Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená Chorvatsko ve stínu koronavirové pandemie: Na Istrii vám bude dobře

Už tu s námi za chvíli bude tři čtvrtě roku a vypadá to, že hned tak nezmizí. Koronavirová pandemie zcela změnila život nejen v naší republice, ale také v ostatních zemích po celém světě. 

I když vir neustále útočí, je třeba myslet pozitivně. To znamená mimo jiné také plánovat svoji letní dovolenou, která pomáhá se oprostit od všech všedních starostí. Vyhraje u tuzemských turistů i tentokrát Chorvatsko? 

Do Chorvatska autem, autobusem i vlakem 

Krása cestování tkví zejména v tom, že poznáváte cizí kraje. Dnes už není nouze se s nimi seznámit i prostřednictvím internetu a prohlédnout si fotografie, kterých je bezpočet. Ale nic se nevyrovná osobnímu zážitku. Chorvatsko bylo cílem turistů už před Sametovou revolucí, jen se říkalo, že jedete do Jugoslávie. Ta už dávno neexistuje, do Chorvatska se ale jezdí stále. Není divu, když nabízí dlouhé pláže, lákavé moře, spoustu zajímavých míst ke zhlédnutí i příjemné prostředí dané tím, že je součástí Evropské unie. 

K cestování vám tak postačí vlastnit platný občanský průkaz a můžete vyrazit na cestu. A to je ostatně i další výhoda Chorvatska, protože je z České republiky dostupné po vlastní ose. Dělí ho něco okolo 1 000 kilometrů, což lze zvládnout za jedenáct hodin jízdy v osobním automobilu. Tento způsob cestování je vhodný jak pro páry, tak i pro rodiny s dětmi. A když se vám nechce jet vozem, můžete využít autobusových linek nebo vlakového spojení, o které bylo zejména v letošní turistickou sezónu velký zájem. 

dovolená v Chorvatsku
Zdroj:
bigstockphoto.com

Istrie nabízí moderní letoviska i starobylá městečka

Pokud chcete volit co nejkratší cestu do Chorvatska, můžete si vybrat některé z letovisek na Istrijském poloostrově, který na severu této země vybíhá do Jaderského moře. Nachází se mezi Terstským a Kvarnerským zálivem a dělí se o něho Slovinsko, Itálie a Chorvatsko. Z České republiky je poloostrov vzdálený asi 900 kilometrů. Nejtepleji je tu v období květen až září, kdy teploty dosahují průměrně 25 až 28 °C. Je proto ideálním místem pro trávení letní dovolené u moře, kdy si chcete vychutnat koupání v teplé vodě a spoustu slunce. Istrie je nejrozvinutější turistickou chorvatskou oblastí. Celé pobřeží lemují moderní hotelové komplexy. 

Klid a pohoda s výhledem na moře

Zdejší skalnaté pláže se vyznačují strmým vstupem do moře. Přesto se tu nachází spoustu místa pro slunění, a to díky betonovým platům, jež vybudovali místní obyvatelé, aby zpříjemnili turistům prostor pro trávení jejich volného času. Máte-li rádi romantická zákoutí, skrytá před zraky ostatních turistů, na Istrii je nehledejte, protože tu nejsou. I když převažují veliké hotelové komplexy, stále si místo zachovává kouzelný vzhled. Je to možná dáno i italským vlivem, kdy i větším městům se vyhnula moderní zástavba. 

Na vrcholcích kopců naleznete starobylá městečka a vesnice, které vás okouzlí svou tradiční atmosférou, jako by se tu doba zastavila na konci 19. století. Klid a pomalu se linoucí čas navozují pohodu, kterou lze vychutnat procházkou starými kamennými uličkami s výhledem na moře. Při chůzi se jistě oplatí pokrývky hlavy, které vás ochrání před žárem ostrých slunečních paprsků. 

Centrem poloostrova Istrie je město Pula

Je největším zdejším městem a může se pochlubit zachovalým amfiteátrem a památkami ještě z antické doby. Určitě si sem udělejte delší výlet, minimálně dvoudenní, abyste stihli poznat všechny pamětihodnosti a muzea. Najdete tu i Titovu letní rezidenci. Ve městě stojí za to setrvat i kvůli zdejšímu kulturnímu životu. Jsou zde kluby, bary, vinné sklepy, pivnice i diskotéky. Nudit se tu rozhodně nebudete, protože město pravidelně v hlavní letní sezónu pro turisty chystá filmové a divadelní festivaly. Dovolená Chorvatsko tak může být ve znamení jazzu i undergroundu, flamenca nebo salsy. 

Už se těšíte na nadcházející letní sezónu? Chorvatsku na vás čeká. 

 
 

Místo

44° 51' 59.8428", 13° 50' 58.4844"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená Chorvatsko ve stínu koronavirové pandemie: Na Istrii vám bude dobře