Přejít k hlavnímu obsahu

Cestujeme autem po Yucatánu

Jestliže máte rádi volnost na dovolené, neradi jezdíte se zájezdem ve skupině, tak si určitě rádi půjčíte auto a budete brázdit mexické cesty po vlastní ose.

Ale je třeba vědět několik základních věcí a pravidel, aby vaše dovolená v Mexiku byla úspěšná

Příprava především

Pokud zvolíte právě Mexiko, tak je místě se připravit, protože v tomto případě rozhodně platí pořekadlo, že "štěstí přeje připraveným". Je třeba si uvědomit, že Mexiko je obrovská země s více než 120 miliony obyvatel, je tedy nutné dělat rozdíly mezi jednotlivými státy Mexika. 

Turisty nejvyhledávanější oblasti

K turisty nejvyhledávanějším oblastem patří Mexico City a okolí a poté poloostrov Yucatán. Právě poloostrov Yucatán se k cestování půjčeným autem přímo nabízí. Upravené cesty, krásná příroda, milí lidé, bílé pláže, takový je Yucatán.

Naopak půjčit si auto v Mexico City ani nezkoušejte, jelikož se jedná o dvacetimilionovou metropoli, která nikdy nespí, je nejlépe se pohybovat po městě metrem popř. autem s místním řidičem, ušetříte tak spoustu času a hlavně nervů.

Putování poloostrovem Yucatán autem

Jestliže se rozhodnete procestovat si poloostrov Yucatán, je cestování autem určitě vynikající volba a také jedna z nejlevnějších. Na Yucatánu existuje mnoho autopůjčoven, které vám poskytnou různé možnosti výběru. Všechny služby na vaší dovolené řešte dopředu, budete mít jisté podmínky, můžete si domluvit odevzdání auta na jiném místě než vyzvednutí a celý plán cesty si pečlivě promyslet. Trvejte na tom, ať vám dopředu zašlou typ auta a rok výroby, který dostanete, a při předání si ověřte stav auta.  

Mexiko 2 CKGo2
Zdroj:
CK Go2

Nabízí se otázka: "Když mám půjčené auto na Yucatánu, mám se bát?" Určitě ne. Yucatán je turistický a místní policie si hlídá pořádek, spoustu lidí zde tráví dovolenou. Po příletu si pár dní nechte na pláži, ať si vaše tělo odpočine po letu a srovná se s časovým posunem. Objet Yucatán se dá zvládnout za týden, ale můžete tam strávit klidně tři týdny a pořád budete mít co objevovat, záleží jen na tom, jak vaši dovolenou chcete strávit. 

Po jakých trasách se vydat?

Když pojedete po Mayské Riviéře, budete míjet krásné bílé pláže, laguny mnoha barev, přírodní parky a poté se vydáte do džungle na jihu. Cesty jsou upravené, takže se nemusíte bát, že byste s osobním autem někudy neprojeli. Na jižním Yucatánu netráví dovolenou mnoho turistů, což je výhoda pro vás. Můžete se procházet nerušeně džunglí, objevovat menší mayská města jako Kohunlich nebo Chichanná, vystoupat na pyramidy a obdivovat krásy okolí.

Dále se dostanete do horského Chiapasu, kde můžete navštívit překrásné vodopády Misol-Há či tyrkysové Agua Azul, prochodit bájné město Palenque, kde uslyšíte místní exotickou faunu a především jaguáry. Krásnou přírodu poté vystřídá cesta na západ, kde se rozprostírají koloniální městečka na břehu mexického zálivu jako Campeche, toto ospalé městečko se honosí krásnou katedrálou přímo uprostřed náměstí. Určitě stojí za to zajít si do jedné z místních restaurací na grilovanou rybu a dívat se na západ slunce nad mexickým zálivem. Ubytujete se v jednom z barevných jednopatrových domů, které tvoří centrum Campeche

Mexiko 3 CKGo2
Zdroj:
CK Go2

Vzhůru za sedmým divem novodobého světa

Na severu Yucatánu se nachází 7. div novodobého světa a to Chichen Itzá, unikátní komplex chrámů, mezi nimiž je nejznámější Kukulkánova pyramida se slavným světelným hadem, který se zobrazuje dvakrát v roce při rovnodennosti. K této oblasti také neodmyslitelně patří cenotes - jeskyně s průhledem, kam dopadá kužel světla, tyto jeskyně byly uctívány už starými Máyi. Zde se můžete koupat, šnorchlovat a někde i potápět. Na závěr určitě oceníte některou z bílých pláží Mayské riviéry, můžete si vybrat z živější Playa del Carmen, klidnějšího Tulumu či Akumalu a mnoha dalších. 

Poloostrov Yucatán je protkán hustou sítí silnic, většinou dobře upravených. Na některých úsecích se platí mýtné, které ale není nijak závratné. Půjčit si auto na Yucatánu je skvělý způsob jak ušetřit na rozpočtu a přitom si užít dovolenou vašich snů. 
 

 
 

Místo

19° 25' 57.3888", -99° 7' 59.5524"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestujeme autem po Yucatánu