Přejít k hlavnímu obsahu

Krásy Irska: Dublin, to není jen hrad a pivovar

Irsko láká návštěvníky na svou nádhernou, místy velmi drsnou přírodu, ve které se útesy zařezávají do moře. Ale nejen to nás může na téhle ostrovní zemi zajímat. V následujících řádcích se společně vydáme do její metropole – do Dublinu.

Největší a nejdůležitější město Irska se nachází na východním pobřeží ostrova. Obývá ho něco přes půl miliónu lidí a jako turista se tu rozhodně nebudete nudit.

O Dublinu vznikla první písemná zmínka už kolem roku 140 n. l., ovšem pořádně se začalo formovat zřejmě až v 10. století, kdy tu vedle sebe stála osada vikinská a keltská. V té vikinské byla tehdy založena katedrála, kterou můžete vidět dodnes, a to katedrála Christ Church.

5+1 povinnost každého návštěvníka

Katedrála Nejsvětější trojice

Katedrálu, o které jsme se už zmínili, dnes používá pro své účely protestantská církev, zejména jako sídlo arcibiskupa. Mírně podivuhodné je taky to, že formálně jde i o sídlo katolického arcibiskupa, který ovšem reálně sídlí v kostele sv. Marie na Marlborough Street. Původně gotická stavba si později vyžádala opravy, a to v novogotickém stylu. Součástí katedrály je hrobka Richarda de Clarea, druhého hraběte z Pembroke. Překvapí vás možná i to, že se zde nachází největší irská i britská krypta.

Radnice

Radnice, City Hall, stojí na Lord Edward Street a poznáte ji na první dobrou podle nepřehlédnutelných korintských sloupů. Radnice vznikala v letech 1769-1779. Zaujme-li vás 6 metrů vysoká socha u vchodu, vězte, že jde o sochu Daniela O’Connella, irského politického vůdce činného v 1. pol. 19. století.

Dublinský hrad

Jen co by kamenem dohodil od City Hall, stojí Dublinský hrad ze 13. století. Tehdy byl postaven na přání Jana Bezzemka. Od přestavby v 18. století se pyšní celou směsicí architektonických stylů. A mimo jiné ukrývá skutečně luxusní interiér.

Dublinský hrad
Jedním z nejzajímavějších míst v Dublinu je hrad ze 13. století.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Z nejstaršího období samotného hradu se dochovala kamenná věž Record Tower, hned vedle ní stojí novogotický kostel. Zmínit musíme i vnější nádvoří, kde je dnes administrativní část hradu, a vnitřní nádvoří se sochou spravedlnosti.

O’Connell Bridge

Přes řeku Liffey vede ve městě několik mostů. Tím nejznámějším, který byste ale rozhodně měli vidět, je O’Connell Bridge. Postaven byl už v 90. letech 18. století, ale své dnešní jméno získal až v roce 1882 při svém znovuotevření, a to po již zmíněném Danielu O’Connellovi.

Guiness Brewery

Milovníkům piva nesmí ujít Guiness Brewery, pivovar postavený už v roce 1759. Sedmipatrová budova vzbuzuje úctu už zvenčí. Od roku 2000 tu dokonce funguje Guiness Storehouse, kde se můžete seznámit s pestrou historií od založení pivovaru až do současnosti.

Katedrála svatého Patrika

Když navštívíte katedrálu svatého Patrika, buďte si jistí, že navštěvujete největší a nejvýznamnější kostel v celé zemi. Pochází z roku 1191 a stojí na místě, kde svatý Patrik v dávných dobách křtil konvertity. K zajímavým okamžikům katedrály patří třeba rok 1649, kdy ji Oliver Cromwell používal jako konírnu. A zmínit je třeba i to, že v letech 1713-1745 tu byl děkanem spisovatel Jonathan Swift. Ten je tu i pohřben.

katedrála sv. Patrika v Dublinu
Katedrála svatého Patrika je největší a nejvýznamnější kostel v Irsku.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Dublin je město netušených možností. Najdete tu nejen historické památky, ale spoustu zábavních míst a taky známou zoologickou zahradu. Vypravte se do metropole s okouzlující atmosférou a nebudete litovat!

 
 

Místo

53° 20' 59.2944", -6° 15' 37.116"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krásy Irska: Dublin, to není jen hrad a pivovar