Přejít k hlavnímu obsahu

Chojnik: udržovaná zřícenina láká na historii i fascinující výhled na Krkonoše

Jen kousek od česko-polských hranic stojí monumentální hradní zřícenina ze 14. století. Až budete mít cestu do Krkonoš, může zamířit i sem!

Když si budete chtít odpočinout od hřebenových túr, najdete na polské straně Krkonoš a podhůří hned několik možností. K těm aktivnějším patří právě vycházka na zříceninu hradu Chojnik. Ten stojí nedaleko městečka Sobieszow (u Jelení Hory v Dolnoslezském vojvodství). 

Z loveckého hrádku přes obranný hrad po turistický cíl

Historie Chojniku je vlastně docela jednoduchá. Ve 13. století tu údajně stál lovecký hrádek, který tu vznikl na přání Boleslava II. Lysého. Ve stavbě dál pokračoval i jeho syn. Kolem roku 1355 pak nechal Boleslav II. Malý objekt přebudovat na obranný hrad.

Po jeho smrti hrad připadl manželce a po její smrti pak německé šlechtické rodině Schaffgotschů (protože pár po sobě nezanechal děti). Tahle šlechtická rodina užívala Chojnik jako správní sídlo svého panství. Jen s tou vodou to tu vždycky bylo složitější – hrad totiž nikdy neměl vlastní studnu a pro zásobování vodou byly ve skále zbudovány cisterny.

Chojnik zvenčí
Hrad Chojnik najdete na stejnojmenném kopci (627 m n. m.).
Zdroj:
Bigstockphoto

Na konci srpna 1675 tu udeřil blesk a hrad vyhořel. Od té doby jen chátral a v 19. století už se sem chodili dívat první turisti, včetně třeba pruských králů Fridricha Viléma III. a IV. Ve 20. letech 19. století tady získali základnu průvodci a v roce 1860 byla původní bašta přebudována na turistickou chatu.

Dneska je zřícenina už na první pohled udržovaná a prošmejdit se tu dá nejedno zákoutí. 

Tady se pranýřovalo a umíralo

Jakmile vejdete do komplexu, uděláte jen pár kroků a stanete na nádvoří s kamenným pranýřem, kde pravděpodobně – jak už to tak s pranýři bývalo – nebylo spoustě lidem zrovna do zpěvu.

Na pranýři šlo vykonávat jen menší tělesné tresty a trestaný taky mohl trpět v závislosti na počasí. Ke smrti tu ale došlo podle legendy o krásné Kunegundě, která si slíbila vzít toho muže, jenž třikrát objede na koni celé hradby. Všichni nápadníci popadali do rokle, jen jeden zvládl úkol splnit. Potom ale Kunegundu odmítl a ta si nešťastná vzala život skokem do propasti. 

Chojnik nádvoří
Pranýř vašemu oku jistě neujde – stojí totiž uprostřed nádvoří.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co vás čeká?

Ke zřícenině se vydejte ze Sobieszowa, kde se dá pohodlně zaparkovat (tedy v závislosti na turistické sezóně a denní době). Odsud jsou to na stejnojmenný kopec asi 2 kilometry, přičemž cesta se v jeden okamžik dělí na dvě – můžete se vydat, kterou budete chtít. Když půjdete celou cestu po červené, bude trasa delší, ale mírnější. Každopádně vás čeká příjemná procházka krásným lesem.

Ideální bude, když se na Chojnik vydáte za jasného počasí. Pak si totiž užijete naprosto fantastický pohled na hřebeny Krkonoš!

Vstup musíte zaplatit u Sobieszowa (vstup do národního parku) a pak na samotném hradě, nejde ale o žádné velké sumy. Otevřeno je celý rok s výjimkou některých dní. Když vás přepadne hlad, můžete se najíst v Sobieszowě, ale klidně i v hradní krčmě. A na prohlídku hradu můžete zdarma vzít i svého čtyřnohého parťáka. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 50' 1.5756", 15° 38' 39.1668"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chojnik: udržovaná zřícenina láká na historii i fascinující výhled na Krkonoše