Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 Izraele: nezaměnitelný Jeruzalém, stařičká Jaffa zasvěcená astrologii nebo místní Grand Canyon

Přemýšlíte o cestě do Svaté země a chcete znát desítku top míst, která tu stojí za návštěvu? Žádný problém, sepsali jsme je pro vás. Stačí se začíst!

Ačkoli se Izrael v současnosti potýká s vlnou protestů kvůli navrhované soudní reformě, na jeho zajímavosti a pestré historii se nic nemění. Zažít se tu dá cesta časem, biblická krajina i koupání ve vysychajícím slaném jezeře.

#1 Jeruzalém

Každý, kdo letí do Izraele, chce navštívit Jeruzalém. Pochopitelně! Město, které je protkáno nespočtem příběhů i jedinečné soužitím muslimů, židů a křesťanů, má kouzlo, které jinde nepocítíte.

Jako hlavní město ho vnímají obyvatelé Izraele i Palestiny, což samozřejmě vedlo k nejednomu sporu (například OSN Jeruzalém jako hlavní město neuznala, a tak má většina zemí své velvyslanectví v Tel Avivu). Nachází se v Judských horách a jeho historie sahá až do 4. tisíciletí př. n. l., což z něj dělá jednoho z nejstarších měst na světě.

Via Dolorosa Jeruzalém Izrael
Pro věřící může být procházka cestou Via Dolorosa silným zážitkem.
Zdroj:
Shutterstock

O Jeruzalémě by se dalo psát do aleluja, proto se omezíme jen na výčet některých důležitých míst. Krásný pohled si na něj můžete užít z Olivetské hory. Ve Starém Městě je pak samozřejmě nejzajímavější Zeď nářků, Skalní dóm, mešita al-Aksá a bazilika Svatého hrobu. Zdejšími spletitými uličkami se můžete vydat i po Via Dolorosa, kterou procházel Ježíš nesoucí si kříž.

Staré části Jeruzaléma (která se dělí na čtvrť muslimskou, židovskou, křesťanskou a arménskou) určitě věnujte dost času. Později neuděláte chybu, když si půjdete užít kontrast do nové části, která je moderní, ulice jsou prostorné a najednou si budete připadat jako v jiném světě.

Doporučit můžeme návštěvu The First Station, bývalého vlakového nádraží, které je v současnosti předělané v okouzlující místo k setkávání, ochutnávání dobrot i nakupování drobností. Za návštěvu stojí i památník obětí a hrdinů holocaustu Jad Vašem na hoře Pamatování. V památníku se mimo jiné nachází nejobsáhlejší archiv dokumentů týkajících se holocaustu nebo knihovna zaměřená na průběh holocaustu napříč planetou.

#2 Tel Aviv

Jak se dozvíte i o pár řádků níž, Tel Aviv vznikl v roce 1909 původně jako předměstí Jaffy. Během arabských pogromů sem utekla spousta židů. Dneska tady, ve městě, které vzniklo na písečných dunách, žije asi 450 tisíc osob

Tel Aviv leží na pobřeží Středozemního moře (zdejší pláž je krásná, takže se nebojte jít se vykoupat) a k nejvýznamnějším místům tu patří Bílé město (městská část se souborem modernistických budov), Velká synagoga, Rotschildův bulvár, Yarkon Park nebo výšková budova Azrieli Center

Tel Aviv Izrael
Tel Aviv vznikl teprve v roce 1909. Jednou z prvních „budov“ byl kiosek, který rekonstruovaný stojí dodnes.
Zdroj:
Shutterstock

Když navštívíte Jeruzalém a den po něm Tel Aviv, užijete si kontrast na maximum. Tel Aviv je moderní sekulární město, kde se odehrávají třeba i jinde nemyslitelné pochody za práva sexuálních menšin. A je tu i spousta míst, kde se dá dobře bavit – kavárny, restaurace, bary, kluby… Cokoli, na co si jen vzpomenete.

#3 Jaffa

Nádherné malé městečko samo pro sebe – to by mohla být Jaffa, nebýt toho, že je dneska součástí Tel Avivu. Tel Aviv totiž původně vyrůstal jako nové předměstí Jaffy. 

Jaffa patří k těm nejdéle osídleným lokalitám na světě a zajímavá je hned z několika důvodů. V Novém zákoně se například hovoří o tom, že právě tady měl svatý Petr vidění, v němž ho Bůh nabádal, aby lidi nedělil na židy a „nežidy“ a věci na košer a ty ostatní. Proto se do Jaffy zasazuje jeden z hlavních myšlenkových odklonů křesťanství od judaismu.

Jaffa Izrael
Stará část Jaffy vypadá jako pohádkové městečko...
Zdroj:
KiyechkaSo / Shutterstock

Křesťané, muslimové a židé tu dneska žijí v klidu pospolu, dřív tomu tak ale nebylo. Například ve 20. letech 20. století se tu odehrálo několik arabských pogromů, jejichž vlivem spousta židů utekla do Tel Avivu. Ti, kteří neodešli, zůstali v okrajových částech města, zatímco Arabové ovládli starou část.

Ta je dneska lákavá pro každého turistu – začít můžeme fontánou se sochami vyvedenými jako znamení zvěrokruhu. I ulice jsou tu značené podle znamení zvěrokruhu, a když si budete na Mostu přání opravdu něco přát a dotknete se při tom tabulky právě se svým znamením, vaše tužba se vám prý splní!

#4 Mrtvé moře

Mrtvé moře asi není potřeba dlouze představovat. Při cestě do Izraele nebo Jordánska se u tohohle slaného bezodtokého jezera vyplatí zastavit aspoň na hodinku nebo dvě. Koupání v něm je totiž jedinečný zážitek, který se jen těžko popisuje. Stejně tak neobyčejné je zdejší blahodárné bahno, které na sebe můžete sami aplikovat a užívat si jeho benefitů.

Mrtvé moře Izrael
Mrtvé moře je slané bezodtokové jezero. Jeho salinita je tak vysoká (32–34 %), že se v něm zkrátka celí neponoříte.
Zdroj:
Shutterstock

Poměrně smutnou zprávou je, že pokud se lidi na příslušných místech nezačnou aktivně starat, Mrtvé moře vyschne. Podle odborníků se tak stane asi do roku 2050. Už teď jeho hladina klesá každý rok o metr!

#5 Masada

Mrtvé moře si můžete prohlédnout i z Masady. Tahle starověká pevnost vznikla na vrcholu skalního útesu, který vašim zrakům rozhodně neunikne – jde totiž o naprosto izolovaný vrchol ve zbytku krajiny.

Pevnost tu založil sám Herodes Veliký v 1. stol. př. n. l. a využili ji i židovští povstalci jako místo odporu vůči Římanům během první židovské války (ta vypukla v roce 66 v Jeruzalémě).

Masada Izrael
Masada vám vyrazí dech. Pevnost na izolovaném vršku byla na svou dobu nesmírně promyšlená a propracovaná.
Zdroj:
Shutterstock

Na své si v téhle oblasti Judské pouště přijdou milovníci historie, protože tou je samozřejmě prošpikovaná, ale i přírody – rozhled po okolí vaše srdce okouzlí drsnou krásou. Odcházet (nebo odjíždět lanovkou) se vám nebude pramálo chtít.

Navzdory tomu, jak dlouho Masada existuje, k jejímu objevu došlo teprve v roce 1838 a o rozsáhlejším průzkumu může být řeč až ve spojitosti s 60. lety 20. století. 

#6 Galilejské jezero

Galilejské jezero přirozeně přitahuje pozornost. Je největším sladkovodním izraelským jezerem, a dokonce nejníž položeným sladkovodním jezerem na světě (212 metrů pod hladinou světového oceánu). Nezapomenutelné panorama tu navíc dotváří nedaleké Golanské výšiny. Jezero je 21 kilometrů dlouhé a 13 kilometrů široké, po obvodu měří asi 53 kilometrů a maximální hloubka dosahuje 43 metrů.

Pokud si chcete užít krásné a ničím nerušené chvilky na vodě, vydejte se na plavbu na historické bárce, kterou vám možná zpříjemní typická židovská hudba a během které se můžete prostě jen kochat vodní hladinou a kopci nad ní.

Galilejské jezero Izrael
Plavba po Galilejském jezeře vás nebývalé zklidní.
Zdroj:
Shutterstock

#7 Haifa

Říká se, že Tel Aviv tančí, Jeruzalém se modlí a Haifa pracuje. Třetí největší město téhle země je totiž jejím centrem průmyslu a technologií. Najdete tu řadu hi-tech parků, průmyslový přístav nebo ropnou rafinerii. 

Haifa se nachází na úpatí hory Karmel a její historie sahá do biblických dob. Nejstarší osídlení oblasti se dokonce datuje do 14. stol. př. n. l. Později, ve 3. stol. n. l., zase byla známá výrobou textilních barviv

Haifa Izrael
To nejkrásnější z Haify jsou pravděpodobně Bahajské zahrady.
Zdroj:
Shutterstock

Jako návštěvníky vás určitě zaujmou známé Bahajské zahrady a svatyně na hoře Karmel nebo klášter Stella Maris. Zmínit musíme i to, že Haifa je místem vzniku bahá´istické víry, což je nejmladší světové náboženství. Hlásí se k němu asi 5 miliónů obyvatel po celém světě. Jeho počátky sahají do roku 1844.

#8 Machteš Ramon

O tomhle „kousku“ Svaté země se mluví jako o izraelském Grand Canyonu. Aby ne – tenhle kráterovitý útvar v Negevské poušti zaujímá 40 kilometrů na délku a 2–10 kilometrů na šířku a je skutečnou přírodní chloubou. Pokud nemáte času nazbyt, můžete jeho krásu chvilku obdivovat aspoň z vyhlídky u silnice č. 40 u městečka Micpe Ramon

Machteš Ramon Izrael
Machteš Ramon si můžete užít i krátce z vyhlídky u městečka Micpe Ramon.
Zdroj:
Shutterstock

Ale pokud čas máte, můžete si tu užít nezapomenutelný trek sami nebo s místním průvodcem, během něhož vás uchvátí barvy, kterými Machteš Ramon hraje, i setkání s kozorožci. Kromě pěších túr se tu taky jezdí na koni nebo terénními auty. Kvůli terénu, ve kterém se těžko orientuje, se všeobecně doporučuje absolvovat výpravu právě s někým, kdo kráter dobře zná.

#9 Ejlat

Krásné koupání si kromě Mrtvého moře můžete užít i v tom Rudém. Stačí se na pouti Izraelem zastavit v Ejlatu, které je pro místní i zahraniční turisty vyhlášeným letoviskem, kde není o zábavu ani poznání nouze. 

Rudé moře je známé svou krásnou a příjemně teplou vodou i bohatým podmořským životem, který je radost sledovat. Ejlat ale nabízí i noční život a samozřejmě historii, která vás zavede až do biblických dob. Je totiž zmiňován jako jedna ze zastávek Izraelitů při jejich pochodu z egyptského zajetí.

Ejlat Izrael
Ejlat je letovisko u Rudého moře. Odsud je to jen kousek do Jordánska i Egypta.
Zdroj:
Shutterstock

K oficiálnímu založení Ejlatu ovšem došlo až v roce 1951 a statut města získal ještě o 8 let později. Dneska je to moderní turistické středisko. Zastavit se v něm můžete třeba ve speciálním podmořském parku zvaném Korálový svět, v delfináriu, ve dvou obchodních centrech (Ice Park a Mall Hayam) a nezapomeňte na Gan Binyamin Central Park, kde najdete hudební fontánu, která platí za jednu z nejzajímavějších atrakcí ve městě.

#10 Nazaret

Desítku nejzajímavějších izraelských míst bychom nemohli uzavřít bez zmínky o Nazaretu, městě, v němž podle Nového zákona archanděl Gabriel oznámil Marii, že porodí dítě. Nazaret se pak stal i místem Ježíšova narození a jeho dětství a mládí. Dneska je Nazaret významným křesťanským poutním místem.

Ze zajímavostí můžeme jmenovat baziliku Zvěstování, kde se Marie dozvěděla o svém těhotenství, jeskyni Svaté rodiny v kostele sv. Josefa nebo Kánu Galilejskou, kde Ježíš proměnil vodu ve víno. 

Nazaret Izrael
Nazaret je z pochopitelných důvodů významné křesťanské poutní místo.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11, zdroj 12

 
 

Místo

31° 46' 5.9448", 35° 12' 49.3596"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Izraele: nezaměnitelný Jeruzalém, stařičká Jaffa zasvěcená astrologii nebo místní Grand Canyon