Přejít k hlavnímu obsahu

Malá sicilská Antarktida. Turecké schody připomínají pořádný kus ledu

Když se vypravíte na Sicílii, určitě budete vědět, že jedním z míst, kam se rozhodně musíte podívat, jsou Turecké schody nebo taky Schody Turků (Scala dei Turchi). Obrázky vás totiž nenechají na pochybách, že to bude nezapomenutelný zážitek. Proč?

Palermo, Taormina, Etna, Cefalú, Erice, Zingaro… To všechno určitě budete mít v hledáčku, ale pokud vás tahle místa něčím překvapí, bude to jednoduše jejich krásou. Neuvidíte ale zřejmě nic, co jako by se tu zjevilo z úplně jiného koutu planety Země. U Scala dei Turchi tomu bude naopak.

Skvost na pobřeží Realmonte

Nedaleko města Agrigento, u nějž se nachází známé naleziště Údolí chrámů, je pobřeží Realmonte. A tenhle jeho kousek je opravdu fascinující. Sněhobílý útes vybíhající do moře nejenže září na dálku, ale taky zaujme svým tvarem – díky působení vody a větru totiž skutečně připomíná schody.

Za zbarvení útesu pak zcela pochopitelně může jeho složení. Jde o kombinaci jílu a karbonátu, která je na jihu vzácná. 

Turecké schody na Sicílii
Scala dei Turchi, Turecké schody, Schodiště Turků... Tohle místo je prostě nádherné!
Zdroj:
Bigstockphoto

V názvu není žádné větší kouzlo

O tom, proč se útesy říká „schody“, už řeč byla. Možná ale ještě tápete, proč jsou právě „turecké“. Inu, oblast se v dávných dobách potýkala s nájezdy Turků a nezřídka se tu osazovali turečtí piráti. Ve vodách blízko útesu nacházeli příjemný úkryt před větrem, a když se jim zachtělo plenit blízké vesnice, prostě jen vylezli nahoru. Jak praktické.

Turecké schody se objevily i v literatuře

Když si spisovatel zamiluje konkrétní místo, docela určitě ho pak zakomponuje do některého ze svých děl. Schodiště Turků si oblíbil italský spisovatel Andrea Camilleri a nadpozemsky krásný a neobvyklý útes se objevil v jeho dílech. Aby ne!

Zdroj

 
 

Místo

37° 17' 23.6256", 13° 28' 21.7848"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Malá sicilská Antarktida. Turecké schody připomínají pořádný kus ledu