Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Bývalé sídlo KGB nebo pláž, kterou miloval i car. To je lotyšská Riga

Hlavní město Lotyšska je s takřka 640 000 obyvateli nejlidnatějším městem Pobaltí. Historií poznamenaná Riga stojí za návštěvu třeba kvůli následujícím zajímavostem.

Mají tady obří tržiště v hangáru

Pokud se budete motat okolo centrálního vlakového a autobusového nádraží, nedaleko historického centra, nevynechejte prohlídku některého z pěti mohutných hangárů o rozloze jednoho fotbalového hřiště. Původně byly hangáry postaveny pro německou firmu Zeppelin vyrábějící vzducholodě. Dnes ale slouží jako největší krytá tržnice v zemi. Najdete tady hangár, kde se prodává výlučně sýr, hangár s masem nebo ten s rybami či ovocem.

Hangáry Riga
Původně byly hangáry postaveny pro německou firmu Zeppelin. Dnes slouží jako tržiště.
Zdroj:
Bigstockphoto

Najdete zde oblíbené plážové letovisko carské rodiny

Nedaleko Rigy (cca 15 kilometrů) najdete malebné přímořské letovisko Jūrmala. Zhruba dvacetikilometrovou písčitou pláž, která lemuje Baltské moře, si oblíbila dokonce i carská rodina a posléze i mnoho obyvatel Sovětského svazu. Dnes je letovisko obestavěno tradičními domky místních, z nichž je dokonce 414 památkově chráněno.

Letovisko Jurmala Riga
Malebné přímořské letovisko Jūrmala si oblíbila i carská rodina.
Zdroj:
Bigstockphoto

Můžete se projít bývalým sídlem KGB

Trocha temného turismu návštěvníkovi Rigy neuškodí. Absolvovat ho můžete třeba prostřednictvím prohlídky bývalého sídla KGB, které najdete jen kousek od samotného centra. Rohová budova na křižovatce ulic Stabu a Brivibas dnes už ani nevypadá, že by po desetiletí děsila zdejší obyvatele.

Rohový dům byl postaven v roce 1912 jako rezidenční budova. Krátce před začátkem druhé světové války se budova dostala do držení místní vlády. Při první okupaci Lotyšska Sověty v roce 1940 v budově poprvé sídlila KGB. Ta si dům nakonec vybrala jako své ústředí. Hlavní budovu si můžete projít zdarma, výslechové místnosti, cely a kanceláře pak s průvodcem za menší poplatek.

Sídlo KGB v Rize
Rohová budova na křižovatce ulic Stabu a Brivibas sloužila jako ústředí KGB.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ochutnat tu můžete zajímavá piva i „balzám“

Po prohlídce bývalého sídla KGB budete pravděpodobně „zralí na panáka“. Nebo aspoň na pivo. A to můžete ochutnat v některé z nespočtu místních hospůdek, kde čepují nejen obligátní značky, ale také nějaké ty speciály z menších pivovarů. Ochutnejte lotyšská piva a cidery a nevynechejte ani Black Balsam – místní specialitu s chutí hořkosladkých kapek proti kašli. Cílovku si balzám rozhodně najde. Tím spíš, pokud ochutnáte jeho ochucenou variantu.

Piva v Rize
Nezapomeňte ochutnat Black Balsam – místní specialitu s chutí hořkosladkých kapek proti kašli.
Zdroj:
Pixabay

Původně obranný hrad je nyní sídlem prezidenta

Původně obranný hrad v Rize byl v průběhu let přebudován na komfortní zámek, kde dnes sídlí lotyšský prezident. Současný zámek obklopují tři muzea - Muzeum zahraničního umění, Muzeum lotyšských dějin, mapující dějiny Lotyšska od dob neolitu, a Muzeum literatury, divadla a hudby věnované lotyšským umělcům.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

56° 57' 25.5852", 24° 6' 56.7396"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bývalé sídlo KGB nebo pláž, kterou miloval i car. To je lotyšská Riga