Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Sicilské Palermo, město ve znamení oprýskané slávy a jednou nohou v Africe

Ačkoli je Palermo hlavním městem Sicílie, není to místo, kam by se všichni turisti bez okolků hrnuli. I proto si udržuje svůj jedinečný ráz.

Právě to, že turismus v Palermu není na kdovíjaké výši, je důvodem, proč se tu nic neblýská a fasády domů ve většině případů nezáří novotou. O důvod víc, proč se jím aspoň na pár hodin projít. 

Páté největší italské město leží v nadmořské výšce 1 metr na severním pobřeží ostrova. V současnosti tu žije něco přes 640 tisíc lidí. Zajímavé je, že už ve středověku tu žilo asi 250 tisíc lidí, což je dost!

Malý exkurz do historie

Historie města je obdivuhodná – o jeho založení se postarali Féničané v 7. století před Kristem. Sloužilo jim jako obchodní překladiště. Později zde Řekové vybudovali přístav, jak se sluší a patří. Dlouho se tu střídal jeden kmen za druhým, v roce 535 se město stalo součástí Byzantské říše a téměř o 300 let později ho dobyli Arabové (na něco málo přes 240 let – pak se ho chopili Normané). Od roku 1861 bylo součástí Italského království, později Itálie.

Co v Palermu vidět?

Jestli v Palermu něco musíte navštívit, pak je to rozhodně Královský palác, který začali v 9. století stavět Arabové a od 12. století v jeho budování pokračovali Normané. Původně sloužil jako letní sídlo pro emíry. Komplex, který zahrnuje i kapli Cappella Palatina, pak vystavuje na odiv úžasnou směsici normanské, byzantské a arabské kultury.

Palermo trhy
Palermo je známé svými trhy. I na ty můžete nakouknout!
Zdroj:
Bigstockphoto

Dříve byl palác středobodem kulturního života, dneska v něm sídlí sicilský parlament. Dovnitř se určitě můžete podívat, jen si to naplánujte předem – vstup je totiž dost omezený.

Zmíněná Cappella Palatina je skvostným zástupcem normanské architektury. Postavena byla ve 12. století a nabízí krásné mozaiky doplněné drahými kameny, zlatem a mramorem. Zdejší stropní výzdoba, tzv. muqarnas, připomíná stalaktity a je typickým prvkem islámských staveb, zatímco v těch křesťanských je fascinující výjimkou.

Arancino
Smažené kuličky plněné rýží a nejrůznějšími surovinami, to jsou arancini. Vynikající jsou třeba se sýrem.
Zdroj:
Bigstockphoto
cannolo
Honí vás mlsná? Spojte návštěvu jedinečného místa s chutí dobroty zvané cannolo (v množném čísle cannoli)!
Zdroj:
Bigstockphoto

Dalším místem, na které se musíte vydat, je Piazza Cattedrale, na němž se nachází katedrála Santa Vergine Maria Assunta z 2. poloviny 12. století. Fenomenální dílo stojí na místě, kde dřív bývala mešita, a patrné jsou na ní gotické, katalánské a islámské prvky. Interiér je zase vyveden v neoklasicistním slohu. Právě vnitřek katedrály ukrývá šest císařských a královských hrobů.

Palermo katedrála
V parčíku u katedrály se na chvíli posaďte, je tu příjemně.
Zdroj:
Bigstockphoto

V našem výčtu nesmíme zapomenout na Quattro Canti, významnou křižovatku bulvárů Vittorio Emanuele a Via Madequa. Jde o rozhraní čtyř městských čtvrtí, v nichž najdete ty nejvýznamnější památky. Oba bulváry stojí za procházku, už kvůli tomu, že si tu můžete zadělat na skvělý gastronomický zážitek. Pokud chcete ochutnat místní speciality arancino a cannolo, tady máte skvělou příležitost.

Palermo Quattro Canti
Významná křižovatka spojuje dva bulváry, které stojí za procházku.
Zdroj:
Bigstockphoto

A nakonec zmiňme ještě budovu divadla Teatro Massimo, která je skutečně k nepřehlédnutí. Nabízí totiž 3 200 míst, čímž získává titul největšího divadla v celé Itálii a jednoho z největších v Evropě. Budova pochází z 19. století, kdy vznikla v neoklasicistním stylu u příležitosti sjednocení Itálie. 

Palermo Teatro Massimo
Teatro Massimo je největším divadlem v Itálii.
Zdroj:
Bigstockphoto

V mafiánském městě je turista v bezpečí

Jímá vás hrůza, když se mluví o Palermu, protože vám hned vytane na mysl mafie a její zavrženíhodné praktiky? Na jednu stranu se nedivíme. Například v roce 1992 tu zdejší klan vyhodil do povětří 200 metrů vozovky, přičemž zabil nepohodlného soudce, jeho ženu a tři další osoby. Divoké devadesátky jsou ale pryč, mafiáni si své životní příběhy nepíšou na čelo a především – běžný turista tenhle rozměr Sicílie vůbec nezaznamená.

Podle nejrůznějších průzkumů je tady potřeba dát si pozor jen na své osobní věci, ostatně jako na spoustě míst nejen v Itálii. Možná vás překvapí, že je tu obecně bezpečněji než třeba v Miláně nebo Turíně. Palermo se dokonce může pyšnit nízkým rizikem nebezpečí pro ženy, které cestují samy. Co tohle město podle všeho trápí nejvíc, je korupce. A to jde skutečně mimo turistu baštícího sicilské dobroty… 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

38° 6' 56.4768", 13° 21' 40.5612"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sicilské Palermo, město ve znamení oprýskané slávy a jednou nohou v Africe