Přejít k hlavnímu obsahu

Ostrov Mládeže bez mladých, zato však s příslibem zlatého pokladu

Isla de la Juventud je druhým největším ostrovem Kuby. Původně se tomuhle malému kousku země říkalo ostrov Borovic. Asi nikdo nemusí dlouze přemýšlet proč. Fidel Castro s ním měl ale v roce 1978 jiné plány a přejmenoval ho na ostrov Mládeže. Jeho plány však vzaly v průběhu let za své a místo univerzit a vzdělaných mladých lidí jezdí krásy ostrova obdivovat turisté z celého světa.

Ostrov s pohnutou historií

Pokud bychom se vrátili úplně na začátek ke spisům, v nichž byl Isla de la Juventud poprvé zaznamenán, dostaneme se až do pirátské éry. V 16. a 17. století okolo ostrova kroužil věhlasný kapitán Drake a jeho družina, která potápěla lodě konkurence i bezbranných mořeplavců. Ostrov zároveň fungoval jako překladiště a přírodní sklad. Právě tady totiž doplňovali zásoby jídla, pitné vody a zvířat, aby se mohli vydat na další pirátské řádění.

Pro turisty je tato informace podstatná hned z několika důvodů. Nejen, že se tady pod mořskou hladinou nachází rovnou několik vraků lodí, k nimž se vydávají začínající i zkušení potápěči, také se traduje, že na ostrově je schována truhla s obřím pirátským pokladem. Dosud ji nikdo neobjevil a tak je taky stále velká šance a příslib nedozírného bohatství pro každého, kdo na ostrov zavítá.

Sever ostrova je připravený na nápor turistů. Na jihu ale najdete panenskou a nedotřenou přírodu.
Zdroj: flickr.com

Na skok z Cayo Largo

Jedním z nejoblíbenějších a mezi turisty nejpopulárnějších kubánských ostrovů je bezesporu Cayo Largo. Od něj je to doslova co by kamenem dohodil na zmíněný Isla de la Juventud, který se nachází asi padesát kilometrů od jihozápadní části Kuby. Díky tomu, že není příliš známý, ostrov ještě úplně nepohltil masový turismus.

Přesto jsou tady (zejména na severní straně ostrova) na nápor turistů připraveni. Perfektně rozvinutá struktura, špičkové zázemí pro turisty i jeden z obřích přístavů, který zvládá odbavovat statisíce turistů a obří luxusní lodě s několika bazény, restauracemi, plovoucím kinem i aquaparkem nebo třeba lezeckou stěnou.

Komerční sdělení: Chystáte se na Isla de la Juventud a chtěli byste vidět další kubánské krásy? Není nic jednoduššího, než se vydat na velký poznávací zájezd a prohlédnout si to nejlepší z Kuby. Navštívíte hlavní město Havanu, tabákové plantáže ve Viňales, plantáže cukrové třtiny v oblasti Cienfuegos nebo historické město Trinidad. Přečtěte si více o zájezdu „To nejlepší z Kuby“.
Ostrov stráží zástupci krokodýla kubánského – endemitní druh krokodýla.
Zdroj: Pixabay.com

Endemitní druh krokodýla

Pokud byste se ale vydali na jih ostrova, pak se ocitnete jako v jiném světě. Všude je to tady pořádná divočina a hlavně panenská a téměř nedotčená příroda. Zavítat můžete do národního parku Parque Nacional Marino de Punta Frances Punta Pedernales, kde budete obdivovat nejen místní flóru, ale i faunu.

Jedním z jejich zajímavých zástupců je třeba krokodýl kubánský, řadící se mezi endemitní druhy krokodýlů. Nikde jinde na světě ho tudíž nenajdete. A v kombinaci s pirátským pokladem jde jistě o důvody, které vám velí ostrov Mládeže v nejbližší době navštívit.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ostrov Mládeže bez mladých, zato však s příslibem zlatého pokladu