Přejít k hlavnímu obsahu

V Cheddaru omylem vyrobili famózní sýr. Královna Viktorie ho dostala jako svatební dar

Vyrábí se z kravského nebo kozího mléka, zraje od šesti do osmnácti měsíců, jeho bochníky mají tvrdou hnědou kůru a jeho první kousky vznikly docela náhodou. Čím ještě je specifický tolik oblíbený sýr čedar a jaká je stejnojmenná obec, z níž pochází?

Také jste si zamilovali ořechově nasládlou chuť polotvrdého sýra, který má svůj původ už ve 12. století? Tohohle Angličana milují lidé po celém světě a rovněž se po celém světě dnes už vyrábí. Ten původní však ve vesnici Cheddar vznikl tak nějak omylem, jak už to u převratných novinek bývá. Důležité je hned ze začátku zmínit, že se tento sýr vyrábí z nepasterizovaného mléka a nechává se zrát v jeskyni Gough. Bochníky zabalené v mušelínu tu setrvají i 18 měsíců, než opět spatří světlo světa a dostanou se ke strávníkům.

Příběhů o vzniku sýru je několik

Jednou z nejčastějších pověstí o tom, jak čedar vznikl, je ta o selce, která zapomněla v jeskyni mléko, a když se pro něj konečně vrátila, našla místo něj sýr. Další pověst však hlásá, že sýr rozhodně nepochází z Anglie, nýbrž sem byl dovezen v 15. století z Francie. První zmínka o jeho výrobě přitom pochází z 12. století.

Cheddar je docela nenápadná vesnice. Láká však spoustu turistů a cyklistů.
Zdroj: Bigstockphoto

Z Británie do celého světa

Britové si svůj nejoblíbenější a svého času i nejdražší sýr nenechali na věky pro sebe. Brali si ho s sebou objevitelé na lodě, pořádné množství si neváhal vézt polárník R. F. Scott na počátku 20. století, aby se jím mohl posilňovat během průzkumu vnitrozemí Antarktidy. Nezmínit nemůžeme anglického lékaře J. Hardinga, který už v 19. století zavedl moderní výrobu, a to například i na Novém Zélandu, v Severní Americe nebo v Austrálii.

Sýr dostala jako svatební dar královna s manželem
Královna Viktorie a její manžel Albert dostali jako svatební dar právě tenhle sýr. Aby však nezapadl mezi ostatními dárky, dostali ho pořádný kus – přesně půl tuny! Mléko na jeho výrobu pocházelo z asi 750 krav.  

Výroba čedaru - ve světě moderně, v Británii tradičně

Ačkoli se dnes na většině planety vyrábí čedar moderními způsoby, Angličané si stále zachovávají ten svůj tradiční. Jednou týdně se pracovníci Cheddar Gorge Cheese Company vydají do jeskyně, kde obracejí bochníky sýru a v pěti lidech vyprodukuje tento tým i 60 tun pravého čedaru ročně. Má přitom svá výrobní tajemství, která si pečlivě střeží. Samozřejmě tu můžete i ochutnat, a to i kousky vylepšené o šampaňské, feferonky nebo různorodé koření. A nejen to – jakýkoli budete chtít, můžete si koupit. Navíc ještě můžete sledovat celý výrobní proces, který trvá asi 8 hodin.

Tento polotvrdý sýr si získal chuťové buňky lidí po celém světě. A vyrábí se už od 12. století!
Zdroj: Bigstockphoto

Cheddar neláká jen jedlíky

Vesnice Cheddar s necelými 6 000 obyvateli se nachází v oblasti Somerset v jihovýchodní Anglii a přitahuje především milovníky cykloturistiky a pěší turistiky. Je ideálním výchozím bodem na túry po okolí, jímž se proplétá úctyhodné množství stezek. Nejznámější a nejpopulárnější je nejspíš tzv. Strawberry Line, která vznikla v roce 1969. Původně šlo o vlakové spojení mezi městy Yatton a Witham, vlaky už tudy ale dávno nejezdí. Příjemná je i procházka samotnou obcí, snoubí se tu totiž duch minulých časů s moderními prvky.

Návštěvníci často neodolají a nahlédnou do jeskynní sítě Cheddar Gorge. Jeskyně, v nichž nezraje sýr, jsou zpřístupněné. Stejně tak stojí za návštěvu Cheddarská roklina, tři míle dlouhá a 400 stop hluboká, do které se podívá několik tisícovek turistů ročně. Jde o největší roklinu v Anglii.

Dalším lákadlem je třeba nedaleké přístavní město Bristol nebo lázeňské město Bath.

Použité zdroje:zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

32° 54' 48.9024", -96° 57' 23.4864"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Cheddaru omylem vyrobili famózní sýr. Královna Viktorie ho dostala jako svatební dar