Přejít k hlavnímu obsahu

Co za jídlo sbalit na horskou túru

Ať už vyrážíte na jednodenní výlet, nebo několikadenní pochod, jídlo je základem vybavení. Vždy vás může překvapit únava a vysílení, které je potřeba doplnit výživnou a energeticky bohatou stravou.

Jídlo na jednodenní túry

Příprava na jednodenní túry je sice jednodušší, ale přesto ji nepodceňujte. Během jednodenní túry spálíte přibližně 4 000 - 6 000 kcal, což je téměř dvakrát více než během obyčejného dne. Tělu tedy musíte dopřát dostatečný přísun energie a vody pro správnou hydrataci. Jídlo je zároveň jednou z nejtěžších věcí v batohu. Pokud nechcete tahat přebytečná kila navíc, je nutné nad výběrem více přemýšlet. 

Jako pochutiny si můžete vzít například:

  1. Energetické tyčinky jsou lehké a nabízejí rychlý přísun energie zejména v případě vyčerpání. Tyčinky jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu. Sáhnout můžete i po proteinových tyčinkách. Obvykle obsahují oříšky nebo sušené ovoce, které skvěle chutnají.
  2. Oříšky a semínka jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a kalorie. Oproti tyčinkám, které tělu dodávají rychlou energii, dodávají tělu energii dlouhotrvající. Je dobré je zobat postupně během fyzicky namáhavé aktivity. V obchodech dnes můžete koupit různé druhy ořechů i semínek. Mezi ty nejoblíbenější patří kešu, mandle, pistácie, slunečnicová semínka nebo semínka dýňová. 
  3. Sušené ovoce obsahuje vitamíny, draslík, hořčík, vápník, železo a další minerály, které jsou tělu prospěšné. Během sušení dochází k odstranění vody a zvyšuje se obsah cukru. Výhodou oproti klasickému ovoci je jejich velikost. Jablíčka, hrušky nebo meruňky v batohu nezaberou téměř žádné místo. Pokud se chcete zbavit váhy, sáhněte po lyofilizovaném ovoci. Lyofilizace zachovává veškeré nutriční hodnoty, chuť i barvu ovoce. Vyzkoušet můžete třeba banány, mango, jahody či maliny. Mimo to je můžete přidat i do ranní kaše.
  4. Čokoláda a energetické gely patří mezi další způsoby, jak tělu dodat energii. Opět se jedná o rychlé zdroje spíše k „nabuzení těla” při pocitu únavy. Energetické gely jsou velmi oblíbené hlavně mezi sportovci. Jejich výhodou je kromě účinku i malé balení. Oproti tomu je čokoláda zejména v teplém počasí spíše nepraktická. 

Místo oběda můžete sáhnout například po sendviči se zeleninou, sýrem a šunkou. Vhodné jsou i tortilly, tuňák, vejce natvrdo apod. Maso můžete nahradit dobrým sušeným masem nebo si koupit kvalitnější balenou sekanou. 

Jídlo na vícedenní túry

Balení jídla na vícedenní treky je náročnější, ale dnes již v obchodech najdete řadu kvalitních výrobků připravených přímo pro milovníky dálkových tras. Kromě výše zmíněných pochutit, které můžete jíst během dne, budete potřebovat vydatnou snídani a večeři. Potraviny by měly být:

  • trvanlivé a ty které dlouho vydrží,
  • bohaté na energii a živiny,
  • lehké,
  • snadné na přípravu tepelnou úpravu. 

K snídani se doporučují kaše, které mají vysoký obsah vlákniny. Můžete je koupit již s příchutí nebo je chuťově doladit o vlastní ořechy, semínka či sušené ovoce. Přidejte do nich med nebo marmeládu a budete mít skvělou snídani. Na její přípravu vám bude stačit hrnek horké vody. Na večeři pak sáhněte po hotových jídlech, které jsou vakuově balené. Při jejich výrobě se dnes již dívají i na kvalitu potraviny, bývají bez lepku a bez éček. Řada z nich se prodává včetně přílohy, kterou nemusíte řešit. V opačném případě je skvělou volbou například kuskus, jáhly nebo červená čočka. Jejich příprava je velmi rychlá. 

Všechny produkty zdravé výživy můžete koupit na e-shopu https://www.vitalcountry.cz/.

Pitný režim a proč nepodcenit dostatek vody

Běžně se doporučuje vypít během dne 2 až 3 litry vody. Počítejte však s tím, že během fyzické námahy pravděpodobně vypijete vody mnohem více. Množství se bude odvíjet podle podaného výkonu, teploty a vlhkosti prostředí nebo individuálních potřeb. 

Už se vidíte, jak táhnete několik těžkých lahví vody? To není všechno. Pokud jdete na několikadenní přechod budete potřebovat vodu také na vaření. Před trekem si tedy vždy zjistěte, zda je možné na treku někde vodu dobrat. Pozor však na to, že v horách nemusí být voda pitná vzhledem k množství zvířat. Pravděpodobně se vám bude hodit filtr na vodu. 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co za jídlo sbalit na horskou túru