Přejít k hlavnímu obsahu

Východ Bulharska: tipy na výlet a dovolenou

Východní část Bulharska si řada z nás spojuje s významnými turistickými letovisky. Nutno říci, že zcela oprávněně. Kam se v téhle části země vydat? Máme pro vás pár tipů.

Kam do města: Varna

Třetí největší město Bulharska je synonymem pro oblíbenou turistickou destinaci. Rozkládá se na březích Černého moře a jde zároveň o největší bulharský přístav. Málokdo také tuší, že jde o vůbec nejstarší město na území Evropy, které o tisíc let překonává ta nejstarší řecká města.

Kromě toho, že tady najdete ty nejluxusnější a nejvyhlášenější hotelové resorty, vás ve Varně čeká i celá řada památek. Z těch nejkrásnějších můžeme jmenovat nepochybně katedrálu Nanebevzetí na náměstí Metropolita Simeona nebo zříceniny velmi rozsáhlého komplexu veřejných lázní města Oddessos z 2. století.

Hned vedle zmíněných lázní stojí i chrám sv. Atanasie, vyhořelý v roce 1838. 300 metrů severovýchodním směrem pak začíná krásný, vzorně udržovaný Primorski park s upravenými květinovými záhony, fontánami a stromy, chránícími před sluncem.

Bulharsko Varna
Varna je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů Bulharska.
Zdroj:
Bigstockphoto.com

Kam do přírody: Ekopark

Kousek od Varny, směrem na Zlaté písky a město Balčik, narazíte na rozlehlý Ekopark založený v roce 1977. Od roku 2002 je nově zpřístupněný veřejnosti a rozkládá se na 360 hektarech. Jednotlivé rostliny a stromy tady rostou v nadmořských výškách od 28 do 85 metrů nad mořem.

Ekopark je vůbec prvním ekologickým parkem v Bulharsku. Během návštěvy parku můžete obdivovat na více než 300 druhů stromů a 100 druhů zvířat. Nechybí samozřejmě ani množství míst určených pro ničím nerušený odpočinek nebo piknik.

Součástí parku je kaplička Klimenta Ohridského a u příležitosti významných svátků nebo dnů se tady konají nejrůznější oslavy a akce pro širokou veřejnost. Za vstup zaplatíte 4 leva a park můžete navštívit od března až do října.

Ekopark Bulharsko
Park je vůbec prvním ekoparkem na území Bulharska.
Zdroj:
Bigstockphoto.com

Kam za zábavou: Action Aquapark

Pokud milujete vodní atrakce a radovánky, určitě nevynechejte návštěvu aquaparku Action. Najdete ho nedaleko Slunečného pobřeží a o návštěvě by vás měla přesvědčit zejména informace, že zábavní vodní park patří mezi 25 nejlepších aquaparků v Evropě.

Těšit se tady můžete na dětské i hluboké bazény, klouzačky a tobogány, divokou řeku, umělé vlny i například mini zoo. Protože je do aquaparku zakázáno vnášet vlastní jídlo, poměrně brzy se tady začnete zajímat o restaurace, kterých je v místě dostatek.

V těch nechybí například pizza, hamburgery, kuřecí maso s hranolky, saláty nebo bagety. Dát si můžete i sladké koláče a zmrzlinu. To vše doslova „za pár korun“. Za vstup do aquaparku zaplatíte 40 LV nebo 32 LV mimo sezónu. Na místo vás navíc dovezou autobusy od okolních hotelových resortů, které jsou pro ubytované zdarma.

Action Aquapark Bulharsko
Zábavu si Action Aquaparku najdou velcí i malí.
Zdroj:
bigstockphoto.com
 
 

Místo

43° 12' 46.8483", 27° 54' 49.6852"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Východ Bulharska: tipy na výlet a dovolenou