Přejít k hlavnímu obsahu

Sancti Spiritus hostí nejstarší kamenný most i kostel na Kubě

Kubánské vnitrozemské město není sice tak proslulé a navštěvované jako Trinidad, přesto má své jedinečné kouzlo, které by bylo hřích neobjevit. 

V souvislosti s nedávným pětisetletým výročím městečko zkrásnělo a jeho návštěvníci se nyní tak mohou těšit na nově zrekonstruované centrum s uličkami, které zdobí pestrobarevné koloniální domky s balkonky z kovaného železa. Co dalšího může Sancti Spiritus nabídnout? Prozradíme na následujících řádcích. 

Jedno ze sedmi nejstarších měst Kuby

Možná byste uprostřed úrodného zemědělského kraje u řeky Tuinucú nečekali městečko, které bude oplývat malebnými uličkami i koloniálními stavbami. Skutečností ale je, že Sancti Spiritus patří k sedmi nejstarším městům Kuby založených conquistadorem a prvním španělským guvernérem Diegem Velázquezem.

Městečko leží v samotném srdci Kuby a protéká jím řeka Rio Yayabo ústící do 11 kilometrů jihovýchodně vzdálené přehrady Embalse Zaza. Součástí řeky je i nejstarší kamenný most na Kubě Puente Yayabo pocházející z roku 1815. Nejkrásnější výhled na něj se vám naskytne z terasy Taberna Yayabo. Sancti Spiritus obývá asi 100 000 obyvatel a zalíbí se zejména těm, kteří hledají klidné letovisko bez všudypřítomných davů.

Sancti Spiritus 2
Sancti Spiritus patří k sedmi nejstarším městům Kuby.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co vidět v Sancti Spiritus?

Míst, která stojí za to v Sancti Spiritus navštívit, je bezpočet. Níže vám poradíme alespoň pár z nich, která si rozhodně nesmíte nechat ujít.

Ulice Calle Llano

Calle Llano patří mezi nejkrásnější uličky města Sancti Spiritus. Stojí na ní pestrobarevné koloniální domky s balkonky z kovaného železa a najdete ji nedaleko od nově zrekonstruovaného centra.

Náměstí Parque Serafín Sánchéz

Srdcem města je nepochybně tohle moderní náměstí obklopené neoklasicistními budovami.

Farní kostel Ducha svatého

Jde o nejstarší kostel na Kubě, který stojí na původních základech. V roce 2014 byl nově zrekonstruován.

Teatro Principal

Nedaleko výše zmíněné taverny Yayabo najdete i divadlo postavené v roce 1876, které lemují dlážděné ulice - údajně nejstarší ve městě.

Museo de Arte Colonial

Milujete umění a vše, co s ním souvisí? Zamiřte do muzea Museo de Arte Colonial, které vystavuje nábytek a dekorace z 19. století. 

Casa de la Guayabera

Za zmínku stojí i Casa de la Guayabera (Dům košile), který je mnohem víc než jen muzeum. Jedná se o komplex nacházející se v bývalé restauraci Quinta Santa Elena a vzdávající poctu ikonické košili, kterou nosily osobnosti v čele s Hugem Chávezem a Fidelem.

Kde se vzala Guayabera? Zmíněné košile Guayabera mají dvě kapsy na hrudi a dvě nad dolním lemem. Zdobeny jsou dvěma svislými úzkými záhyby, a to jak v přední, tak i v zadní části a nosí se volně přes kalhoty. Podle místních jde o „vynález“ chudé švadleny, která poslala svého manžela načesat plody z ovocného stromu guave. Protože neměli košík, přišila mu na košili čtyři kapsy, kam měl posbírané plody ukládat. 

Za návštěvu stojí i okolí města

Na prohlídku městečka Sancti Spiritus vám stačí jeden den. Neméně zajímavá místa jsou ale také v jeho okolí. Zmínit musíme třeba národní park Parque Nacional Caguanes, který byl UNESCEM prohlášený za biosférickou rezervaci.

Najdete tady mělké vodní zátoky i zčásti ponořené jeskyně plné netopýrů a nástěnných maleb pocházejících z období původního obyvatelstva. Nechybí ani divoké mangrovníkové pásy, které hostí 112 druhů ptáků a zhruba 87 endemických živočichů. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

22° 43.5492", -79° 26' 46.4424"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sancti Spiritus hostí nejstarší kamenný most i kostel na Kubě