Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Trendy v cestování na rok 2024: zkusíte cesty za tichem, astronomickými jevy nebo chládkem?

Cestování, tedy trendy, které se ho dotýkají, se rok od roku lehce mění. Pro rok 2024, jenž před pár dny odstartoval, už je taky známe. Co bude cool a in?

Jistě nám dáte za pravdu, když řekneme, že není cestování jako cestování. Zatímco jeden sbalí nezbytnosti a na vlastní pěst se vydá po Evropě, jiný radši zvolí all inclusive ubytování v pětihvězdičkovém resortu přímo u oceánu. Cestovat a poznávat svět se dá celou řadou způsobů. Roku 2024 budou vévodit hlubší zážitky, chvíle věnované relaxaci těla i mysli a taky pečlivá volba destinací.

#1 Astroturistika

Ne že by se snad každý druhý mohl vydat do vesmíru. Astroturistika o tom ani není. Je o cestování na místa, z nichž se dají nerušeně pozorovat astronomické jevy, typicky tam, kde budou stejně ladění spolupozorovatelé, ale hlavně minimální nebo vůbec žádné světelné znečištění.

A konkrétně? V roce 2024 se nám mají naskytnout třeba úžasné příležitosti k pozorování polární záře!

sledování polární záře
Kdo jednou na vlastní oči spatří polární záři, nikdy na to nezapomene.
Zdroj:
Shutterstock

Tipy, jak a kde sehnat levné letenky a na co si dát při jejich koupi pozor

#2 Eko potápění

Udržitelné cestování žádnou novinkou není. Ekologické potápění je ještě – řekněme – v plenkách. Naštěstí ale roste počet potápěčů, kteří si cílové destinace vybírají podle toho, jak udržitelně se chovají potápěčská centra v nich. Zároveň chtějí, aby jejich návštěva měla pokud možno pozitivní dopad a nedošlo kvůli nim ke zbytečnému zatěžování oceánu.

ekologické potápění
Když potápění, tak ekologické!
Zdroj:
Shutterstock

Do rozvoje takových potápěčských center se v roce 2023 pustila nejen Profesionální asociace instruktorů potápění, ale i OSN se svým programem pro životní prostředí a taky The Reef-World Foundation, britská charitativní organizace zaměřená na mořskou ekologii.

Nejlepší místa pro šnorchlování a potápění v Evropě: Tady objevíte podvodní jeskyně i starobylé vraky

#3 Výměna domovů

Při téhle příležitosti nelze nevzpomenout dneska už klasický a legendární romantický film Prázdniny, v němž si dvě ženy na domluvenou dobu vyměnily své domovy. Už v předchozích letech se výměna domovů (house swapping) nebo hlídání domovů (house sitting) pěkně rozjela, letos to nebude jiné. 

Tenhle druh cestování má své nesporné výhody: ušetříte za ubytování, protože je to zpravidla zdarma nebo výměnou za nějakou službu (například péči o zvířata, úklid nebo pomoc na zahradě). Zároveň zjistíte, jak žijí místní. Dokonce od nich můžete získat užitečné rady a tipy, kam se v okolí vydat nebo jak se dostat na místo, které jste si jako turistický cíl vyhlédli.

výměna domovů
Na výměnu nebo jen hlídání domovů se zaměřuje nejedna internetová platforma. V Česku je na vzestupu tematicky zaměřená skupina na facebooku.
Zdroj:
Shutterstock

#4 Hurá za sportem!

Jasně, udělat si trek v Picos de Europa je fajn, my teď ale máme na mysli turistiku na místa, kde se sport odehrává. Mnohem lepší než sledovat sportovní události a klání v televizi je vyrazit na ně osobně. Hlavním tipem pro rok 2024 není nic menšího než olympijské hry v Paříži.

cestování za sportem
Na fotbal, hokej nebo rovnou olympijské hry. Vydáte se za sportem i vy?
Zdroj:
Shutterstock

#5 Za teplem? Kdepak, za chladem se bude jezdit!

Taky rok co rok vymýšlíte, kam byste se mohli ještě před příchodem zimy letět nahřát? V roce 2024 bude na vzestupu opačný trend – lidi budou chtít poznávat chladnější místa. Vždyť kdo by taky chtěl zažít spalující vlnu veder na jihu Francie

Právě tenhle trend dává zelenou destinacím, jako je Island, Skotsko, Finsko nebo Pobaltské státy, především pak Lotyšsko. Všechny jmenované země nabízejí nejen chladnější podnebí, ale i krásnou přírodu a místa, na jejichž návštěvu se nezapomíná.

Guaja NP Lotyšsko
Krásnou přírodu nabízí třeba dosud poměrně podceňované Pobaltí.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Stravování na vlakovém nádraží

Zapomeňte jednou provždy na zaplivanou „nádražku“, kde bylo riskantní dát si cokoli od gumových medvídků přes točenou limonádu až po utopence. Některá vlaková nádraží se snaží přivítat cestující vřele, a tak ve svých útrobách nabízejí restaurace, hospůdky, kavárny a bary. Jakmile někam přijedete vlakem, první místo pro vaše zastavení může být právě takový podnik. 

A rozhodně to nebude žádná nuda! Jedním příkladem za všechny může být třeba bar a restaurace Platform 1 na hlavním nádraží v Glasgow. Zdejší prostor připomíná jeskyni, zaujme historickými cihlovými oblouky a ochutnáte tu nejen poctivě připravenou pouliční klasiku, ale třeba i nejedno řemeslné pivo

stravování na vlakovém nádraží
Cestujete vlakem? Udělejte si první zastávku už na nádraží v příjemném podniku!
Zdroj:
Alex Colom / Shutterstock

Carsharing: jak funguje sdílení auta a kdy se vyplatí

#7 Soukromě se skupinou

Nemusíte se vydávat sami, nebo naopak s cestovkou, abyste si mohli užít Čínu, Maroko nebo Brazílii. Hitem předchozích i následujících měsíců je cestování ve skupině, kterou si utvoříte nejen ze svých přátel a známých, ale třeba i náhodně! Nevěřili byste, kolik lidí takhle procestuje vysněnou destinaci s někým, koho pozná v tematicky zaměřené skupině na facebooku. 

Někteří průvodci, které možná znáte z cestovních kanceláří, navíc provádějí klienty i „sami za sebe“. Můžete tak vyrazit v menší skupině, celou akci si užít svobodněji a uvolněněji, a přitom mít někoho, kdo vás povede.

cestování ve skupině
Spolucestující můžete potkat kdekoli. Nemusíte se tak omezovat jen na své kamarády, rodinné příslušníky a známé!
Zdroj:
Shuttestock

Domek u moře za cenu bytu? Vlastnit nemovitost v zahraničí můžete už od jednoho eura

#8 Umělá inteligence jako pomocník na cestách

Umělou inteligenci v posledním roce skloňujeme ve všech pádech a její přítomnost z našich životů už nejspíš nevymažeme. Ani nemusíme, jen si z ní udělejme šikovného pomocníka třeba i pro případ cestování

Umělá inteligence už dneska pomáhá se správou rezervací ubytovacích kapacit, dlouho nebudeme čekat ani na chatboty, kteří nám naplánují dovolenou do puntíku. Další věcí, na kterou se můžeme těšit, je třeba živý překlad – jakmile budete volat například do hotelu, kde byste se běžně nedomluvili (třeba proto, že neumíte anglicky), díky téhle vychytávce se dorozumíte úplně v pohodě.

umělá inteligence a cestování
Cestování má zpříjemnit a usnadnit i umělá inteligence.
Zdroj:
Shutterstock

Otestovali jsme za vás nejoblíbenější aplikace pro předpověď počasí: Která „appka“ pohořela a bez které se neobejdete?

#9 Dovolená napříč generacemi

Že si může dovolenou užít jen rodič s dítětem nebo dvacátníci sami? Vůbec ne. V roce 2024 bude trendem mimo jiné i společné cestování různých ob-generací – prarodiče s vnoučaty uvidíte nejspíš hodně často! Jakmile to jde, je dovolená babičky a dědečka s vnoučetem skvělým způsobem, jak si zpestřit volný čas a ušetřit nějakou tu starost rodičům. 

Jít přitom může o klasickou „válecí“ dovolenou s jedním výletem lodí, ale i o nabitý program vymyšlený specializovanou společností. Ve Spojených státech jsou na vzestupu třeba rodinné pobyty na rančích!

cestování prarodičů s vnoučaty
Na vzestupu je taky trend cestování prarodičů s vnoučaty.
Zdroj:
Shutterstock

#10 Cesty za tichem

V dnešním přetechnizovaném světě, kdy člověk skoro není chvíli bez příjmu informací, je ticho naprostým požehnáním. Jedním z už zajetých a ověřených způsobů, jak si vychutnat absolutní klid, je pobyt ve tmě. Tím to ale nekončí.

Od hluku všedních dní, v nichž křičí rádio, televize nebo cokoli z internetu, vám pomůžou speciální místa na spaní, tiché hotely (často netradiční ubytování na samotě) a nejrůznější tiché akce, jako třeba procházky (ty fungují tak, že se sejde skupina, vydá se na procházku, ale nikdo si nepovídá!). Jednoduše tak zůstanete jen se svými myšlenkami. O tom, že se domů vrátíte mentálně jako znovuzrození, vůbec nepochybujte.

cestování za tichem
Chcete si na dovolené užít ticho a klid? Tak to budete v roce 2024 in!
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • euromonitor.com/article/top-trends-for-travel-in-2024
  • cntraveler.com/story/travel-trends-2024 
  • roadbook.com/travel/best-travel-trends-2024-tourism/
 
 

Místo

57° 18' 37.2132", 25° 4' 39.3744"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Trendy v cestování na rok 2024: zkusíte cesty za tichem, astronomickými jevy nebo chládkem?