Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Světové Česko: Krajina Moravského Toskánska zalahodí oku i duši

Zvlněnou krajinu, které neřeknou místní jinak než Moravské Toskánsko, najdete u jihomoravského Kyjova. Co je na ní tak zvláštního?

Plánujete výlet na jižní Moravu? Kromě prázdného žaludku a vycvičených chuťových pohárků si s sebou přibalte taky fotoaparát nebo alespoň nabitý mobilní telefon. Krajina nedaleko Kyjova vás totiž uchvátí hned na první dobrou.

Připadat si tady budete jako uprostřed italských vinic. K dokonalosti už bude scházet jenom závan mořského vzduchu provoněného solí.

Na své si přijdou vinaři i pivaři

Na moře tady sice nenarazíte, jeho absenci vám nicméně budou kompenzovat hektolitry lahodného moravského vína. Patříte mezi pivaře? Kyjov vás nezklame. Najdete tady totiž i pivovar, který je na místní poměry tak trochu raritou.

Dílo člověka, či matky přírody?

Ale zpátky ke krajině, kterou mnozí považují za tu vůbec nejpřitažlivější v celém Česku. Řada cestovatelů a fotografů, kteří na místo míří, se nicméně mylně domnívají, že Moravské Toskánsko vytvořila sama matka příroda. Ve skutečnosti jde ale o dílo člověka, na němž se podepsala i důlní činnost, která k původním terénním vlnám přidala po propadech půdy další.

Nejfotografovanější krajina v Česku
Moravské Toskánsko je jednou z nejkrásnějších krajin v Česku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pestrobarevná políčka lákají k výletu i dokonalé fotce

Krajina Moravského Toskánska vám učaruje v kterékoli části roku. Ty nejkouzelnější fotky tady nicméně vznikají na jaře, kdy lány hrají všemi barvami.

Hlavně od konce dubna do poloviny května krajinu rozjasňuje žlutá řepka. Na podzim jsou sice pole zoraná, ale tím víc vyniknou kopce, barevné a zelené linie mezi poli.

Místo, které jinde v Česku nenajdete, protínají různé linie, remízky a ostrůvky a zdobí jej osamělé kapličky či boží muka. Podobnou krajinu najdete jen v italském Toskánsku a v okolí města Palouse v USA.

Moravské Toskánsko u Kyjova
Moravské Toskánsko zařadil časopis Condé Nast Traveller mezi padesát nejkrásnějších míst světa.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tipy na vymazlené fotky

Ideální denní dobou pro focení krajiny plné ladných křivek je ráno těsně po východu slunce a také pak pozdě odpoledne nebo navečer před západem slunce. Nejhezčího světla a dokonalé fotky totiž dosáhnete ve chvíli, kdy je slunce nízko nad obzorem. Ve vlnách se vytváří stíny, které vymodelují krajinu krásně plasticky. Také barvy jsou teplejší a příjemnější než v poledne.

Během jara se soustřeďte především na rozkvetlé keře a stromy v polích. Koncem léta a na podzim vás zase potěší ranní mlhy, které často leží v údolích, později na podzim také barevnost stromů, keřů a polí. Výjimkou nejsou ani stáda divokých zvířat, která se zde prohánějí a pořízeným fotografiím dodávají na výjimečnosti.

Tajný tip pro fotografy: Pokud fotíte klasickým fotoaparátem, nezapomeňte na stativ. U zrcadlovek s menším čipem nastavte rozsah 70-200 mm, u full frame zrcadlovek přijde vhod delší ohnisko 100-400 mm.
Moravské Toskánsko – jižní Morava
Krajinu kouzelných křivek můžete vyfotografovat z různých míst a vyhlídek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Odkud jsou výhledy nejkouzelnější?

Moravské Toskánsko můžete fotografovat z různých míst a vyhlídek. Tady je pět tipů na ty nejkrásnější:

  1. Pohled na Jámy u Šardic
  2. Kaplička svaté Barborky
  3. Bio pásy (cesta Šardice - Horovany a také pod Strážovicemi)
  4. Výhledy do krajiny z Babího lomu
  5. Kaplička sv. Petra a Pavla (velká šance natrefit na volně pasoucí se zvěř)

Co dodat závěrem? Pokud plánujete dovolenou na jižní Moravě, návštěvu Moravského Toskánska si rozhodně nenechte ujít. Jedno z nejfotografovanějších míst v Česku dokonce uznávaný časopis Condé Nast Traveller zařadil mezi 50 nejkrásnějších míst světa. Nenavštívit ho by proto byla věčná škoda.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

48° 58' 24.8657", 17° 1' 10.8776"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Světové Česko: Krajina Moravského Toskánska zalahodí oku i duši