Přejít k hlavnímu obsahu

Západ Bulharska: tipy na výlet a dovolenou

Chcete se časem podívat do Bulharska? Máme pro vás tři užitečné tipy, kam vyrazit v jeho západní části a co určitě vidět.

Bulharsko, to nejsou jen břehy Černého moře a pár letovisek, která v posledních letech zažívají nebývalou vlnu popularity. V téhle zemi najdeme i spoustu přírodních krás, měst s pestrou historií a zajímavých zákoutí. 

Kam do města: Sofie

Na západě Bulharska se nachází metropole Sofie. Ta je stará už 7 000 let (některé zdroje se přiklánějí s 8 000 let) a je druhým nejstarším městem v Evropě. Ve městě žije asi 14 % obyvatel země a není překvapením, že Sofie je politickým, hospodářským i kulturním střediskem. Sídlí tu i devět univerzit.

Sofie Bulharsko
Sofie vás zaujme třeba svými širokými bulváry.
Zdroj:
bigstockphoto.com

A které památky by vám v bulharském hlavním městě neměly ujít? Ve vaší sbírce viděných míst neměla chybět katedrála sv. Alexandra Něvského postavená na počest císaře Alexandra II., díky němuž získalo Bulharsko nezávislost, byzantský cihlový kostel sv. Sofie, kostelík ze 4. století v centru města, mešita Banja Baši z 6. století, jež je malým pozůstatkem turecké vlády, a pak třeba archeologické muzeum.

Víte, že letní i zimní olympijské hry se v Evropě konaly jen ve dvou městech? Šlo i bulharskou Sofii a italský Turín.

Kam do přírody: NP Střední Balkán

Národní park Střední Balkán sice zasahuje do západní části Bulharska, nicméně se nachází i v samotném srdci země. Zdejší nadmořská výška začíná na 550 m a končí na 2 376 m, což je vrchol hory Botev. 

Tenhle národní park je třetím největším chráněným územím v Bulharsku a zaujímá 716,69 kilometrů čtverečních. Zároveň je to jedna z nejcennějších chráněných oblastí na území Evropy. Na většině území Středního Balkánu najdeme husté lesy a v nich buky, jedle, smrky a duby zimní. Součástí parku jsou taky vysokohorské louky, skalní stěny, kaňony, vodopády a asi 20 vrcholů přesahujících nadmořskou výšku 2 000 metrů.

V národním parku žije asi 2 390 živočišných druhů, z nichž asi 260 je ohrožených a celosvětově vzácných. Nouze tu není o endemity v měřítku Balkánského poloostrova, Bulharska i menších lokalit. 

Střední Balkán
Oblast byla národním parkem vyhlášena v roce 1991.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Kam za zábavou: pevnost Pernik

Chcete-li zvolit kompromis mezi městem a přírodou, vydejte se prozkoumat pevnost Pernik u stejnojmenného města. Pevnost vznikala za vlády Chána Omurtaga (814-831), archeologové ale zároveň tvrdí, že původní stavba tu mohla stát už během 5. nebo 6. století. 

Pevnost Pernik je úzce spjata s bojarem Krakrou, který spravoval tuto pevnost a ještě pětatřicet dalších. Tzv. Krakra pevnost byla důležitým obranným bodem v boji proti byzantským dobyvatelům a podle legendy v roce 1016 odolávala oblehání dokonce 88 dní. Místo dneska patří k turistickým cílům, ale i k oblíbeným lokalitám místních, kteří se sem chodívají třeba jen tak projít.

Pernik
Pevnost Pernik se nachází jen pár desítek kilometrů od hranic se Srbskem a Severní Makedonií.
Zdroj:
bigstockphoto.com
 
 

Místo

42° 41' 51.7488", 23° 19' 18.7212"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Západ Bulharska: tipy na výlet a dovolenou