Přejít k hlavnímu obsahu

Požár a pád zničily předchůdce Ponte di Rialto, nejromantičtějšího mostu Benátek

Benátky patří mezi nejromantičtější města světa. A za jedno z nejromantičtějších míst vrcholně romantického města bývá označován most na jedné z největších dopravních tepen města – most Rialto na Canalu Grande.

Není velký, dlouhý ani nepatří k těm nejstarším na světě nebo kontinentu. To ale vůbec nevadí. Ponte di Rialto přesto patří mezi nejslavnější a turisty nejnavštěvovanější a nejfotografovanější mosty světa.

Kde most Rialto hledat?

Most se jmenuje podle nedalekého tržiště. Překlenuje nejslavnější vodní cestu města – až 90 m široký Canal Grande. Na hlavní dopravní tepně Benátek najdete celkem čtyři mosty, Rialto je z nich nejstarší.

Takhle se proplouvá pod Ponte di Rialto.
Zdroj: Bigstockphoto

Stojí díky požáru a pádu pod davem lidí

Na jeho místě původně stával od 12. století pontonový most (plovoucí na ukotvených loďkách), ovšem ten nevydržel dlouho, a tak byl nahrazen dřevěnou konstrukcí. Ta nedokázala odolat požáru (1310) ani přetížení velkým množstvím lidí sledujících přehlídku lodí (1444).

Kamenný most tak, jak ho známe dnes

Kamenný most, tak jak ho známe dnes, vznikl na konci 16. století. Vzhled milovaný všemi romantiky mu vtiskl vatikánský architekt švýcarského původu Antonio da Ponte.

Z Ponte di Rialto se dá pozorovat provoz na Canal Grande.
Zdroj: Bigstockphoto

Dříve se pro umožnění průjezdu lodí používala složitá zařízení, která umožňovala buďto plavbu větších lodí, nebo průchod chodců po mostě. Obojí možné nebylo. Da Ponteho řešení s jedním velkým obloukem nad vodou to změnilo.

Aby ne, když nyní má oblouk mostu na výšku 7,3 m. Při šířce necelých 23 metrů dokonce umožňuje proplutí několika loděk najednou. A když už jsme u těch měr, tak vězte, že na délku měří úctyhodných 48 m. To je na prostorově nijak zvlášť velkorysé Benátky poměrně hodně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

45° 26' 16.7388", 12° 20' 9.2328"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Požár a pád zničily předchůdce Ponte di Rialto, nejromantičtějšího mostu Benátek