Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Co vidět a zažít na Mallorce? Svezte se dřevěným vláčkem, vyfoťte si mys a relaxujte na božských plážích

Chystáte se na největší z Baleárských ostrovů a kromě místních pláží chcete poznat i nějaká ta zajímavá místa? Máme pro vás tipy, kam se vydat!

Mallorca láká na dovolenou prakticky pořád. Středomořské klima, atmosféra tak trošku jiného Španělska, až 300 dní s poctivým slunečním svitem v roce, nádherné pláže, odzbrojující zátoky i hory a také malebné vesničky dělají z Mallorky místo pro zaručeně skvěle prožité volno. K tomu připočtěme architektonické památky a nekonečnou zábavu a máme lokalitu, v níž si na své přijde úplně každý.

Ostrov má necelý milión obyvatel, ale každoročně sem dorazí na 12 miliónů turistů. V oblibě ho mají hlavně Němci.

Mallorca je známá pro své nádherné pláže, tak si jich nejdřív pár ukažme. Za to nejlepší letovisko na celém ostrově platí Sa Coma na východním pobřeží, kde se nachází nádherná dlouhá pláž s jemným bílým písečkem. K tomu je tu průzračně čistá voda a palmy plus nějaké to turistické zázemí – obchod a hotely. 

Pro dny na pláži je tu taky Cala Millor, vůbec největší letovisko na východním pobřeží, kde to stále žije. Kromě toho, že si tu skvěle odpočinete a vykoupete se, tu taky pořídíte krásné suvenýry, zajdete si na dobré jídlo, kávu nebo koktejl. V noci pak můžete hýřit ve zdejších barech.

Celým letoviskem se táhne tříkilometrová pláž Platja de Sant Llorenç s pozvolným vstupem do čisťounké vody, která ke koupání přímo vyzývá. Podél pláže taky vede promenáda, po které se prostě musíte projít.

K dalším místům, kde můžete relaxovat v nejprostším slova smyslu, pak patří Magaluf nedaleko Palmy, Palmanova, El Arenal (největší letovisko na ostrově), Paguera nebo Cala Ratjada, kterou už jste stoprocentně viděli, minimálně na internetu. 

Mallorca – Cala Ratjada
Tuhle pláž už jste určitě někdy viděli... Minimálně na internetu.
Zdroj:
Shutterstock

A co dál? Inspirujte se!

Palma de Mallorca

Hlavní město ostrova prostě nemůžeme vynechat. Najdeme ho na jihozápadě ostrova a už jenom procházky zdejšími uličkami pro vás jistě budou nezapomenutelným zážitkem. Dýchne na vás nádherná atmosféra, ze které se vám nebude jen tak chtít.

K místům, která v Palmě stojí za vidění, patří například:

  • Katedrála Le Seu – ta je dominantou města. Její základní kámen byl sice položen v roce 1230 na místě, kde zbývaly ruiny někdejší mešity, dokončena byla ale teprve v roce 1601. Uvnitř najdete úchvatné růžicové okno, jehož mozaiku promítnutou na protější stěnu tu můžete spatřit 2x do roka (2. února a 11. listopadu v 8 hodin ráno). 
  • Palác Almudaina – maurský palác stojící hned vedle katedrály, který kdysi býval sídlem maurských vezírů. Dneska jde o jednu z oficiálních královských rezidencí, a když je na ostrově král, jižní křídlo paláce je uzavřené. Pro palác jsou typické čtyři věže a bronzová socha archanděla Gabriela. 
  • Plaza Mayor – typické náměstíčko obdélníkového tvaru, kde často narazíte na nějakou tu kulturní akci. Samozřejmě tu najdete i stánky s nejrůznějším zbožím a bary.
  • Hrad Bellver – na okraji města také můžete objevit kouzlo gotického hradu, jenž byl sídlem královské rodiny a pak i vězením, jehož součástí byla podzemní mučírna (až do roku 1914). Na hradě je dneska muzeum města a je z něj taky nádherný výhled po okolí.
  • Parc de la Mar – pokud se rádi podíváte i do parků, pak zajděte do toho, který místní milují. Na zdejší zeleni často spatříte lidi, kteří sem chodí cvičit jógu nebo třeba piknikovat. Je odsud hezký výhled na katedrálu a palác.  
katedrála Le Seu Mallorca
Katedrála Le Seu je klenotem hlavního města ostrova.
Zdroj:
Shutterstock

Alcúdia

Starobylé městečko Alcúdia se schovává ve stejnojmenném zálivu a zážitky nabízí těm, kteří prahnou po historii – je tu třeba římské divadlo a staré město je dodneška obehnané středověkými hradbami. V kontrastu s nádhernou pláží (tou nejdelší na Mallorce) a mořem je to něco nepopsatelného. Snad proto jde o nejhojněji navštěvované město v severní části ostrova.

Alcúdia Mallorca
Alcúdia je starobylé městečko, na jehož okraji najdete nejdelší pláž na ostrově.
Zdroj:
Shutterstock

Sollér

Z Palmy do Solléru jezdí dřevěný vláček, který vám za žádnou cenu nesmí ujet. Svezte se s ním do města, které si hoví v údolí pomerančových hájů a nikdo nikam nespěchá. Osvěžte se zdejšími dobrotami, omrkněte kostel svatého Bartoloměje ze 13. století a zajeďte se tramvají podívat i do přístavu Port de Sollér, kde si užijete turistický ruch v plné parádě.

tramvaj Sollér
Tahle projížďka vás bude bavit!
Zdroj:
aldorado / Shutterstock

Serra de Tramuntana

Pohoří, které vyplňuje značnou část Mallorky (prakticky kopíruje severozápadní pobřeží) bez pochyby přitáhne pozornost každého, kdo rád zdolává vrcholy. Nejvyšší horou Baleárských ostrovů je Puig Major se svými 1 445 metry. S vrcholy Puig de Massanella (1 364 m), Puig Gros (938 m) a Puig d’Alaró (821 m) ji spojuje turistická stezka, kterou se vyplatí projít.

Serra de Tramuntana Mallorca
I milovníkům hor se tu bude líbit!
Zdroj:
Shutterstock

Deia

Krásná malá vesnička, do které to táhlo nejednoho umělce, láká právě na umění – najdete tu umělecké galerie a kromě nich pochopitelně i skvělé restaurace a obchůdky s více či méně tradičními suvenýry. Turisté sem jezdí i proto, aby tu odchytili nějakou tu celebritu. V minulosti se tu totiž mihla princezna Diana nebo se tu objevil podnikatel a miliardář Richard Branson.

Deia Mallorca
Tuhle vesničku si oblíbil nejeden umělec.
Zdroj:
Shutterstock

Další místa, která stojí za návštěvu

Ještě máte trochu času? Pak se můžete inspirovat i dalšími tipy, co na Mallorce vidět. Líbit by se vám mohlo ve vesnici Valldemossa, kde stojí kartuziánský klášter založený už v roce 1310, na Cap de Formentor na nejsevernějším cípu ostrova, kde se pokocháte neuvěřitelně fotogenickým mysem s majákem, na vyhlídce Es Colomer, v přírodním parku Mondragó nebo v soutěsce Torrent de Pareis & Sa Calobra, což je téměř 3 kilometry dlouhý kaňon s kolmými stěnami vysokými až 200 metrů.

Sa Calobra Mallorca
Příroda tohohle ostrova vám jednoduše učaruje!
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

39° 34' 11.748", 2° 38' 57.4584"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co vidět a zažít na Mallorce? Svezte se dřevěným vláčkem, vyfoťte si mys a relaxujte na božských plážích