egyptě.
Zdroj:
Shutterstock

Egyptský Karibik (jak se ostrovu Giftun také přezdívá) se nachází přibližně 1–2 hodiny cesty od Hurghady. Giftun, který je jen několik kilometrů dlouhý, dříve sloužil pro potřeby armády. Dnes je oblíbeným turistickým cílem, a to zejména pro svou klidnou povahu a skutečnost, že ho v celé délce obklopují korály.

Pokud tedy patříte mezi milovníky potápění a podmořského života, měli byste na Giftun zavítat. Nezapomeňte si s sebou ale přibalit dostatek jídla a pití. Na ostrově najdete jen jeden bar, kde jsou ceny zhruba 4x vyšší než v Hurghadě. Zato si ale můžete odpočinout na jedné z nejkrásnějších pláží Egypta – překrásné Mahmya Beach.

Hlavní město Káhira

Káhira Egypt
Káhira platí za pulzující velkoměsto s moderní infrastrukturou.
Zdroj:
Shutterstock

Káhira platí za kulturní a hospodářské centrum Egypta a leží na březích a ostrovech Nilu. Je největším a zároveň nejlidnatějším městem Afriky a Středního východu.

Moderní metropole, která se nachází v bezprostřední blízkosti mnoha významných památek, je domovem egyptské civilizace a zároveň jedním z nejvíce urbanistických míst na světě. Navštívit tady můžete třeba množství galerií, koncertních sálů, kulturních center či muzeí, restaurací, nákupních center a všemožných volnočasových aktivit. Neopomeňte ani místní trhy (doporučujeme třeba ten velbloudí) nebo národní muzeum s největší sbírkou staroegyptských exponátů.

Otestovali jsme za vás: Jak vypadají Vánoce v Egyptě na „last minute“ za necelých 10 000 Kč?

Alexandrie

Alexandrie Egypt
Alexandrie je jedním z nejdůležitějších egyptských přístavů, druhé největší město Egypta a hlavní město stejnojmenného guvernátu.
Zdroj:
Octasy / Shutterstock

Druhé největší město Egypta je mnohými označováno za to vůbec nejmodernější místo v Africe. O pravdivosti tohoto tvrzení se ale budete muset přesvědčit sami. Jak už jeho název napovídá, vybudováno bylo samotným Alexandrem Velikým před více než 2 000 lety. Dnes v něm žije přes 5 000 000 stálých obyvatel a samozřejmě zde nechybí takové vymoženosti jako metro nebo tramvaje.

Součástí města je i mezinárodní letiště a romantický přístav. Milovníci památek jistě ocení přítomnost Quaitbayovy pevnosti z 15. století, kde se mimo jiné nachází i hydrobiologické muzeum.

Luxor

Luxor Egypt
Město Luxor, kdysi známé jako Théby, najdete 777 kilometrů od Káhiry.
Zdroj:
Shutterstock

Přesně 777 kilometrů od hlavního města Egypta najdete Luxor – město na místě, kde původně ležely starobylé Théby (Veset). Luxor nabízí úchvatná svědectví o vrcholném období faraonské civilizace. Jedním z nich je například Jižní Opet – známější spíše jako Chrám v Luxoru, který byl vybudovaný kolem roku 1300 př. n. l. z iniciativy faraona Amenhotepa III.

Dříve byl luxorský chrám propojen s chrámem v Karnaku 2,5 kilometru dlouhou slavnostní alejí lemovanou sedmi stovkami sfing s tváří Amenhotepa III. Luxor je od roku 1979 na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Bazar Chán al-Chalílí

Bazar Chán al-Chalílí
Jeden z nejslavnějších bazarů v celém Egyptě má ohromnou atmosféru.
Zdroj:
Merydolla / Shutterstock

Pokud zavítáte do Káhiry, nenechte si ujít návštěvu největšího bazaru v islámské části města. Jeho jméno je Chán al-Chalílí. Centrálním a dobrým orientačním i výchozím bodem je Husajnova mešita postavená v roce 1154, která byla pojmenovaná po Husajnovi ibn Alím, vnukovi proroka Mohameda.

Bazar Chán al-Chalílí je místem, kde poznáte tu pravou a jedinečnou Káhiru, stejně jako život místních. Připravte se na spletité uličky plné křiku, povyku a nekonečného smlouvání. Jde ale o zážitek pro tuto zemi typický.

Sahara

Sahara džípy
Na Saharu se můžete vydat třeba džípem.
Zdroj:
Shutterstock

Egypt se může pochlubit také další raritou. Tou je největší poušť světa – Sahara. Ačkoli si asi drtivá většina z nás představí Saharu jako nehostinnou pustinu plnou rozpáleného písku, věřte, že její druhá tvář je plná života.

Žije zde dokonce několik rostlinných a živočišných druhů. Takový výlet do Sahary je proto nezapomenutelným zážitkem se silným emočním nábojem. Sahara zaujímá plochu čítající necelých 9 milionů km² a zasahuje do 10 států (Egypt, Libye, Tunisko, Alžírsko, Maroko, Niger, Mauretánie, Mali, Čad a Súdán).

Pokud se vydáte na výlet, bude vás čekat jízda džípem nebo čtyřkolkou, návštěva beduínské vesnice a vyzkoušet si můžete plachtění na písečných dunách.

Národní park Ras Mohamed

Ras Mohamed
Takhle vypadá vstupní brána do národního parku Ras Mohamed.
Zdroj:
Shutterstock

Ras Mohamed je nejznámějším národním parkem v Egyptě. Ročně ho navštíví statisíce turistů z celého světa. Park leží mezi bohatými korálovými útesy Rudého moře a Sinajskou pouští ve vnitrozemí. Jeho součástí je i korálový pás na nejjižnějším cípu Sinajského poloostrova.

Díky průzračné vodě a bohatému podmořskému životu je park považován za jedno z nejlepších míst k potápění. Raritou zdejšího parku jsou i mangrovové stromy, které rostou přímo z moře – ze slané vody.

Jezero Nasser

jezero Nasser
Nasser vlastně není jezero, ale uměle vybudovaná přehrada.
Zdroj:
Shutterstock

Nasser, chcete-li Násirovo jezero, je přehradní nádrží, která vznikla na Nilu za Vysokou Asuánskou přehradou v roce 1971. Její raritou je skutečnost, že patří mezi největší přehradní nádrže na světě. Její úctyhodná rozloha činí 5250 km², na délku měří 510 km a její objem je 157 km³. Hloubka nádrže dosahuje až 180 metrů.

Jezero je mnohými považováno za jeden z nejlepších rybářských revírů na světě. Krásných 83 % rozlohy jezera se nachází na území Egypta, jinak Násirovo jezero zasahuje až do Súdánu, kde se nazývá Núbijské jezero.

Asuán

Asuán je město na jihu Egypta. Přezdívá se mu také brána černé Afriky a podmanivé město Nilu, na jehož březích se ostatně také rozkládá. Oblast je známá především svými památkami z dob faraónských, ale také stavbou kontroverzní Vysoké přehrady na životodárném Nilu.

Za návštěvu tady stojí třeba Núbijské muzeum, které se nachází jen pár minut od hlavní silnice. Součástsí Asuánu je také několik ostrovů. Například na jednom z nich – ostrůvku Elefantina můžete obdivovat Chnumův chrám nebo slavný nilometr – kamenné schodiště s 90 stupni.

Wadi al-Hitan

Wadi al-Hitan
Údolí velryb je obřím pohřebištěm s řadou původních ostatků největších žijících savců.
Zdroj:
Shutterstock

Wadi al-Hitan, chcete-li Údolí nebo hřbitov velryb, je místem, kde žádné velryby nenajdete. Nebo alespoň ne ty živé. Údolí získalo svou přezdívku podle pozůstatků největších živočichů žijící na Zemi. Když se budete údolím procházet, ze všech stran na vás budou svítit kosti velryb přesně v takové poloze, v jaké zvířata zemřela.

K největším kostrám patří kostry basilosaurů, předků dnešních velryb, kteří běžně dosahovali 18 metrů délky (největší nalezená kostra měřila 21 metrů). Lokalita je součástí seznamu světového dědictví UNESCO.

Hora Sinaj

hora Sinaj
Hora Sinaj má významnou biblickou symboliku. Právě tady měl Hospodin předat Mojžíšovi Desatero přikázání.
Zdroj:
Shutterstock

Jedno z nejmagičtějších míst naší planety, hora Sinaj, má významnou biblickou symboliku. V Bibli se píše, že právě zde obdržel Mojžíš od Boha Desatero. O pravdivosti této informace se sice vedou letité spory, přesto je však Sinaj významným poutním místem a zajímavou turistickou atrakcí.

Horu najdete v oblasti Ain El Soukhna na Sinajském poloostrově. Její výška čítá více než 2 000 metrů. Na horu vedou skalnaté schody, kterých je několik stovek. Odměnou za výstup vám bude prohlídka kapličky svaté Trojice a výhled na okolní krajinu.

 

Použité zdroje:

  • dolphinworldegypt.com
  • cs.wikipedia.org/wiki/Sinaj_(hora)
  • whc.unesco.org/en/list/1186/
  • radynacestu.cz/magazin/mesto-asuan-objevte-tuto-branu-do-afriky-a-romanticke-mesto-na-nilu/
  • cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1sirovo_jezero
  • redsea-project.com/post/copy-of-ras-mohamed-national-park
  • britannica.com/place/Sahara-desert-Africa
  • cs.advisor.travel/poi/Bazar-Chan-al-Chalili-9327
  • egypt.vdetailech.cz/katalog-objektu/turisticka-strediska/luxor
  • britannica.com/place/Alexandria-Egypt
  • en.wikipedia.org/wiki/New_Cairo
  • blog.blue-style.cz/giftun-ostrov-hurghada/
  • jakdoafriky.cz/udoli-kralu/
  • seawolf-safari.de/divesite/shaab-sataya
  • wikipedia.org/wiki/Ab%C3%BA_Simbel
  • novinky.cz/clanek/cestovani-je-starsi-nez-egyptska-rise-tajemstvi-velke-sfingy-neda-spat-ani-expertum-40327664
    cs.wikipedia.org/wiki/Hurghada
  • wmf.org/project/karnak-temple
  • pyramid-of-giza.com/about-pyramids-of-giza/
 
 

Místo

29° 58' 45.4584", 31° 8' 3.3576"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To nejlepší z Egypta: 20 míst, která musíte v zimě navštívit