Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Severní Irsko: tipy na výlet a dovolenou

Okouzlující Severní Irsko stojí za návštěvu. Jeho stejnojmenný jižní soused trošku jiného ražení je možná přitažlivější, i tak je tu ale co objevovat.

Jedna ze čtyř zemí Spojeného království zaujímá rozlohu 13 843 kilometrů čtverečních a obývá ho téměř 1,9 miliónů obyvatel. Jako země vzniklo Severní Irsko v roce 1921, kdy se chtěli potomci britských kolonistů oddělit od zastánců samostatného Irska. Nepokoje tu vyústily v násilnosti, kterým udělala přítrž až Velkopáteční dohoda z roku 1998. Dneska už je tu klid, tak se podívejte, kam stojí za to se vydat.

Kam do města: Belfast

Nejzajímavějším městem Severního Irska je bez pochyby jeho metropole, Belfast. Město ležící na pobřeží Severního průlivu proslavil především loďařský průmysl a rovnou pořádný velikán – Titanic! Ten tu byl totiž stvořen.

Belfast Severní Irsko
Belfast si zaslouží procházku. Tou nikdy nic nezkazíte.
Zdroj:
Bigstockphoto

Právě na muzeum věnované Titanicu se můžete zaměřit, i samotná budova ho svým vzhledem připomíná. Jestli vás něco ohromí, pak zdejší radnice v budově z počátku 20. století, která vznikla v barokním neoklasicismu. Okázalá budova ukrývá nejen úřadovny, ale taky kavárnu a památník Titanicu. Celkově nic nezkazíte procházkou po centru.

Kam do přírody: Mourne Mountains

Pohoří v jihovýchodní části Severního Irska není kdovíjak vysoké, jeho nejvyšší bod dosahuje nadmořské výšky 849 metrů (Slieve Donard), nádherná panoramata jsou ale zaručena.

Mourne Mountains
V průměru 1,5 metru vysoká zeď se táhne přes 15 vrcholů celého pohoří.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kromě úžasné přírody tu pravděpodobně spatříte i Mourne Wall, zeď stavěnou ze žulových kamenů bez malty. Ta vznikala v letech 1904–1922. Je průměrně 1,5 metru vysoká a necelý metr široká, prochází přes 15 vrcholů pohoří a měla sloužit jako zábrana, aby se zvířata, která tu žijí (ovce a skot), nedostala k pitné vodě a neznečistila ji.  

Anglie: Tipy na výlet a dovolenou

skot Severní Irsko
Typický obyvatel Mourne Mountains je pořádně roztomilý.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za zábavou: Santa’s Cottage Hilltown

Ať je pár dní před Vánocemi, nebo třeba nejteplejší den v roce, za Santa Clausem se v Severním Irsku se nemusíte bát vydat. Můžete si tu prohlédnout jeho obydlí, zamířit se podívat na jeho pomocníky nebo místo, kam Santovi chodí dopisy. Čeká na vás naprosto ohromující hra světel, kterou oceníte především po setmění. Denně je tu proto otevřeno od 11.00 do 22.00 hod., o víkendu od 9.00 do 22.00 hod.

Santa Claus Severní Irsko
Santa Claus má v Irsku velkolepou úřadovnu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

54° 35' 50.2296", -5° 55' 48.432"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Severní Irsko: tipy na výlet a dovolenou