Přejít k hlavnímu obsahu

Dnes je Den Afriky. Oslavte ho ve společnosti afrických zajímavostí

Datum 25. 5. je spjato s jedním významným dnem, 25. května 2009 totiž Evropská komise potvrdila svou angažovanost vůči Africe a vyhlásila tohle datum za oficiální Den Afriky.

Zároveň se rozhodla přijmout odpovědnost vůči problémům, jako je ekonomická krize, chudoba, změna klimatu nebo nelegální migrace. Co tahle si Den Afriky zpestřit několika zajímavostmi, které jsou s tímhle kontinentem neodmyslitelně spjaté?

Súdán má víc pyramid než Egypt

Když se řekne "pyramidy", většina z nás si stoprocentně vybaví Egypt. Málokdo ale tuší, že zemí, která je na tyhle starobylé památky opravdu bohatá, je Súdán. Celkem 223 súdánských pyramid je nižších a strmějších než jejich egyptské protějšky a stejně jako ony sloužily v minulosti pro pohřbívání příslušníků královské rodiny před více než 2 500 lety. V blízkosti Núbijských pyramid, jak se těmhle památkám říká, se pak nacházejí pozůstatky starověkého města Naqa zapsaného na seznamu UNESCO, kde mohou návštěvníci spatřit množství chrámů.

V Africe vaří pivo z banánů

Našinci by si na tomhle moku asi zrovna dvakrát nepochutnali, místní ale banánovému pivu holdují ve velkém. Domovinou banánových piv je především africký stát Burundi. V místních minipivovarech tady vzniká mok z banánů, cukru, medu a kyseliny citronové, který se v přepočtu na naši měnu prodává asi za šest korun.

Odborníci a lékaři ale bijí na poplach! Kromě problémů s játry a slinivkou břišní poukazují taky na výskyt diabetu. Počet obyvatel s cukrovkou totiž prudce stoupá nejen ve městech, ale i ve venkovských a odlehlých oblastech. Už nyní trpí tímhle onemocněním v Burundi každý desátý člověk a popíjení banánového piva, ve kterém je víc cukru než zmíněného ovoce, není v dané situaci zrovna ideální.

Hlavní město se 17 milióny i 14 tisíci obyvateli

Nejlidnatějším městem Afriky je nepochybně Káhira v Egyptě. Odhaduje se, že v městské aglomeraci žije 17 miliónů obyvatel! Naopak nejméně obyvatel (zhruba 80 000) žije na Seychelách. Zemí s nejmenší hustotou zalidnění je potom Namibie. Zajímavé je i nejméně obydlené hlavní město Afriky. Jde o Maseru, hlavní město království Lesotho, kde žije pouhých 14 000 obyvatel. Důvodem je nepochybně skutečnost, že Lesotho je jedinou zemí, která zcela v nadmořské výšce nad 1 000 metrů.

Egyptská Káhira
V Káhiře žije 17 miliónů obyvatel! Jen pro srovnání – v Praze žije asi 1,3 milionu obyvatel.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nejoblíbenějším sportem je fotbal

Podle aktuálních statistik má fotbal zhruba 3,5 miliardy skalních fanoušků. Ti ale rozhodně nežijí jenom v Evropě, jak by se mohlo na první pohled zdát. Fotbal si zamilovali i v Americe, Asii a Africe. A právě v Africe je tím nejoblíbenějším sportem vůbec. Sledovat fotbalový zápas tady proto patří k takovému malému svátku. Smutnou, avšak tematickou zajímavostí je i skutečnost, že v roce 1998 zabil blesk všech 11 členů zdejšího fotbalového týmu.

Pouze 37 % dospělých Afričanů je gramotných

Zatímco na světě je zhruba 80 % dospělých gramotných, gramotnost dospěláků v Africe dosahuje pouze 37 %. Chodit tady do školy je navíc opravdu výsada, nikoli právo. Místní školy jsou většinou polorozpadlé hliněné budovy s tmavými místnostmi, v nichž děti sedí s rukama za zády na studených kamenech a naslouchají monologickému výkladu látky.

Průměrný počet žáků v jedné třídě je 70 (výjimkou nejsou ani 90členné třídy) a jakékoli učební pomůcky prakticky nejsou k dispozici. Vytvořit si je mohou učitelé. Ve svém volném čase, samozřejmě. Nejgramotnější africkou zemí je Zimbabwe, kde je asi 92 % gramotných dospělých.

Zeměpisná NEJ

Afrika zaujímá asi 22 % celkového povrchu souše na celé zeměkouli. Velkou část kontinentu tvoří pouště Sahara a Kalahari. V 55 afrických státech žije celkem přes miliardu obyvatel, což je 15 % celkové populace Země. Největším ostrovem Afriky a zároveň druhým největším na světě je Madagaskar, který je přes 1 580 km dlouhý a 570 km široký.

Největší jezero v Africe (a druhé největší na světě) je Viktoriino jezero. Nejhlubším je potom jezero Tanganika. V Africe ale najdete taky množství vodopádů. Těmi největšími jsou Viktoriiny vodopády na hranicích Zambie a Zimbabwe. Příčku nejvyššího vodopádu ale zaujímají Tugela Falls vysoké 948 metrů.

Viktoriiny vodopády
Viktoriiny vodopády jsou těmi vůbec největšími v celé Africe.
Zdroj:
Bigstockphoto

Přes 3 000 etnických skupin a 2 000 jazyků

Afrika hostí nejméně 3 000 různých etnických skupin. Například taková Nigérie má více než 370 státem uznaných národů. Tahle obrovská rozmanitost se samozřejmě musí projevit taky v jazykové výbavě Afričanů. V Africe se proto mluví více než 2 000 jazyků. Nejpoužívanějším jazykem je arabština, kterou mluví více než 170 miliónů obyvatel severní Afriky a Afrického rohu. Zajímavostí taky je, že v Africe se mluví 1/4 živých jazyků světa.

Nejchudší a nejbohatší africké země

Benin, plným názvem Beninská republika, je stát v západní Africe ležící u Guinejského zálivu. Na území o rozloze 112 622 km² tu žije více než 10 milionů obyvatel. Bohužel Benin je vůbec tou nejchudší zemí Afriky s extrémně nízkou životní úrovní a velkou zadlužeností. Druhým nejchudším státem Afriky je sousední Burkina Faso, který je zároveň jeden z nejchudších na celém světě.

Naopak největší ekonomický úspěch zaznamenaly Botswana a Jihoafrická republika, které se rozvinuly tak, že mají již vlastní kurz měny. Důvodem je množství nerostných surovin a taky dobře zavedený právní systém.

Nejtěžší, nejvyšší a nejnebezpečnější zvířata

V Africe žije nejtěžší suchozemské zvíře planety – africký slon. Kontinent je ale domovem i nejvyššího zvířete světa, kterým je samozřejmě žirafa. A najdeme tady i jedno nebezpečné zvíře, které ročně zabije na 200 osob! To je víc, než kolik mají na svědomí lvi, sloni, levharti, buvoli a nosorožci dohromady. Zmíněným zvířetem je hroch, extrémně agresivní a teritoriální zvíře.

Téměř polovina zlata byla vytěžena na jednom místě

Jde o 56 kilometrů dlouhý terénní zlom v Jihoafrické republice jménem Witwatersrand. Ve Witwatersrandu byla roku 1886 objevena vůbec nejvydatnější ložiska zlata, odkud bylo vytěženo asi 40 % všeho zlata na světě (asi 50 000 tun). Vedle zlata se zde těží taky uranová ruda, stříbro a diamanty. Zlato tu leží uvnitř usazeninové vrstvy, která ho „obaluje“ a sahá až do hloubky 5 000 metrů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

16° 45' 30.9982", 31° 6' 2.1545"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dnes je Den Afriky. Oslavte ho ve společnosti afrických zajímavostí