Přejít k hlavnímu obsahu

Odhalte tajemství 2. světové války a vojenských památníků u našich sousedů nedaleko česko-polské hranice

Cestou směrem na Hradec Králové – Náchod – Broumov, jen pár kilometrů za česko-polskou hranicí, můžete objevovat tajemství 2. sv. války, zejména vojenského projektu RIESE tehdejšího hitlerovského Německa.

Kde se vzal, tu se vzal... podzemní komplex Riese

Výlet do této nesporně zajímavé části našich severních sousedů doporučujeme začít prohlídkou podzemních měst, v nichž se skrývá řada tajemství. Během 2. sv. války byla ve zdejších Sovích horách a pod hradem Książ ve Wałbrzychu realizována tajná stavba hitlerovského Německa s krycím názvem „Riese”  (česky „Obr”). Ruce vězňů z tábora Gross-Rosen zde budovaly obří tunely. V letech 1943-1945 v podzemí Sovích hor vzniklo šest komplexů, sedmý právě pod hradem Książ. Účel těchto staveb dodnes není znám. Jedna z hypotéz uvádí, že v podzemí mohly být fabriky zbraní. Stavba komplexu „Riese” však nikdy nebyla dokončena. Část těchto podzemních tunelů je dnes zpřístupněna k prohlídkám.

Riese

Wlodarz

Vydejte se pod hrad Książ ve Wałbrzychu

První z těchto podzemních staveb, které dnes můžete navštívit, se nachází pod hradem Książ ve Wałbrzychu (www.ksiaz.walbrzych.pl), třetím největším hradem v Polsku. Trasa prohlídky, doprovázená  multimediálními prezentacemi, vede částí tunelů ležících 50 m pod hradem. S průvodcem trvá prohlídka komplexu cca 40 minut a k dispozici jsou i audiobooky v češtině. Nezapomenutelným zážitkem je i návštěva samotného hradu. Síť tunelů pod zámkem dodnes vyvolává velké emoce.

Riese

Nedaleko hradu se pak nachází stejnojmenný hotel Książ (www.ksiaz.walbrzych.pl/turystyka/hotel) či hotel s restaurací Maria (www.hotelmaria.sirbud.pl), kde můžete ochutnat výborné grilované speciality.

Valimské štoly

Z hradu Książ, směrem do Sovích hor (cca 30 km), dojedete k Valimským štolám (www.sztolnie.pl). Přístupné jsou tři z nich a prohlídka s průvodcem trvá cca hodinu.

Walimské štoly

Walimské štoly

Walimské štoly

Podzemní město Osówka

Ze štol se pak rovnou můžete vydat do nejrozsáhlejší části komplexu Riese - podzemního města Osówka (www.osowka.cz) v obci Głuszyca. V září 2019 zde zprovoznili novou multimediální trasu s audioprůvodci v češtině – doporučujeme vydat se tou „extrémní”, při níž se tunely proplouvá na lodičkách. Po prohlídce tunelů se vydáte nahoru k hlavnímu vchodu na cca 15 minutovou procházku skalními chodbami a venku si pak můžete prohlédnout  pozůstatky nedokončených vojenských staveb.

Na skok v Jedlině-Zdróji či návštěva Kamenné Hory

Na chvíli se můžete zastavit i v Jedlině – Zdroji, na zámku Jedlinka, kde sídlila paramilitantní německá organizace Todt, dohlížející na práce v podzemí v rámci projektu RIESE. Skvělým námětem je i návštěva Kamenné Hory, kde v podzemí pod Parkovou horou měli nacisté pracovat na projektu „Arado” – vývoji nové zbraně, která měla změnit podobu 2. světové války.

Komplex staveb v bývalém uhelném dole v Ludwikowicích Kłodzkých

Další zajímavou vojenskou památkou je komplex staveb v bývalém uhelném dole v Ludwikowicích Kłodzkých, zařazených během 2. světové války do programu Riese. Nacházejí se zde předměty dosud neznámého určení a se záhadnými názvy jako např. Mucholapka, které snad měly sloužit již k výše zmíněnému vývoji nové zbraně nacistů. V současnosti prostory bývalého dolu slouží jako muzeum vojenské techniky Riese-Mölke.

Muzeum vojenské techniky Mölke

Stavba zahalená tajemstvím

Přestože od konce války uplynulo jen několik desítek let, jde-li o projekt Riese, nedochovaly se, resp. nejsou známy žádné stavební plány a neexistují ani žádní svědkové – jedná se tak fakticky o jednu z nejzáhadnějších stránek 2. světové války. Ze šesti komplexů (Gontowa, Jugowice, Soboń, Rzeczka, Osówka a Włodarz) jsou turistům zpřístupněny jen tři poslední. Samostatnou částí Riese bylo pak podzemí ražené pod hradem Książ.

logo

logo

 
 

Místo

50° 45' 55.8504", 16° 16' 58.8072"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Odhalte tajemství 2. světové války a vojenských památníků u našich sousedů nedaleko česko-polské hranice