Přejít k hlavnímu obsahu

Kalendář akcí na únor 2022: Fanděte našim olympionikům nebo vyrazte na valentýnskou degustaci k michelinskému kuchaři

Ani únor nemusíte proválet na gauči s herní konzolí nebo pivkem v ruce. V Česku i ve světě totiž startuje spousta zajímavých akcí, které pobaví, vzdělají a vykouzlí úsměv na tváři!

Kam za sportem

Největší sportovní událostí tohoto měsíce, potažmo celého roku, jsou nepochybně XXIV. zimní olympijské hry, jejichž zahájení proběhne v Pekingu 4. února 2022. Olympijský oheň pak dohoří přesně o 16 dní později – konkrétně tedy 20. února. Ne letošních zimních olympijských hrách se bude soutěžit v celkem 15 sportovních odvětvích.

Zajímavostí je, že do nominace na zimní olympijské hry se letos vtěsnalo rekordních 113 českých sportovců, o které se bude starat na 140 členů doprovodu. Česko bude mít navíc poprvé v historii svého zástupce ve všech patnácti sportech! Kolik medailí naši sportovci uhájí? Sledovat aktuální dění můžete od 4. 2. 2022 online nebo na kanálech České televize.

Kam za kulturou/vzděláním

Milujete divadlo a máte děti? Co takhle jim přiblížit divadelní scénu prostřednictvím netradiční hry s názvem Zázrak (s)tvoření? Tahle poetická inscenace pro děti i jejich rodiče pojednává o neuvěřitelně křehkém světě, který si vytváříme sami. Hlavní slovo v ní patří papíru, hravosti a dětské fantazii.

Děti mohou během tohoto netradičního vystoupení dokonce vstoupit na jeviště a spolu s performery tvořit z papíru objekty podle vlastní fantazie. Akce proběhne 25., 26. a 27. února 2022 v Nové scéně Národního divadla. Představení trvá hodinu a je vhodné pro děti od 4 let.

Budova Národního divadla
Netradiční představení pro děti od čtyř let přibližuje zázrak (s)tvoření.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za gastro zážitkem

Neodoláte dobrému jídlu a pití a vždycky jste chtěli ochutnat lahůdky michelinského kuchaře? V únoru, konkrétně 14. a 22., máte jedinečnou příležitost! V olomouckém Bistru Paulus totiž v těchto dnech proběhnou dva degustační večery, během kterých ochutnáte vymazlené menu o 6 chodech.

Užijte si neodolatelný romantický večer v podání michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, během kterého nebude nouze o lahodné pokrmy, zábavu i překvapení. Vstupenky v ceně 1 590–2 090 Kč zakoupíte online. Předprodej končí 14. 2. a samotná večeře pak bude servírovaná od 18.00 hodin.

Kam za přírodou/adrenalinem

Pokud bydlíte na pomezí Moravskoslezského a Zlínského kraje nebo to máte na Pustevny, co byste kamenem dohodili, vyrazte sami nebo s rodinkou na výstavu ledových soch, které jsou letos inspirovány tématy vesmír a znamení zvěrokruhu. Celkem ve dvou speciálně upravených stanech na vás čeká několik soch v nadživotních velikostech, mezi kterými nechybí třeba pes Lajka, ledoví mimozemšťané ani 4,5 metru vysoký raketoplán, který je největší sochou letošních Ledových Pusteven.

První stan se sochami vyobrazující znamení zvěrokruhu najdete u horní stanice lanovky pod běžeckým areálem, druhý pak v samotném sedle Pusteven. Vstup do stanů s ledovými sochami je zpoplatněn částkou 50 Kč, přičemž děti do 10 let mají vstup zdarma. Bezplatná je prohlídka i pro návštěvníky, kteří se nechají na Pustevny vyvézt lanovkou.

Kvůli současné situaci je nicméně potřeba počítat s omezeným počtem osob, které budou do stanů vpuštěné a nutností mít na obličeji během prohlídky respirátor FFP2. Oficiálně sice výstava končí 30. ledna, pokud to ale počasí dovolí, sochy tady budou až do úplného roztátí.

Zasněžené Pustevny
Pustevny letos opět hostí ledové sochy. Tentokrát se výstava inspiruje tématy vesmír a znamení zvěrokruhu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam s dětmi

Už víte, co budete s dětmi provádět během jarních prázdnin? Pokud ještě nemáte žádný plán, vydejte se na unikátní akci s názvem Ledová města. Ta proběhne ve dnech 4.–6. 2. a jejím smyslem je umožnit veřejnosti z celé republiky navštívit o pololetních prázdninách různé instituce (muzea, galerie, atd.) v nejrůznějších městech po celé České republice.

Zájemci o prohlídky obdrží tzv. Ledovou kartu (po registraci na oficiálních stránkách akce), která je opravňuje k prohlídkám muzeí, galerií a dalších míst zcela zdarma nebo s výraznou slevou. Do akce se letos zapojila města Praha, Tábor, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Plzeň, Klatovy, Rokycany, Chomutov, Liberec, Pardubice, Žďár nad Sázavou, Brno a Karviná. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4zdroj 5

 
 

Místo

50° 4' 51.7288", 14° 24' 48.8408"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kalendář akcí na únor 2022: Fanděte našim olympionikům nebo vyrazte na valentýnskou degustaci k michelinskému kuchaři