Přejít k hlavnímu obsahu

Fenomén house sitting: vsaďte na něj, jestli chcete na dovolené ušetřit za ubytování

Komu by se nehodilo ušetřit nějakou tu korunu, a přitom se podívat po republice, Evropě nebo klidně světě? S house sittingem se vám to může podařit.

Viděli jsem film Prázdniny z roku 2006, v němž si zahráli především Jude Law, Cameron Diaz, Kate Winslet a Jack Black? Pak jste se už tehdy v podstatě seznámili s tím, co dneska taky dost frčí – výměna domovů na určitý čas, kdy poznáte lokalitu „druhé strany“, aniž byste museli platit ubytování.

Právě na poskytnutí vlastní domácnosti cizím lidem, kteří by chtěli poznat místo, kde někdo jiný žije, stojí house sitting. Za ubytování nemusíte vynaložit ani korunu, a přitom si můžete prozkoumat klidně kousek Portugalska, Polska nebo Itálie. Má to ale jeden háček…

Ubytování za pomoc

Penězi za ubytování platit nebudete, co se od vás ale bude očekávat, to je protislužba. Často jde o hlídání domácích zvířat (nebo těch hospodářských) na dobu, kdy jejich majitelé chtějí pobývat jinde (například na své dovolené).  

Kromě toho to ale může být výpomoc v domácnosti nebo na stavbě, několik hodin denně strávených se seniorem, případně dětmi (tady už je naprosto nezbytná jazyková výbava) nebo třeba vytvoření webových stránek. Vždycky z toho vyjdete s nějakým tím závazkem, nejčastěji na pár hodin denně, pak máte ale volno a můžete vyrážet po okolí. 

house sitting
House sitting se často pojí třeba s hlídáním domácích mazlíčků, když jejich majitelé například jedou na dovolenou.
Zdroj:
Shutterstock

Jak si najít dočasný domov?

Míst, kde se můžete porozhlédnout po tom, co se nabízí, už je poměrně dost. Jsou to specializované weby (jako Trusted Housesitters, Housecarers, MindMyHouse a další) i facebookové skupiny. Jedna funguje už i pro Českou republiku

Zároveň máte tady všude možnost nabídnout i svůj dům nebo byt k pobytu za přiložení něčí ruky k dílu. A je úplně jedno, jestli žijete v Praze, nebo třeba v Českém Švýcarsku

Jakmile si budete chtít založit účet na některém z webů, které se na house sitting zaměřují, bude nutné nechat ověřit vaši identitu a zaplatit nějaký ten vstupní poplatek (na provoz i důkaz toho, že to myslíte vážně). Zároveň si vyplníte profil, kde se můžete představit a dát světu na odiv svoje zkušenosti nebo třeba vztah ke zvířatům.

Identita se ověřuje zadáním poštovní adresy, na kterou vám přijde kód, jenž pak zadáte na web, kde jste se zaregistrovali. Může to trvat týden nebo dva, proto to nenechávejte na poslední chvíli, pokud víte, že chcete zanedlouho tímhle způsobem někam vyrazit.

Obě strany si vždycky předem musí domluvit podmínky, za jakých se pobyt uskuteční – jde především o druh a rozsah prací. Nebojte se vyžadovat všechno černé na bílém, ať nedojde ke zbytečným nepříjemnostem. Jako zájemce o pobyt se často setkáte s požadavkem na online hovor, aby si o vás majitelé nemovitosti udělali lepší obrázek. A vy v roli toho, kdo svou nemovitost nabízí, byste to měli udělat taky, ať jste si jistější. 

Někteří majitelé nemovitostí vyžadují vratnou zálohu i v řádu stovek eur (když si vyhlédnete místo v Evropě), tu vám ale hned po skončení pobytu vrátí. Jsou to často ti, kteří nemají jen ty nejlepší zkušenosti, ale vzdát to ještě nechtějí. Nemusíte se toho bát, jen všechno sepište, ať je jasno.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 54' 52.5348", 14° 30' 7.3728"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Fenomén house sitting: vsaďte na něj, jestli chcete na dovolené ušetřit za ubytování