Přejít k hlavnímu obsahu

Carsharing: jak funguje sdílení auta a kdy se vyplatí

Pokud za volant sedáte jen výjimečně a dáváte přednost jiným dopravním prostředkům, ale čas od času auto potřebujete, může pro vás být carsharing tím pravým řešením.

Říká se, že carsharing se vyplatí, pokud najezdíte míň než 10 tisíc kilometrů za rok. Pokud je to o něco víc, je dobré zamyslet se nad tím, jestli si do auta nesedáte jen proto, že ho prostě a jednoduše máte k dispozici. 

Víte, že carsharing není ve světě žádnou novinkou? Ve Francii začaly první sdílené automobily jezdit už v roce 1971!

Zvlášť obyvatelé větších měst, kteří je zároveň ani příliš neopouštějí (nebo jim na cestu na chatu stačí hromadná doprava), můžou mít s vlastním autem jen starosti, ať už jde o hledání místa na parkování, nebo o všechny výdaje s ním spojené. A právě těm by se carsharing mohl líbit nejvíc.

Jak carsharing funguje?

Princip je docela jednoduchý. Společnost, která vlastní auta, se o něj stará a zajišťuje jejich bezpečný a bezproblémový provoz. Má svůj ceník na kratší i delší časové úseky a/nebo počet ujetých kilometrů. Zájemci si pak auta jednoduše půjčují, předem se ale domluví, jestli je auto třeba vrátit na stejné místo nebo jinam.

Společností, které u nás carsharing provozují, je hned několik. Ta nejstarší působí hned v 8 českých městech – v Praze, Brně, Ostravě, Liberci, Hradci Králové, Pardubicích a Plzni.

Pokaždé jiným autem

Aut, která jsou k dispozici, je taky spousta. Nejlevněji vás vyjde půjčení těch maličkých, které jsou ovšem hlavně na kličkování po městě nejpraktičtější. Příště ale můžete řídit třeba SUV nebo 7místného parťáka. Klidně si tak můžete zajet na nákup, na víkend mimo město nebo si odstěhovat skříň.

Typy carsharingu

Není sdílení jako sdílení. Carsharing nabízí hned několik způsobů praktikování:

  • Round-trip carsharing: Přes web nebo aplikaci si zarezervujete auto, to si vyzvednete a vrátíte na konkrétním místě nebo v určené zóně. Zaplatíte rezervovaný čas a ujeté kilometry.
  • Free-floating carsharing: Tenhle model je podobný předchozímu, jen se u něj dá vůz vyzvednout a vrátit kdekoli ve městě. Auto si ale nemůžete rezervovat dlouho dopředu.
  • Peer-to-peer carsharing: V tomhle případě jde o zprostředkování zápůjček soukromých aut zájemcům přímo od majitelů.

Jak s carsharingem začít?

Ke carsharingu se nejjednodušeji dostanete prostřednictvím aplikace společnosti, která auta půjčuje. Díky ní nebo čipové kartě se pak taky dostanete do auta samotného. Nutné je ověření vašich dokladů společností, celá registrace může trvat několik minut až 24 hodin. Pokud je to nutné, musíte si vyzvednout nebo nechat poslat čipovou kartu. Proto je lepší tuhle záležitost řešit s časovým předstihem.

carsharing
Do půjčeného auta se dostanete pomocí čipové karty nebo aplikace.
Zdroj:
Shutterstock

Výhody a nevýhody carsharingu

Carsharing má celou řadu kladů:

  • méně aut a víc volných parkovacích míst
  • nižší počty najetých kilometrů (příroda děkuje)
  • efektivnější užívání vozů než u vlastního auta (říká se, že vlastní auto 23 hodin denně stojí, kdežto to sdílené je využité až na 40 %)
  • minimum starostí s provozem auta
  • široké spektrum vozů podle toho, na co ho zrovna potřebujete
  • žádné dlouhodobé závazky
  • služba funguje nonstop
  • neplatíte pojištění

Jsou tu ale zápory:

  • jízdu si musíte plánovat dopředu, aby bylo vhodné auto k dispozici
  • k autu a pak od něj se musíte nějak dostat, což může zabrat čas
  • omezený výběr vozů (i když je dost pestrý)

Carsharing je praktická služba, která vám může ušetřit nejednu cestu, kterou byste hromadnou dopravou absolvovali jen stěží. Pokud máte ročně nájezd nižší než 10 tisíc kilometrů, její využívání rozhodně stojí za zvážení!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Carsharing: jak funguje sdílení auta a kdy se vyplatí