Přejít k hlavnímu obsahu

Pět neprůstřelných důvodů, proč si letošní karneval v Benátkách nemůžete nechat ujít

Karneval 2023 v Benátkách vypukne 4. 2. a potrvá až do 21. 2. Pokud přemýšlíte, jestli se sem vypravit, máme pro vás rovnou několik důvodů, proč je to rozhodně dobrá volba.

Dlouhá karnevalová historie

Tato velkolepá událost rozhodně není záležitostí několika posledních let. Karneval se stal veřejnou slavností v roce 1296 aktem Senátu Benátské republiky. Samotné průvody jsou ale podle dostupných zdrojů ještě mnohem starší. Lidé se během karnevalu věnovali hudbě, tancům a večírkům.

Nošení masek a kostýmů lidem umožňovalo skrýt třídní rozdíly, a bylo dokonce povoleno dělat si legraci z aristokracie. Největší slávy dosáhl karneval v 18. století. I dnes se ale kvůli němu do Benátek sjíždí místní i turisté z blízkého a vzdáleného okolí.

Přepychové večírky

Součástí karnevalu v Benátkách nejsou jenom proslulé průvody plné smíchu a všeobecného veselí. Návštěvníci se mohou zúčastnit také přepychových maskovaných večírků ve stylu 18. století, organizovaných ve starobylých benátských budovách. Abyste se ale na party dostali, bude potřeba uhradit poměrně vysoké vstupné.

Pokud se vám nechce zbytečně utrácet, vyrazte do víru velkoměsta. Během karnevalu se totiž tančí prakticky všude – na ulicích, náměstích i v barech.

Benátské masky
Karneval v Benátkách má dlouhou historii. Největší slávy ovšem dosáhl v 18. století.
Zdroj:
Shutterstock

Originální maska jako suvenýr

Ty nejkrásnější a nejzajímavější masky samozřejmě pořídíte přímo na místě. Obchody v Benátkách doslova praskají ve švech pod náporem nejrůznějších převleků a roztodivných masek. Pokud vás zdejší nabídka neuspokojí, stačí si vyčlenit cca 3 hodiny volného času a zaplatit okolo 50 eur. Na speciálních kurzech, které se u příležitosti benátského karnevalu pořádají, si originální masku vlastnoručně vyrobíte. Výsledkem bude jedinečný suvenýr, který nemá nikdo jiný na světě.

Letošní karneval je bez omezení

Dost dobrým důvodem, proč do Benátek letos v únoru vyrazit, je skutečnost, že karneval se po několika letech konečně koná bez omezení souvisejících s nemocí covid-19. Pro vstup do Itálie není od 1. 6. 2022 vyžadován EU certifikát o očkování/uzdravení/test. Roušky jsou pouze dobrovolné a počet účastníků průvodů není nijak omezen.

Masky na karnevalu v Benátkách
Jedinečná atmosféra a zdobené masky – to jsou hlavní důvody, proč na karneval v Benátkách míří turisté z celého světa.
Zdroj:
Shutterstock

Romantická atmosféra

Pokud vás veselí a všudypřítomné masky po několika dnech přestanou bavit, není problém vyrazit na průzkum italských památek, svézt se gondolou nebo se pokusit ztratit v romantických uličkách a zákoutích. Výjimečná atmosféra místa okouzlí každého, kdo do Benátek v době konání karnevalu zavítá.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

45° 26' 59.0736", 12° 23' 44.8941"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pět neprůstřelných důvodů, proč si letošní karneval v Benátkách nemůžete nechat ujít