Přejít k hlavnímu obsahu

Ostrov panenek šokuje svým děsivým příběhem. Dneska je z něj turistická atrakce

Prázdné pohledy ze skleněných očí, utrhané končetiny a zašpiněné šaty. To všechno můžete vidět na jednom z nejstrašidelnějších míst na světě, Ostrovu panenek nacházejícím se v Mexico City. 

Prohlédnout si Isla de las Muñecas skrytý mezi kanály Xochimilco v jižní části hlavního města Mexika bude pro každého milovníka záhad tím pravým děsivým zážitkem. Na stromech visí strašidelné panenky s vytřeštěnýma očima v různém stádiu rozkladu, často jsou popraskané, bez končetin a se zaschlou špínou. 

Zajímavostí je, že síť vodních cest a umělých ostrůvků tu v minulosti vytvořili Aztékové a teď je chráněnou památkou UNESCO. Strašidelná sbírka starodávných panenek přitom není zas tak stará. Stojí za ní muž jménem Julian Santana Barrera, který se na ostrov přestěhoval v 50. letech 20. století. 

Příběh ostrova o utonulé dívce

Na samém počátku Ostrova panenek stál údajně smutný příběh dívenky, která se poblíž za záhadných okolností utopila. „Dívka plavala se svou sestrou nebo přáteli, vzal ji ale proud a ona se kvůli tomu utopila,“ řekl současný strážce panenek a Barreryho synovec Rogelio Sanchez Santana. Krátce po nalezení těla našel Barrery v kanále plavat panenku, která pravděpodobně patřila utopené dívce, a tak ji zvedl a pověsil na strom, aby zemřelé projevil úctu. 

Posléze začal mít pocit, že ho duch zemřelé neustále navštěvuje, a tak na okolní stromy a do své chatrče začal zavěšovat víc a víc panenek. Svůj domov chtěl tímhle způsobem proměnit v jakousi svatyni pro dívčina ducha. Jinou teorií je, že chtěl dům chránit před podobným neštěstím. Později začal údajně přemýšlet nad tím, že i další panenky jsou posedlé duchy mrtvých dívek. 

Ostrov panenek v Mexiku
Tohle místo je tak děsivé... Že na něj prostě spousta turistů chce.
Zdroj:
Shutterstock

Tisícovka panenek

Až do Julianovy smrti v roce 2001 se tak ostrov plnil panenkami. Nakonec jich bylo víc než tisíc. Děsivým faktem je, že zemřel na infarkt na stejném místě, kde našel dívčino tělo. Podle blízkých ho posedla nevídaná síla, která ho navždy změnila. Mohlo ho poznamenat i to, že utonulé dívce nedokázal zachránit život a nikdy si to nepřestal vyčítat. Místní věří, že se po své smrti připojil k ostatním duchům na ostrově.

Oživlé hračky

Vystavení živlům hračky během víc než dvou desetiletí značně zdeformovalo a zašpinilo, o čemž se mohou přesvědčit i zvědaví návštěvníci. Na místo se ale dostanou jenom na bárkách, kterým se říká trajineras.

Místní turisty varují před návštěvou ostrova v noci. Postavičky s prázdnými tvářemi po setmění podle zvěstí ožívají duchy mrtvých. „Říká se, že panenky šeptají, pískají, pohybují končetinami a otáčejí hlavou,“ uvedl údajně jeden z průvodců. Někteří svědci tvrdí, že slyšeli, jak si panenky šeptaly, jiní řekli, že je panenky lákaly, aby vstoupili na ostrov.

Místo se i navzdory své temné minulosti stalo vítanou turistickou atrakcí. Turisti na něj přinášejí své vlastní panenky a v okolí se v průběhu let rovněž objevilo několik dalších ostrovů s hračkami. „Je to teď velký byznys,“ přiznal Santana. Následně ale dodal, že skutečný Ostrov panenek je jen jeden. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

19° 49' 33.816", -99° 47' 26.664"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Kateřina Rakúsová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ostrov panenek šokuje svým děsivým příběhem. Dneska je z něj turistická atrakce