Přejít k hlavnímu obsahu

Pojďte s námi do pohádky. Moszna je jedním z nejkrásnějších zámků v Evropě

Že to zní jako ohromná nadsázka? To jen do té chvíle, kdy zámek Moszna spatříte na vlastní oči. Pak začnete věřit na pohádky a jejich skvostná zázemí.

Mimochodem – tenhle zámek skutečně patří do desítky nejhezčích zámků na starém kontinentu. Vyplynulo to z hodnocení National Geographic a to už je panečku něco. Ne náhodou tedy tento architektonický počin patří mezi nejnavštěvovanější místa Polska. Najdeme ho asi 30 kilometrů od hranic s Českou republikou a 30 kilometrů jižně od polského města Opole. To jen tak pro orientaci.

Znáte Neuschwanstein? Tak to je něco podobného…

Koho jednou okouzlí německý zámek Neuschwanstein, ten už se jeho obrázku v paměti jen tak nezbaví. A podobné je to s Mosznou. Zmíněný německý kousek byl pro ten polský předlohou, když se začalo se stavbou dvou křídel, která přišla na řadu mnohem později než centrální část. A u obou případů platí, že fotky vás můžou okouzlit, nicméně realita vás ohromí, ba dokonce i vyrazí dech a sebere slova. Proto je škoda, že my Češi tohle místo zatím ještě dost opomíjíme. Napravme to.

7 000 metrů čtverečních, 365 místností, 99 věžiček...

Zámek Moszna je postaven v duchu anglických zámků a eklektismu, má tvar písmene U, je v něm 365 místností a na něm 99 věží a věžiček. K ohromnému zámku, který se rozkládá na 7 000 metrech čtverečních, náleží taky park o 250 hektarech. Celý tento skvost začal vznikat v 17. století a až do roku 1945 byl sídlem rodiny Thiele-Wincklerů.

Moszna a rozkvetlé záhony
Fascinující stavba, že? Moszna vás dostane.
Zdroj:
DMZ001 / Shutterstock

Centrální část byla dokončena jako první, a to v 18. století. Obě křídla, která dotváří ono písmeno U, pak přibyla až později – se stavbou se začalo na konci 19. století po ničivém požáru. Zatímco východní křídlo je neogotické, to západní bylo postaveno později a je novoromantické. Dodnes se v něm pořádají koncerty, a to přímo ve zdejší kapli.

Moszna z výšky
Moszna má i nádherný park, tak se jím určitě projděte!
Zdroj:
Shutterstock

Místo pro kulturu, zvířata i výzkum

Spojit krásné místo s hudbou a blahodárnými účinky na zdraví se zdá být jako skvělý nápad. Jedno křídlo snad právě proto slouží jako Centrum pro léčbu neuróz. Kromě toho tu ale najdete i výstavy fotografií, obrazů a dalších uměleckých počinů a probíhají tu i vědecká sympozia. Jedna část hotelu slouží jako restaurace a hotel, kde rozhodně chcete strávit noc. 

V obřím parku má svou stanici Polský myslivecký svaz a prohánějí se tu polokrevníci. Lipové a dubové aleje přímo vyzývají k procházce, fontánky, můstky přes kanály a sochy ji učiní dokonale pohádkovou. Bez nadsázky…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 26' 7.764", 17° 46' 5.772"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pojďte s námi do pohádky. Moszna je jedním z nejkrásnějších zámků v Evropě