Přejít k hlavnímu obsahu

Ledové sochy opět zdobí Pustevny. Prohlédnout si je můžete ale jenom v respirátoru

Přes 40 tun ledu dokázali umělci z Česka a Slovenska proměnit na pětadvacet úchvatných soch inspirovaných vesmírem a znamením zvěrokruhu.

Výstava začala 15. ledna 2022 a potrvá minimálně do konce měsíce. Nebo tak dlouho, jak dovolí příroda. Návštěvníci sem mohou zavítat jak o víkendu, tak ve všední dny vždy od 9:00 do 16:30 hod. Vstup do stanů se sochami je ale i letos zpoplatněn symbolickou padesátikorunou. Navíc zde platí poměrně přísná hygienická pravidla. Před vstupem je pro návštěvníky připravena desinfekce a pořadatelé nabádají k nošení respirátorů třídy FFP2. Do stanů bude najednou umožněn vstup pouze dvaceti osobám.

Ledová tradice

Ledové sochy na Pustevnách jsou už takovou malou tradicí, za kterou se sjíždí návštěvníci z blízkého i vzdáleného okolí Pusteven. Loni, kdy touto dobou panoval nouzový stav, se na Pustevnách objevilo pod širým nebem jen několik málo soch, jež na slunci brzy roztály. Letos jsou sochy schované ve speciálně upravených stanech, které by měly jejich životnost prodloužit minimálně o několik týdnů. Konečné slovo v tom, kdy výstava letos oficiálně skončí, bude mít ale samozřejmě příroda.

Na 40 tun ledu měli umělci týden

Pětadvacet ledových soch, které vznikly v souvislosti s tématy vesmír a znamení zvěrokruhu, vytvářelo celkem sedm uměleckých řezbářů z Česka a Slovenska celý týden. Zásoby ledu jim dodala společnost z Opavy, neobvyklá zásilka byla složena z celkem 500 ledových kostek. Zatímco při tvorbě znamení zvěrokruhu měli sochaři jasně dané, co vytvoří, při přetváření ledu ve vesmírná díla dostali volnou rukou. Těšit se tak můžete třeba na psa Lajku nebo ledové mimozemšťany.

Pustevny podražily

Pokud si chcete letos ledové sochy na Pustevnách prohlédnout na vlastní oči, připravte se na to, že budete muset sáhnout do kapsy mnohem hlouběji než v předchozích letech. Horní parkoviště je pro návštěvníky uzavřené, ti, kteří přijedou autem, ho proto budou muset nechat na parkovišti u dolní stanice lanovky. Celodenní parkovné se už v polovině prosince zvýšilo na 200 korun a má návštěvníky motivovat k tomu, aby k cestě na Pustevny využívali jiné formy dopravy.

Děti do 10 let mají vstupné zdarma

Pokud nechcete šlapat kopec na Pustevny pěšky, můžete využít zdejší lanovky. Za zpáteční jízdné zaplatíte 250 Kč/dospělý a 140 Kč/dítě. Pokud u vstupu do stanu s ledovými sochami předložíte platnou jízdenku, další vstupné neplatíte. V opačném případě si připravte další padesátikorunu.

Výjimkou jsou děti do 10 let, které mají vstup do stanů s ledovými sochami zdarma. Pro vstup je nutné použít zmíněnou desinfekci a mít správně nasazený respirátor. Dodržování hygienických opatření budou kontrolovat organizátoři, kteří budou jednotlivé návštěvníky pouštět skrze připravené turnikety.

Kde sochy najdete?

Ledové sochy jsou letos rozmístěné na dvou místech. V horním stanu pod běžeckým areálem jsou vystaveny sochy inspirované zvěrokruhem. Obdivovat můžete všech 12 znamení, většinu z nich navíc v nadživotní velikosti. Ve spodním stanu, který najdete v sedle Pusteven, uvidíte díla inspirovaná vesmírem. Kromě zmíněné Lajky nebo mimozemšťanů na vás čeká i 4,5 metru vysoký raketoplán, který je největší sochou letošních Ledových Pusteven.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 29' 23.9591", 18° 15' 53.9325"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ledové sochy opět zdobí Pustevny. Prohlédnout si je můžete ale jenom v respirátoru