Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Švédska: město růží a zřícenin, tisícileté měděné doly i celoročně otevřený hotel z ledu

Skandinávie jako celek neustále přitahuje turisty z celého světa. Není divu, vždyť je tu nádherná příroda a jistojistě si tu užijete i pobyt ve městě. 

Nebylo to sice jednoduché, ale tentokrát jsme si posvítili na Švédsko a vybrali jsme 10 míst, která v zemí tří korunek rozhodně stojí za návštěvu. Nechte se inspirovat nebo se prostě jen pokochejte!

#1 Stockholm

Začít nemůžeme ničím jiným než metropolí, ve které žije skoro desetina obyvatel země. Ve Stockholmu najdete nejen ty nejdůležitější úřady, ale i ty nejzajímavější a nejvýznamnější památky, které ke Švédsku neodmyslitelně patří. 

Stockholm
V hlavním městě můžete strávit celé dny. A stejně to dost možná bude málo.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co konkrétně?

  • Skansen: Tady se můžete na vlastní oči přesvědčit, jak dřív vypadala typická selská stavení, a seznámit se se švédskou lidovou kulturou.
  • Královský palác: Oficiální reprezentační sídlo najdete na ostrově Stadsholmen ve staré části Stockholmu. Patří k těm největším panovnickým sídlům v Evropě a ročně ho navštíví na 800 tisíc lidí.
  • Radnice: Její budova pochází z 20. let 20. století a vznikla z 8 miliónů červených cihel. V jednom ze zdejších sálů se pravidelně koná slavnostní banket u příležitosti předávání Nobelových cen.
  • Muzeum lodi Vasa: Loď ze 17. století, která byla vytažena z moře po 333 letech od svého ztroskotání, to je přesně ten poklad, o který v tomhle muzeu pečují.
  • Drottningholmský palác: Letnímu zámku královské rodiny se právem přezdívá Versailles severu. Od roku 1991 je dokonce pod ochranou UNESCO.

A zajímavostí je tu samozřejmě víc! 

#2 NP Abisko

Příroda v národním parku Abisko je chráněna už od roku 1909. Nachází se na severu země v Laponsku, pár desítek kilometrů od norsko-švédských hranic. Zaujímá 77 kilometrů čtverečních (což je srovnatelné s Českým Švýcarskem) a zajímavé je, že jde o jedno z nejsušších míst v zemi. Předmětem ochrany je tu hlavně centrální ledovcové údolí Abisko obklopené horami vyššími než 1 500 metrů.

NP Abisko
Abisko je sice malý národní park, ale krásný a hýčkaný.
Zdroj:
Bigstockphoto

Národním parkem Abisko vede 425 kilometrů dlouhá naučná stezka Kungsleden a kromě pěších turistů přitahuje i milovníky běžkování, dobrodružství na sněžnicích i dalších zimních radovánek. Díky tomu, že je tenhle park skoro 200 kilometrů nad polárním kruhem, je tu v létě ke sledování půlnoční slunce a v zimě pak díky absenci umělého osvětlení polární záře v celé své kráse.

K nejoblíbenějším aktivitám tu patří výstup na vrchol Njulla

#3 Falun

Kolem měděných dolů kdysi dávno vyrostlo hornické městečko, které je dneska pod ochranou UNESCO. Falun se stal oblíbeným výletním místem, kde se dá zajít na exkurzi do dolů, a to pěkně s průvodcem. 

Některé zdroje říkají, že se tu měď těžila neuvěřitelných 1 000 let. Jedna pověst taky praví, že se tu kdysi dávno vyválel kozel, a když se mezi lidi vrátil s rohy obarvenými mědí, bylo jasno. Po dlouhé těžbě byl poslední důl ve Falunu zavřen v roce 1992.

Falun
Na to, že je v oblasti měď, prý upozornil kozel!
Zdroj:
Bigstockphoto

Zajímavé je, že vedlejším produktem zdejší těžby byl červený mul. Z toho se vyráběla falunská červeň, která byla pro své výborné konzervační a impregnační vlastnosti používána k nátěru typických zdejších stavení.

#4 Gotland

Největší švédský ostrov se nachází v Baltském moři asi 100 kilometrů od východního pobřeží a společně s dalšími ostrůvky tvoří jednu z nejoblíbenějších lokalit ve Skandinávii. Největší lákadlem a pastvou pro oči je tu beze sporu město Visby, o kterém bude řeč o pár řádků níž.

Gotland
Největší švédský ostrov nabízí nádhernou přírodu.
Zdroj:
Shutterstock

K dalším highlightům ostrova patří Torsburgen, zřícenina jednoho z největších starověkých skandinávských hradišť, zřícenina kláštera Roma, skanzen Bunge a pak taky příroda, která je tu nesmírně bohatá a skvostná. Nezapomenutelný je například národní park na malém ostrově Gotska Sandön, kde vás oblaží kombinace borového lesa, písku, orchidejí a vzácných rostlin. 

#5 Visby

Visby je správním městem ostrova Gotland, na který se dostanete jedině letadlem nebo trajektem. Díky většímu množství ruin a všudypřítomných omamně vonících růží se městu přezdívá město růží a zřícenin

Visby
Visby je tím největším lákadlem z celého Gotlandu.
Zdroj:
Shutterstock

Visby dřív bývalo bohatým hanzovním městem, dneska si ho lidi cení hlavně jako nejlíp dochované středověké město v celé Skandinávii – tak ho taky chrání UNESCO. Najdete ho za 11 metrů vysokými hradbami ze 13. století, což mu dodává jedinečný šmrnc. Dokonce se dodneška dochovaly i téměř tři desítky obranných věží a taky na 150 středověkých domků, díky jejichž přítomnosti a vzezření se rázem přesunete o několik staletí zpátky.

#6 Lund

Tohle město v jižním Švédsku by se mohlo zdát nenápadné, ale… V minulosti bylo známé jako křesťanské centrum pro celou severní Evropu. Dneska tu stojí jedna z největších výzkumných institucí ve Skandinávii – univerzita, která funguje už od roku 1666.  

univerzita Lund
Lundská univerzita dokáže překvapit i vzhledem.
Zdroj:
Shutterstock

Město samotné vzniklo asi v roce 990, ale jeho původ není tak úplně jasný. Jisté je, že bylo dánské a pod švédskou správu se dostalo teprve v roce 1658. Zdejší katedrální škola, již založil Knut Svatý, je nejstarší školou ve Skandinávii a dodneška jsou na ni obyvatelé města nesmírně hrdí.

#7 Malmö

Další perlou jižního Švédska je Malmö, které je v současnosti známé hlavně díky milované i nenáviděné stavbě Turning Torso. Třetí největší švédské město dodneška patří k těm nejprůmyslovějším ve Skandinávii, což byl i důvod, proč dlouho bojovalo se svým industriálním vzhledem. Teď už si ho ale můžete užít úplně jinak.

Co je na městě zajímavé, to je skladba jeho obyvatel. Asi 30 % totiž tvoří přistěhovalci z jiných zemí, a to hlavně z Iráku, Dánska a zemí bývalé Jugoslávie. 

Malmö
Malmö je známé svým průmyslem i vysokou měrou přistěhovalců.
Zdroj:
Bigstockphoto

V Malmö si nenechte ujít kostel svatého Petra ze 14. století, který je nejstarší budovou ve městě, secesní synagogu, Citadelu a taky Švédskou riviéru, jak se s oblibou přezdívá zdejší umělé pláži Ribersborg

#8 Jukkasjärvi

Malá vesnice na severu Švédska nedaleko Kiruny by bývala nepřitahovala pozornost, kdyby tu nestál hotel z ledu. A pěkně po celý rok! Stavebním materiálem byly pochopitelně ledové kvádry vyřezané z řeky a první hotel takhle vznikl v roce 1989.

Jukkasjarvi
Ledový hotel otevřený po celý rok? V téhle vesničce ho mají!
Zdroj:
Bigstockphoto

Výstavba Ledového hotelu se řadu let opakovala, protože na jaře hotel, který obdivovali turisti z celého světa, vždycky roztál. Teď už tu ale stojí nepřetržitě. Místo extra příjemného ložního prádla na recepci dostanete pořádně naducaný spacák a pak se odeberete do některého z nádherně zdobených ledových pokojíčků. Přenocovat tady je skutečný zážitek na celý život!

#9 Vänern

Jako o zemi tisíce jezer se mluvívá o Finsku, ale i Švédsko má v tomhle ohledu nádherné poklady. Vänernské jezero je třetím největším v Evropě a jeho původ sahá na konec poslední doby ledové. Rozkládá se na 5 650 kilometrech čtverečních, je dlouhé 140 kilometrů a široké asi 80 kilometrů. Jeho pobřeží je dlouhé 2 000 kilometrů.

Vänern
Některá místa u jezera jsou kouzelná. Třeba to, kde se nachází hrad Läckö.
Zdroj:
Bigstockphoto

U jezera jsou rekreační oblasti, jsou tu kempy i usedlosti a kromě vodních radovánek si tu na své přijdou i rybáři, kteří se sem hojně vydávají i ze zahraničí. 

#10 Göteborg

Druhé největší švédské město je známé hlavně jako město studentů – těch univerzitních je tu totiž stabilně zhruba 60 tisíc! Svůj původ má ale v dávných dobách, na počátku 17. století. Na vznik zajímavostí tu tedy bylo dost času.

Göteborg
Göteborg je "městem zaslíbeným" především pro studenty.
Zdroj:
Shutterstock

V Göteborgu si nenechte ujít bývalý přístavní vodní kanál, po kterém se můžete projet vypůjčenou loďkou, městské korzo Avenyn, zábavní park Liseberg nebo náměstí Götaplatsen. Vaší pozornosti určitě neunikne hypermoderní budova opery z roku 1994. 

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10zdroj 11

 
 

Místo

58° 41' 54.5712", 13° 50' 2.76"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Švédska: město růží a zřícenin, tisícileté měděné doly i celoročně otevřený hotel z ledu