Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 mexické kuchyně: maso s čokoládou, jídlo v barvách vlajky i dobrota, která má svůj den

Mexická kuchyně, to je jedna velká lahoda, ale uznáváme se, že nemusí být úplně pro každého. Pojďte se s námi podívat na 10 typických mexických jídel!

Mexické pokrmy jsou obecně pěkně barevné, chuťově pestré, s celou plejádou koření a přísad, díky nimž jsou vyladěné do posledního detailu. Obecně jsou v mexických dobrotách často vidět fazole, chilli papričky a kukuřice.

Ač byla tahle kuchyně zajímavá už v dobách před kolonizací, právě ona ji formovala do současné podoby. K významným surovinám se postupem času přidalo rajče, avokádo, kakao a vanilka, tykev nebo opuncie. Aby té pestrosti nebylo málo, tradiční pokrmy se liší i region od regionu. A mimochodem – věděli jste, že tradiční mexická kuchyně je od roku 2010 vedena na seznamu nehmotných památek UNESCO?

Pojďme se podívat na 10 typických jídel současnosti, na které se můžete při cestě do Mexika (nebo třeba do mexické restaurace v Česku) těšit.

#1 Tortilla/tacos

Tortilla coby placka je základem pro spoustu jídel. Jde o placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky, kterou vídáme ve spoustě podob a s nejrůznějším plněním, třeba jako tacos nebo quesadillu. 

tacos
Tortillová placka je základem pro spoustu pokrmů. Třeba pro tacos.
Zdroj:
Bigstockphoto

#2 Nachos

Nachos jsou tvrdé trojúhelníčky nejčastěji podávané například s masovou směsí nebo jen se samotnou salsou. Základem je tortillová placka pokrytá rozpuštěným sýrem a naporcovaná právě na menší trojúhelníčky (jimiž se směs nebo dip dobře nabírá). 

Nachos jsou tak populární, že mají dokonce svůj den, a to vždycky 21. října. Mezinárodní den Nacho se slaví od roku 1990 v Mexiku, ale i ve Spojených státech. V říjnu se taky tradičně konává Mezinárodní festival Nacho, v Piedras Negras.

nachos
Nachos jsou vynikající i jen se salsou.
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 Salsa

V mexickém podání je salsa specificky pikantní omáčka vyrobená z různých druhů zeleniny, případně ovoce. Nejčastěji jsou to ale rajčata a papriky. Do salsy se pak namáčí tortilly nebo nejrůznější chipsy, slouží i k dochucování pokrmů. A recept na salsu? Ten je známý už z dob Aztécké říše!

#4 Chilli con carne

Základem chilli con carne, jehož autorkou je údajně španělská jeptiška, která se v Americe zjevovala indiánům, aniž by kdy opustila svou evropskou domovinu, je mleté maso. Pak přijde všehochuť, která nakonec vytvoří nebe v puse – cibule, česnek, fazole, ostrá paprika, majoránka, chilli omáčka, zelené bylinky, rajčata, kysaná smetana, sůl, pepř… Recepty se samozřejmě liší, chilli con carne ale Mexiku nikdo neodpáře. Stejně tak ho za národní jídlo považují v Texasu a Arizoně.

chilli con carne
Chilli con carne je klasika známá snad po celém světě.
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 Sopa de lima

Limetky byste v polévce nečekali, že? A přesto si je tam Mexičané dávají. Recept na kuřecí polévku vonící po limetkách pochází z mayského salátu s trhaným masem, křupavou zeleninou a pomerančovou zálivkou. Polévku si vychutnáte třeba s avokádem nebo tortillovými chipsy.

#6 Mole poblano

A je to tady. Maso s čokoládou. To k Mexiku patří jako knedlík k rajské. Mole poblano je omáčka servírovaná ke kuřecímu masu. Tvoří ji široké spektrum přísad, může jich být klidně i několik desítek! Nikdy ale nesmí chybět česnek, rajčata a hlavně tmavá čokoláda.

mole poblano
Maso a čokoláda? V Mexiku nad tím hlavou nekroutí.
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 Pescado a la verancruzana

V přímořských oblastech si Mexičani rádi pochutnávají na plodech moře. K nejznámějším rybím pokrmům patří pescado a la verancruzana, ryba s omáčkou z cibule, rajčat, oliv a kaparů. 

#8 Chiles en nogada

Chiles en nogada je tzv. jídlo nezávislosti. Tvoří ho pálivé zelené papriky plněné mletým masem a mandlemi. To všechno je pak přelité omáčkou z vlašských ořechů a posypané zrníčky z granátového jablka. Na pokrmu jsou tak dominantní tři barvy, stejně jako na mexické vlajce – zelená, bílá a červená. Odtud to rafinované přízvisko.

Chiles en nogada
Jídlo nezávislosti barevně doladí zrníčka granátového jablka.
Zdroj:
Bigstockphoto

#9 Flan 

Je libo moučník? Pak by to určitě měl být flan! Je to obdoba našeho pudingu, která stojí za vyzkoušení. Vzniká z vajec, mléka, oleje a spousty krystalového a moučkového cukru. Jakmile ze směsi vznikne hmota podobná pudinku, dá se ještě zapéct společně s vrstvou karamelu.

Flan
Milujete sladké? Pak si flan nenechte ujít...
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 Café de olla

Káva, ta nám tu nesmí chybět. Café de olla je tradiční mexický kávový nápoj. Jeho základem je káva, ke které se přidává skořice a panela (nerafinovaný třtinový cukr). Pít se musí z hliněného poháru, což nápoji dodává na specifické chuti. Konzumenti, kteří chtějí něco extra, si obvykle přidávají ještě anýz, hřebíček nebo pomerančovou kůru.

Café de olla
Café de olla se pije zásadně z hliněného poháru.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9

 
 

Místo

19° 26' 16.0116", -99° 8' 27.7692"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 mexické kuchyně: maso s čokoládou, jídlo v barvách vlajky i dobrota, která má svůj den