Přejít k hlavnímu obsahu

Nejodlehlejší kout Irska nabízí úžasné výhledy

Říká se, že to jsou nejkrásnější útesy v Irsku. A že patří mezi ta nejhezčí zapomenutá místa na světě. Turisté milující Dublin sem moc nejezdí už jen proto, že by museli jet z hlavního města skoro 300 km na druhý břeh ostrova. Dlouhou cestu na západ přesto někteří podstupují, poněvadž tuší, jaký pohled na ně čeká.

Moherské (někdy i Mohérové) útesy obvykle nenajdete ve výčtu nejnavštěvovanějších míst Irska, ovšem bývají zařazovány mezi ta místa, kvůli kterým se vyplatí zajet si pro zážitek trochu dál, na samý kraj Evropy. Úžasný výhled do daleka, ostře řezané břidlično-pískovcové skály a méně turistů sem láká skutečné cestovatelské fajnšmekry.

Vidět je skoro celé západní pobřeží Irska

Nejlepší výhled na celou tu nádheru nabízí pochopitelně nejvyšší bod v okolí. Výhled tu o dost zlepšuje fakt, že na vrcholu nejvyššího útesu stojí rozhledna. Říká se jí O’Brienova věž. Jmenuje se po místním šlechtici, který ji nechal roku 1835 postavit.

Z O'Brienovy věže je nejlepší výhled na Moherské útesy.
Zdroj: Rapunzel's place [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Nejde o žádný bývalý maják ani mlýn, jak to u starobylých rozhleden mnohdy bývá. O’Brienova věž už od začátku (tedy i ve slavné viktoriánské éře) sloužila turistům. Jsou z ní vidět i 10 km vzdálené Aranské ostrovy a při skvělé viditelnosti dokonce i samotný jihozápadní cíp Irska – 55 km vzdálený Loop Head. Dá se tedy odsud pozorovat velký kus země.

Ale jak se sem vlastně dostat?

Cestou přes nejstarší bar Evropy

Pod tři hodiny byste se při disciplinované jízdě autem z Dublinu k Moherským útesům neměli dostat. Dlouhou trasu si však můžete krásně zpestřit. Na cestě totiž narazíte na mnoho zajímavých míst Irska, u kterých stojí za to se zastavit. Například patnáctitisícové město Tullamore. V roce 2019 v něm budou slavit 190. výročí zahájení výroby slavné irské whiskey Tullamore Dew (která se v současné době destiluje v Corku).

Západ slunce je to, za čím sem jezdí nejeden turista.
Zdroj: bigstock.com

Irsko je země whiskey, a při jízdě po dálnici M6 projedete i Kilbegganem, dalším místem, kde se vyrábí národní nápoj. Tady whiskey destilují už hodně dlouho. Kilbeggan destillery funguje už od roku 1757.

Že Irská historie je značně spjatá s pohostinstvím naznačuje i další pozoruhodná zastávka na trase – jedenadvacetitisícový Athlone. Najdeme v něm Sean’s Bar – nejstarší hospodu Evropy. Údajně funguje nepřetržitě od 9. století a je proto zapsaná v Guinessově knize rekordů.

 
 

Místo

52° 58' 18.8544", -9° 25' 35.454"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejodlehlejší kout Irska nabízí úžasné výhledy