Přejít k hlavnímu obsahu

Na opalovací krémy je třeba myslet už teď

Léto se nezadržitelně blíží a to je ideální čas poohlédnout se po opalovacích krémech. Vždyť nakonec, před horkými paprsky by se měl chránit opravdu každý, od nejmenších dětí až po seniory. Víte, co znamenají jednotlivá čísla a zkratky na etiketách?

Jak si vybrat správný opalovací krém

Pokud se chystáte na letní dovolenou, určitě se z ní chcete vrátit pěkně opálení, však? Předpokladem toho, abyste na ní nespálili, je výběr správného opalovacího krému. Víte, co přesně znamenají čísla uvedená na opalovacích krémech? Možná budete překvapeni, ale množství lidí o tom nemá ani páru. Zorientovat se v SPF faktorech přitom vůbec není žádná věda. Abyste si však věděli vybrat ten správný opalovací krém, je nezbytné znát typ své pokožky a rozeznat UV záření.

UV záření typu A, B, C

Hned na úvod je třeba poznamenat, že každé z UV záření představuje pro lidské tělo určitou hrozbu. Během opalování jsme vystaveni UV záření typu A a typu B. UVA a UVB působí na naše tělo tak, že poškozují DNA v kožních buňkách a jsou hlavním viníkem nejen spálení se v podobě zarudlé pokožky, ale také mnohem závažnějšího onemocnění, a sice rakoviny kůže.

UVA záření

Tento typ záření tvoří největší část UV záření, pro srovnání, tvoří ho zhruba 90 %. Toto záření proniká do pokožky nejhlouběji, což má za následek právě její vysoušení a například i předčasné stárnutí. V kůži navíc vytváří i volné radikály, které zas zvyšují riziko rakoviny kůže. To však není všechno. UVA záření má negativní vliv i na náš zrak. Dlouhovlnné záření totiž proniká až za sítnici a při dlouhodobém působení může přispět až k poškození zraku nebo dokonce k jeho úplné ztrátě.

UVB záření

Toto záření má o něco kratší vlnovou délku než to UVA, právě z tohoto důvodu můžeme jeho následky zpozorovat právě na povrchu naší kůže. Řeč je o spáleninách na kůži, které všichni tak dobře známe. Působí také na naše oči, resp. zrak. Při jeho delším působení nám totiž může způsobit sněžnou slepotu.

UVC záření

Na závěr nesmíme zapomenout ani na třetí typ záření, a sice UVC záření. Toto záření nám stejně jako ty předešlé, může ublížit už i v malých dávkách, ztrácí se však už ve stratosféře a na Zem už nedopadne. Najít ho však můžeme v potravinářství, farmaceutickém a zdravotnickém průmyslu na například dezinfekci či sterilizaci.

Znáte čísla na opalovacích krémech?

Na pultech kamenných prodejen, ale i online prodejen, najdeme obrovské spektrum přípravků na opalování. Vybírat si můžete opalovací mléko, krém, sprej či olej, záleží jen od vašich preferencí. Ať je vaše volba však jakákoliv, váš oblíbený přípravek by měl odfiltrovat UVA i UVB záření a to buď díky fyzikálnímu nebo chemickému filtru. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Fyzikální filtr

Fyzikální filtr pracuje na principu odrazu. Díky mikrokrystalků dokáže vytvořit na kůži souvislou vrstvu, která slouží k odrážení dopadajících paprsků, které se tak nemají šanci dostat pod kůži. V praxi to znamená asi tolik, že krém se do pokožky nevstřebá, ale zanechá na ní bílou souvislou vrstvu, resp. povlak. Na tomto principu pracují zejména přípravky určené pro citlivou nebo také dětskou pleť.

opalovací krém
Přípravu na opalování není radno podcenit!
Zdroj:
www.pexels.com

Chemický filtr

Tento typ přípravků je vhodný pro normální pleť. Účinnost získávají v momentě, kdy se vstřebají do pokožky. Ve většině případech obsahují chemické sloučeniny jako oxybenzon, homosalát, Avobenzon či kyselinu p-aminibenzoovú.

A co to je vlastně ten SPF faktor? Jde o označení stupně ochrany před UVB zářením. Abychom však byli přesnější, ochranný faktor nám udává, o jaký násobek času lze po nanesení vámi vybraného přípravku si můžete prodloužit pobyt na slunci bez zarudnutí kůže. Zde je však třeba upozornit na skutečnost, že tento čas je u každého z nás individuální, protože závisí na tom, jaký jsme fototyp. Zjistíte to jednoduše, a sice pozorováním.

Pokud patříte ke světlejším typům a ke zarudnutí dochází již po 10 minutách na slunci, tak opalovací krém s SPF 30 by měl toto vaše zarudnutí oddálit o přibližně 300 minut.

Náš tip: Chcete při nákupu opalovacího krému ušetřit? Takpotom určitě vyzkoušejte slevové kupóny, které najdete na kupónovém webu Vasekupony.cz. Najdete zde množství skvělých slev, díky kterým nakoupíte mnohem výhodněji. Každá Alza sleva nebo jiné slevy a výprodeje určitě mile potěší.

Odolnost vůči vodě

Kromě SPF faktoru byste si měli na obalech vašich oblíbených produktů přečíst i odolnost vůči vodě. Před samotným nanášením si vždy důkladně přečtěte pokyny na obalu. Nedostatečné nebo naopak nadbytečné množství přípravku může voděodolnost potlačit.

Jak zjistit, jaký jste typ pleti

Každý z nás je jedinečný. A ne, není to jen fráze. Pravdou je, že opravdu každý z nás má v kůži jiné množství pigmentu melaninu, který ochraňuje organismus proti UV záření. Pomocí označení "fototyp" vyjadřujeme intenzitu naší pigmentace. Jen připomínáme, že čím je číslo typu pokožky vyšší, tím přímo úměrně stoupá i odolnost pokožky vůči záření.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na opalovací krémy je třeba myslet už teď