Přejít k hlavnímu obsahu

Výhody a úskalí výměnných pobytů studentů v zahraničí

Výměnný pobyt může být cennou a velmi zajímavou zkušeností. Mimo to, že se člověk naučí nový jazyk, získá také nové přátelé a životní zkušenosti, více samostatnosti. Pozná také zvyky lidí žijících v jiné zemi, kultuře. Může vyrazit na prohlídku památek i do přírody a prožít spoustu nových zážitků.

O výměnném pobytu se většinou dozvíte přímo ve škole, z plakátů, od kamarádů, na sociálních sítích nebo tomu můžete jít naproti a hledat, pátrat, ptát se. Jak už jsme jemně nastínili, může být takový výměnný pobyt velké dobrodružství. Může to být však i hořká zkušenost. Je proto dobré cestovat a podnikat takové kroky přes ověřenou agenturu nebo na doporučení někoho, kdo má už vlastní zkušenosti. 

Náhradní rodina nemusí splnit očekávání 
Studenti, kteří nejsou plnoletí, nemohou pobývat v zahraničí bez dozoru, jsou tedy umístění do nějaké rodiny. V některých agenturách to dokonce funguje i tak, že čekáte, až si nějaká rodina vybere právě vás. Pokud hodláte zvolit konkrétní místo, musíte si většinou i připlatit.

Tou horší stránkou věci může být fakt, že vám nemusí sednout buď matka či otec rodiny a celý pobyt bude o kompromisech a namísto rodinné idylky budete třeba výlety absolvovat sami nebo se jich zřeknete. Také vám nemusí chutnat jídlo, které vám náhradní rodina připraví.

V takovém případě se budete muset stravovat na vlastní náklady a jídlo si opatřovat sami. Už proto je vhodné zjistit si i každý detail o rodině a jejich zvycích. Obvykle se ale nemusíte bát, rodiny jsou prověřené, pečlivě vybrané. Ale ne každý se musí nutně dostat do rodiny, která bude s vámi rezonovat ve všech směrech. Agentury si dávají velmi záležet, aby na výměnný pobyt neposílali studenty, kteří mají nějakým způsobem problémové chování nebo potíže s učením. Snaží se vždy o to, aby si student a rodina sedli, ne vždy se to úplně podaří. 

Cestovní pojištění nepodceňujte 

Než vyrazíte, projděte si i cestovní pojištění pro studenty, které nabízí agentura, nemusí ve všech ohledech vyhovovat právě vám. Zkusme se na to podívat i z druhé strany. O nic snadnější to nemají studenti ze zahraničí u nás. V podstatě se jim může přihodit totéž.
Naštěstí je tady možnost najít si kamarády, kteří pomohou překonat ty méně příjemnější okamžiky. 

Zahraniční student u nás doma 

Pro zahraniční studenty platí totéž, co pro vás. Tedy mít zdravotní pojištění cizinců. Komerční pojištění cizinců v ČR se dělí na krátkodobé, tj. pro nutnou péči a dlouhodobé, tj. pro komplexní péči. Sjednává se na dobu určitou. Mít u sebe doma studenta ze zahraničí může být stejně skvělá zkušenost, aniž vystrčíte paty z domu. Ne každý totiž splňuje podmínky pro umístění do zahraniční rodiny do puntíku. Najdete si tak kamaráda, který vám pomůže zdokonalit jazyk a můžete se stát i celoživotními přáteli a navštěvovat se.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výhody a úskalí výměnných pobytů studentů v zahraničí