Přejít k hlavnímu obsahu

Navštivte hrad, který se kdysi stal sídlem Elišky Přemyslovny a jejích dětí

S prvními slunečními paprsky začínáme přemýšlet, kam se vydat na výlet. Pokud patříte mezi milovníky historie, určitě by vaší pozornosti neměl uniknout hrad, který se stal sídlem Elišky Přemyslovny a kde své 74.narozeniny slavil německý básník, prozaik a dramatik Johann Wolfgang Goethe. Už tušíte, o který hrad jde?

Královský hrad Loket

Středověký hrad, který stojí na výrazném žulovém skalním ostrohu a ze tří stran ho obklopuje řeka Ohře. Hrad Loket je dominantou malebného městečka stejného názvu, leží v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, na dosah z Mariánských Lázní, kde najdete možnost ubytování od menších penzionů, přes butikové vily až po honosné hotely. Jaká je jeho historie?

Proč právě Loket?

Hrad dostal, stejně jako město, své jméno po ojedinělém mohutném meandru řeky Ohře ve tvaru lokte.

Na místě dnešního Lokte se dřív nacházelo slovanské, později přemyslovské hradiště, které kontrolovalo dálkovou cestu z Chebu do Prahy. První zmínka o Lokti se datuje k roku 1234, samotný kamenný hrad byl ale vybudován buď za vlády Vladislava II. nebo Přemysla Otakara I.

Kdo dobude Loket, ten dobude celé Česko

Právě to se říkalo už ve středověku. Opevněné město Loket bylo považováno za „klíč ke Království českému“, hrad Loket patřil k nejpevnějším místům Evropy. Za jeho hradby se nedostali ani ti nejudatnější válečníci.

Karel IV. ho dokonce zařadil, stejně jako Karlštejn, mezi sídla, které nikdo nesmí české koruně vzít. Panovníci na něm se svými rodinami trávili mnoho času, stal se i dějištěm mnoha významných diplomatických jednání.

Víte, že v hradních sklepeních byl jako malý vězněn kralevic Václav, pozdější císař římský a král český Karel IV.?

řeka Ohře
Zdroj:
Hotely Mariánské Lázně

Co na hrad Loket láká návštěvníky dnes?

Skoro až k hradu se dostanete pěšky, na kole, koni, po vodě, autem nebo vlakem. Návštěvníci zde mohou obdivovat:

  • Muzeum historického porcelánu a dobových zbraní
  • Expozici útrpného práva
  • Torzo nejstarší románské rotundy
  • Expozici o stavebním vývoji hradu

Když vystoupáte do vrchního patra románské věže, můžete se pokochat pohledem na historické město a okolní krajinu.

Náš tip: Až budete na nádvoří, jděte k soše skřítka Gottsteina, vládce loketských skal, a pohlaďte ho po bradce a dejte mu minci. Přitom si můžete něco přát….

Bude se tu líbit i dětem?

Slyšeli jste o tom, že na Lokti řádí skřítek Štrakakal? To je skutečný postrach všech neučesaných dětí. Ty totiž nahání s kartáčem a po zádech je plácá knihou. Takže na hrad jen pěkně učesaní!

Náš tip: Dětem se určitě bude líbit i odpolední loutkové divadlo. Děti se často stanou jeho součástí, takže si ho nejen užijí, ale přímo prožijí. Ale nebojte, užijete si ho i vy, dospělí.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Navštivte hrad, který se kdysi stal sídlem Elišky Přemyslovny a jejích dětí