Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená s dětmi - rady a tipy na pohodové cestování

Cestujete rádi? Vezměte děti s sebou! Bude to zábava, uvidíte,“ nějak takhle a podobně lákají úvodní titulky nespočtu článků, které propagují cestování s dětmi. Většina rodičů, které cesta s dětmi čeká, ale už tak optimistická není.

Cestování obecně s sebou nese spoustu rizik a nepředvídatelných událostí. Když s sebou navíc přiberete malá dítka, nemáte strach jen o sebe, ale především o ně. Jak takovou cestu přežít v klidu, zdraví a pohodě? A jak udělat z cestování s dětmi příjemný zážitek, na který budete dlouho vzpomínat? Zeptali jsme se těch nejpovolanějších – samotných rodičů. Tady jsou jejich rady a doporučení.

Plánujte a počítejte s rezervami

Dobrý plán je zárukou pozdějšího úspěchu. Samozřejmě, že můžete vyrazit autem a během cesty zastavit, kde se vám zrovna zlíbí. Pokud ale chcete být přeci jen o trochu klidnější, připravte si plán, kterého se budete snažit držet. Nezapomeňte ani na dostatečné časové rezervy. Být v časové tísni nebo presu neprospěje vám, ani dětem.

Zastávky a minivýlety

Pokud se vydáváte na dlouhou štaci, nezapomínejte na pravidelné přestávky. Někdy totiž může být i cesta cíl. Každé 3 – 4 hodiny zastavte na zajímavém místě. Nechte děti proběhnout, prozkoumat okolí, povyprávějte jim o daném místu informace, které je mohou zajímat, dejte si něco dobrého na zub, navštivte toalety, osvěžte se a pokračujte. Tím, že cestu rozdělíte na několik kratších, bude lépe utíkat nejen vám, ale především vašim ratolestem.

Kdo si hraje, nezlobí

Je úplně jedno, jestli cestujete automobilem, letadlem anebo busem. Zabavit menší děti na delší cestu není nic jednoduchého. Pokud tedy nevíte, jak na to. V autě nebo autobuse můžete počítat různě barevná auta, hledat mezi nimi vozy hasičské nebo policejní. Menší dítka může zabavit hra na barvy, během které budou jmenovat různě barevné věci ve svém okolí. Společně se svými ratolestmi si můžete zpívat, učit se nové básničky anebo hrát nesmrtelný slovní fotbal.

Neokoukané hračky

Spousta rodičů dětem sbalí alespoň jednu oblíbenou hračku. Občas se ale stane, že přestane dítko bavit. Proto je potřeba mít v záloze hračku náhradní a takovou, se kterou ještě dítko nemělo možnost hrát si. Od věci nejsou ani různé karetní či menší deskové hry nebo moderní vychytávky v podobě tabletů anebo mobilů s oblíbenými písničkami a pohádkami. Od věci nejsou ani nejrůznější druhy omalovánek s oblíbenými pohádkovými postavičkami nebo zvířátky. Větší dítka zabaví nová knížka. A rodiče ostatně taky.

Dobroty nesmí chybět

Dobré jídlo a pití je základ. Cestovat s kručícím žaludkem totiž není nic příjemného. Zvlášť děti vám dají pořádně najevo, když je trápí hlad anebo žízeň. Ještě doma si proto přichystejte oblíbené pochutiny a dostatek tekutin. Pokud vám nezbyde čas, vždycky existuje alternativa v podobě rychlého občerstvení. S doma připravenými dobrotami se ale nemůže měřit.

Myslete na to, že: Příliš mnoho jednoduchého cukru ve sladkostech udělá z vašeho miláčka hyperaktivního nezbedu s takřka neomezenými zásobami energie. :)

Pozor na jídlo v letadle

A když už jsme se zmínili o dobrotách a pochutinách, musíme doplnit také specifika týkající se jídla a pití na palubě letadla. Vzít si vlastní jídlo do letadla pochopitelně není zakázané. Pro jednotlivé potraviny ale platí poměrně přísná pravidla. Například tekutiny je potřeba balit do průhledných nádob o maximálním objemu 100 ml a plastových sáčků.  Mezi tekutiny se ale neřadí jen voda nebo džusy, ale také jogurty, marmelády nebo džemy. Také dětskou výživu v podobě přesnídávek nebo příkrmů je potřeba odpovídajícím způsobem zabalit. Počítejte také s tím, že během kontroly na letišti můžete být vyzváni k ochutnání vybraných pokrmů.

Věděli jste, že: Některé letecké společnosti umožňují přednostní odbavení rodin s dětmi?

Náhradní oblečení

A tím nemyslíme, jen jedny kalhoty nebo ponožky na převlečení. Ostatně většina rodičů to zná sama – dítko se během cesty rozhodne, že zelenou čepici nosit nebude a vyžaduje modrou. Modrá ho ale začne po chvíli šimrat, a tak začne vyžadovat čepici žlutou, která nešimrá. Uvedenou situaci vezměte, prosím s nadsázkou, při balení ale myslete na to, že náhradního oblečení a pokrývek hlavy není nikdy dost. Jen pozor na váhové limity příručního zavazadla v letadle. J

Náš tip: Kromě oblečení přibalte do kufru nebo baťůžku také rychleschnoucí osušky, které se budou určitě hodit.

Cestovní lékárnička

Kompletní seznam léků na cesty se liší dle destinace, do které vyrážíte i případných zdravotních komplikací jednotlivých účastníků dovolené. V cestovní lékárničce by vám ale neměly chybět pravidelně užívané léky, voděodolné náplasti (pro menší děti ideálně ty s pestrobarevnými obrázky zvířátek), obvaz, desinfekce, nůžky, kapky nebo sirupy na kašel, spreje do nosu, oční a ušní kapky, léky od bolesti a teploty, antihistaminika, léky proti průjmu anebo zácpě, cucací tablety nebo spreje proti bolesti v krku, případně léky proti cestovní nevolnosti.

Kosmetika

V žádném případě by vám neměla chybět dostatečná zásoba vlhčených ubrousků a desinfekce na ruce. Nezapomeňte si přibalit balzám na rty, opalovací krém s vysokým faktorem a krém po opalování. Od věci také není speciální chladicí sprej na popáleniny s panthenolem. Pokud cestujete do přírody, nezapomeňte na spreje odpuzující komáry a další hmyz, případně elektrické odpařovače do zásuvky. Od věci také není, když si sbalíte kostku klasického mýdla a do sáčku nasypete trochu prášku na praní.

Dobrá nálada

Ta nesmí na žádném výletě ani dovolené chybět. Dítko je totiž takové malé zrcadlo, které odráží náladu rodiče. Pokud budete už týden dopředu vystresovaní a nevyspaní, počítejte s tím, že stejně se bude chovat a reagovat také vaše ratolest. Neustále se proto přesvědčujte o tom, že vše dobře dopadne a cesta i samotná dovolená vyjde na jedničku. Optimistické myšlení je základem úspěchu i pohodové cesty. Myslete na to. :)

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená s dětmi - rady a tipy na pohodové cestování