Přejít k hlavnímu obsahu

Čeká vás dlouhá cesta autem s dětmi? Tipy, jak je zabavit a nezbláznit se

Není nad to, když se během cesty na dovolenou zaseknete v koloně kdesi v zácpě na istrijské magistrále a ze zadních sedaček se ozývá řev nespokojeného potomstva.

 

Jak malé cestovatele zabavit? Jednoduché to nebude. S důkladnou přípravou a našimi tipy to ale hravě zvládnete! Poradíme, co s sebou sbalit na cesty a jak zabavit během jízdy autem dítka různého věku.

Jídlo a pití je základ

Abyste nemuseli co hodinu stavět a prodlužovat cestu nákupem jídla a pití pro potomstvo, sbalte s sebou dostatek krabiček plných oblíbených dobrot. Nevynechejte sendviče, nejrůznější druhy toastů, salátů (ovocných i těch zeleninových), tortill a baget nebo třeba voňavý domácí perník od maminky. Přidejte i pár kousků ovoce a zeleniny, nakrájených na malá sousta. Přibalte dětské křupky, sušenky a ovocné kapsičky a za odměnu pár bonbonů nebo dalších sladkých či slaných pochutin. Samozřejmostí je dostatek pití – ideálně v podobě čisté vody. Vedle ale nešlápnete ani s ovocnými šťávami nebo čaji.

  • Náš tip: Pokud máte před cestou trochu volného času, připravte dětem speciální „DIY“ náhrdelníky z ovoce nebo oříšků.

Dítě za volantem
Nezapomeňte sbalit dostatek jídla a pití, ale i oblíbené hračky, pochutiny, knížky nebo třeba elektroniku.
Zdroj:
Bigstock.com

Bez zábavy to nepůjde

Kdo je připraven, není překvapen. Připravte proto na dlouhou cestu autem zajímavý program a hlavně oblíbené hračky a aktivity, které budou dítka bavit. Chybět by neměly pastelky, omalovány, oblíbené knížky a časopisy (pozor na případnou nevolnost při čtení na zadních sedačkách), ale i sluchátka, tablety, DVD přehrávače, chytré telefony a notebooky (nezapomeňte na nabíječku!) plné oblíbených písniček a pohádek. Pro nejmenší cestovatele sbalte interaktivní hračky, které různě chrastí, šustí nebo cinkají (o zvolených hračkách a zvucích, které vydávají, informujte dopředu řidiče a obrňte se trpělivostí :)). Ideální je, pokud se dají připevnit k držadlu autosedačky nebo oblečení dítěte, abyste je nemuseli každou chvíli lovit z podlahy auta.

Přečtěte si taky: Dovolená s dětmi - rady a tipy na pohodové cestování

  • Náš tip: Nezapomeňte s sebou přibalit i nějakou novou hračku nebo knížku, o které nebude mít dítko do poslední chvíle ponětí.

Vymyslete hry, které budou bavit

Slovní fotbal je sice ohraný, na pár minut vás snad zabaví. U menších dětí můžete zkusit i hru s hledáním zvířátek, jejíž princip je nesmírně jednoduchý. Jakmile dítko uvidí jakékoliv zvířátko, stačí ho nazvat jménem (počítá se i moucha v autě) a zapsat/nakreslit do předem připraveného seznamu. Děti si tím doplňují slovní zásobu a zlepšují pozorovací schopnosti. Větší děti zase mohou čekat, až uvidí (předem domluvené) oblíbené auto. Zapíšou si ho společně s časem do seznamu a ten, kdo jich bude mít na konci nejvíc, vyhrává zaslouženou odměnu. Před cestou můžete také vystříhat z časopisů nejrůznější věci, které budou děti po cestě hledat. Ten, kdo bude mít na konci cesty více obrázků, vyhrává.

  • Náš tip: Kromě her, které musíte sami připravit a nachystat, existují i cestovní „hry,“ které jsou běžně k dostání v obchodech a zabaví potomky na několik dlouhých hodin.

Holčička kouká z okýnka auta
Vyrobte si časové kartičky nebo jízdenky a zahrajte si na průvodčího. Dětem bude cesta rychleji utíkat.
Zdroj:
Bigstock.com

Vyzbrojte se jízdenkami nebo časovými kartičkami

Před cestou si připravte několik jízdenek (v závislosti na délce trasy) a ty dětem rozdejte. Po každé uplynulé hodině si od dětí jízdenky vyberte a za odměnu jim dejte maličký sáček s drobným překvapením (sáček můžou vyměnit třeba za půlhodinu na tabletu). Vyrobit můžete i časové kartičky, které nalepíte na sedačky řidiče a spolujezdce. Fungují podobně jako jízdenky, jen s tím rozdílem, že dítko hlídá čas samo a vám jenom hlásí, kdy je čas na další odměnu :) Dětem tak bude cesta rychleji utíkat a zároveň budou vědět, kolik hodin je ještě dělí od cíle.

 

 
 

Místo

50° 4' 9.4152", 14° 25' 27.9048"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čeká vás dlouhá cesta autem s dětmi? Tipy, jak je zabavit a nezbláznit se