Přejít k hlavnímu obsahu

Kolik peněz vyměnit na letošní dovolenou? Procestovali jsme oblíbené destinace a takhle vypadají aktuální ceny v Bulharsku a Turecku

Chystáte se na dovolenou do Bulharska nebo Turecka a přemýšlíte, jak velký obnos peněz s sebou vyměnit? Procestovali jsme za vás oblíbené destinace a přinášíme aktuální informace o cenách.

Kolik peněz vyměnit do Bulharska?

Ceny v Bulharsku jsou jednou z věcí, které Čechy do téhle oblíbené dovolenkové destinace každoročně lákají. Mezi turisty z Česka stále panuje představa, že v Bulharsku hodně ušetří. To je ale pravda jen z poloviny. Dovolenou tu sice pořídíte výrazně levněji než třeba pobyt na řeckém nebo italském ostrově, v oblíbených bulharských letoviscích už ale ceny tak nízké nejsou.

Oficiální měnou v Bulharsku je lev (někdy „leva“), který se dělí na 100 stotinek. Vyměnit české koruny za leva je ale v Česku poměrně komplikované, ba prakticky nemožné. Tato měna je pro tuzemské směnárny totiž značně neatraktivní, protože jedna leva má kurz přibližně 14 Kč. V Česku tak doporučujeme vyměnit koruny na eura a ty pak v Bulharsku směnit na leva. Mnohem výhodnější je ale vyměnit jen malý obnos a zbývající útratu platit kartou nebo bankovky vybírat přímo z bankomatů.

Jak vypadají aktuální ceny v Bulharsku v roce 2023? Záleží samozřejmě na tom, do kterého letoviska míříte. Draho je obecně na Slunečném pobřeží a v dalších oblíbených letoviscích, kde za oběd utratíte podobně třeba jako u nás v Praze. Čím dál od centra, tím budou ceny pochopitelně nižší.

Co se týče jídla a pití, aktuální ceny v restauracích jsou o něco vyšší než v minulém roce. Například za polévku dáte cca 2,5 BGN, hlavní chod vás vyjde na 8–12 BGN, šopský salát stojí v průměru 3 BGN, příloha 2 BGN. Za kebab ve stánku zaplatíte okolo 5–7 BGN. Lahev vína vás vyjde na 25–50 BGN. Za půllitru čepovaného piva zaplatíte 1,5 BGN. Za ryby v průměru dáte 16–50 BGN. Pizza vás vyjde na 15–23 BGN. Za zmrzlinu utratíte zhruba 5 BGN.

Restaurace v Bulharsku
V Bulharsku vás letos překvapí o něco vyšší ceny.
Zdroj:
Shutterstock

Set lehátek se slunečníkem si letos půjčíte na den za 25–40 BGN. Cigarety tady stojí zhruba 5,40 BGN. Pokud chcete využít služeb taxislužby, připravte si zhruba 1 BGN (nástupní taxa) a dalších 0,85 BGN za každý ujetý kilometr. Platíte tady samozřejmě i za čekání (1,2 BGN/minuta). Za WC na pláži zaplatíte cca 1 BGN, za sprchu necháte dalších 0,6 BGN. Za vstupné do některého z bulharských aquaparků zaplatíte 25–50 BGN.

Kolik eur s sebou tedy vyměnit? Pokud nemáte zaplacený koncept all inclusive stravování, vyplatí se mít zhruba 700–800 eur pro dvě osoby/týden.

Kolik peněz vyměnit do Turecka?

Místní měnou je nová turecká lira (TRY), která se skládá ze 100 kurušů (kr), přičemž 1 TRY je asi 0,8 Kč (údaj k 17. 7. 2023 – pozn. redakce). Ani turecké liry v tuzemských směnárnách ale nepořídíte.

Místní měnu lze vybírat v bankomatech, ale je třeba dávat pozor na poplatky. Hledejte bankomaty ING a Halk bank, případně v Česku nakupte eura a ty potom v tureckých vyměňte za liry. I tady ale na většině míst zaplatíte platební kartou, takže směňte jen nezbytnou hotovost. Na trzích vám vezmou eura, liry i dolary. Vrací ale v lirách.

A jak vypadají aktuální ceny v Turecku v roce 2023? Ceny jídla v supermarketech jsou v průměru o něco vyšší než v Česku. Více zaplatíte také za alkohol. Pivo stojí kolem 40 Kč/0,5 l, víno od 200 Kč a láhev vodky se pohybuje okolo 1 000 Kč.

Kebab
Ušetřit můžete díky pouličním stánkům, kde se najíte za pár kaček.
Zdroj:
Shutterstock

Stravování v pouličních stáncích je levné a tímto způsobem se dá i výrazně ušetřit. Kebab s ayranem (místní slaný nápoj) koupíte kolem 40–50 Kč. Hot dog s hranolky koupíte za cca 10 euro, Coca-Cola v plechovce stojí obvykle 3 eura. Za kebab v restauraci v oblíbeném turistickém letovisku ale už dáte 190–350 Kč. I tady platí, že čím dál od centra půjdete, tím budou ceny přívětivější.

Krabičku cigaret pořídíte za zhruba 38 lir a půjčení auta v oblíbeném letovisku Side můžete usmlouvat na 27 za den. Litr benzinu tady vyšel ještě nedávno na 23–25 lir za litr. Po navýšení daně z pohonných hmot (z 2,52 TRY na 7,52 TRY za litr benzinu a 2,05 TRY na 7,05 TRY u nafty) je potřeba počítat s vyšší cenou nejen pohonných hmot, ale také dalších nákladů na dopravu, základní zboží a služby.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

41° 55' 20.5048", 24° 37' 48.6387"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kolik peněz vyměnit na letošní dovolenou? Procestovali jsme oblíbené destinace a takhle vypadají aktuální ceny v Bulharsku a Turecku