Přejít k hlavnímu obsahu

Jak za letní dovolenou ušetřit, a přesto si ji užít?

Ať chceme, nebo ne, letní dovolená je vždy i otázkou peněz. Průměrně za ni utratíme přes dvacet tisíc korun. A taková částka už může znatelně zasáhnout do našeho rozpočtu. Naštěstí existují možnosti, jak ušetřit a zároveň neslevovat ze svých nároků. Jaké to jsou?

Last minute nebo first minute zájezdy

Až 50 % zájezdů se u nás prodá takzvaně last minute neboli na poslední chvíli. A není divu, takto vás cesta do vysněné destinace může vyjít až o třetinu levněji. Mladí dobrodružní cestovatelé budou ve svém živlu, stejně mají pro jistotu kufr už sbalený. 

Každému tento způsob nákupu ale vyhovovat nemusí. Kam přesně letíte, se dozvíte jen několik dní nebo i hodin předem, což může být stresující. Zejména pro dovolenou s dětmi tedy doporučujeme spíše first minute variantu. 

V takovém případě sice ušetříte jen asi 20 %, ale zase si zájezd objednáte beze spěchu už v zimě, abyste se mohli co nejdéle těšit. Nehrozí žádné hektické balení hodinu před cestou a navíc si vyberete místo, hotel i typ dopravy přesně podle vašich představ. 

Být online se vyplatí 

Na mnoha webových stránkách si jednoduše porovnáte ceny vybraných zájezdů, letenek a ubytování, a tak můžete ušetřit i několik tisíc korun. Kromě toho doporučujeme různé slevové portály. Jedním z nich je Kimbino, kde najdete výhodné nabídky většiny cestovních kanceláří. 

Mimo sezónu

Jestli se nemusíte řídit celofiremní dovolenou nebo prázdninami vašich dětí, jeďte raději na dovolenou mimo hlavní sezónu. I v červnu nebo v září je u moře krásně a ceny klesají o desítky procent. Kromě toho vás jistě potěší i volnější hotely a pláže.

Zahraniční cestovní kanceláře

Pokud plánujete dovolenou v exotických zemích, výhodněji vás pravděpodobně vyjde se zahraniční cestovní kanceláří, nejčastěji německou. Díky velkému počtu objednávek jim totiž hotely i letecké společnosti dávají velké slevy. Jen samozřejmě musíte počítat s odletem ze zahraničních letišť. A také se vyplatí sledovat kurz koruny, který může konečnou cenu výrazně ovlivnit.

TIP: Nejvýhodněji nakoupíte u německých cestovních kanceláří každý den zhruba v 10:30. Právě v tomto čase se totiž zveřejňují nejnovější nabídky.

Pozor na směnné kurzy

Ve většině zemí už dnes můžete platit kartou, ale menší částka v hotovosti se určitě bude hodit. V poslední době koruna vůči euru a dolaru spíše oslabuje. Doporučujeme tedy odložit si část peněz stranou a zajít do směnárny, až bude kurz co nejvýhodnější. Pokud to nestíháte nebo nemáte finance předem k dispozici, najděte si alespoň směnárnu s nejlepší nabídkou v okolí. 

V zahraničí si peníze raději nevyměňujte, mohli byste prodělat na kurzu i na poplatcích. Většinou se víc vyplatí výběr z bankomatu. 

Na vlastní pěst

Pokud se vám podaří sehnat výhodnou letenku nebo jízdenku, možná se vám vyplatí dovolená bez cestovní kanceláře. Předem si ale ověřte i ceny a recenze ubytování, abyste v závěru nebyli zklamaní a nemuseli si za některé služby připlácet.

Objevujte krásy Česka

Někdy je zkrátka potřeba se uskromnit, ale přesto nemusíte celé léto sedět doma. Krásně je i u nás v Čechách a na Moravě. Kromě klasických hotelů a penzionů se nabízí také stále oblíbenější pronájem chat a chalup. Pozor ale na to, že v sezóně bývají beznadějně vyprodané. Je tedy potřeba vše objednat několik měsíců dopředu. 

A zapomenout nesmíme ani na takzvaný glamping, tedy luxusní kempování, které je mezi Čechy stále populárnější.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak za letní dovolenou ušetřit, a přesto si ji užít?