Přejít k hlavnímu obsahu

Tři nejlepší trasy do Chorvatska: záleží na tom, odkud kam přesně jedete

Češi Chorvatsko milují, to je fakt. Třeba i proto, že se do něj dá v pohodě dojet autem. Pokud hledáte tu nejlepší trasu do své budoucí dovolenkové destinace, jste tu správně.

Pozor, tyto informace jsou obecné. Zatím nevíme, jaká omezení budou platit pro sezónu 2020!

Cesta do Chorvatska a zpět autem vyjde asi na 5 000 až 8 000 Kč podle spotřeby vašeho vozu a v závislosti na výši poplatků cestou. Když vyjedete o něco dřív, můžete se cestou mrknout na pár zajímavých míst. Kudy se tedy dá jet? Pro jednoduchost jsme jako počáteční místo vybrali naši metropoli:

  • Praha – Brno – Vídeň – Split
  • Praha – České Budějovice – Graz – Záhřeb – Split
  • Praha – České Budějovice – Salzburg – Villach – Lublaň – Koper – Pula

Pokud jste z Brna nebo Českých Budějovic, volba bude pravděpodobně jasná.

Kam se cestou podívat?

Trasa č. 1: Vídeň, Maribor, Záhřeb

Pokud jedete do Splitu a zvolíte si cestu přes Vídeň a Maribor, v obou městech se určitě zastavte. Rakouská metropole vás uchvátí, i kdybyste ji navštívili už mockrát. Klidně si tu můžete udělat jen malou procházku centrem, ale jestli se chcete zdržet déle, určitě se vyplatí vidět zámek Schönbrunn, katedrálu sv. Štěpána, která je hlavním orientačním bodem ve městě, hradní komplex Hofburg, Hundertwasserhaus, barevný dům, který se bude líbit i vašim dětem, nebo stále populární zábavní park Prátr.

Maribor je druhé největší slovinské město a nabízí toho opravdu spoustu. Projděte se po historickém centru a zajděte na náměstí Slomškov trg, kde stojí kostel sv. Jana Křtitele a taky Slovinské národní divadlo. Nezapomeňte ani na Glavni trg s morovým sloupem, který tu vyrostl v 17. století. Podívejte se taky na městskou synagogu, starý červený (nebo spíš fialový?) most, odpočiňte si v městském parku a pak, jestli máte rádi víno, se vydejte ještě na nejstarší slovinskou vinici.

Maribor
Tenhle most v Mariboru musíte vidět, abyste vůbec mohli říct, že jste tu byli.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Chorvatská metropole Záhřeb působí sice trochu chaoticky, ale je tu několik míst, na kterých byste se měli zastavit. Najdete tu například nejkratší pozemní lanovku nebo hodiny na zbytku katedrály, která byla poškozena při zemětřesení v roce 1880. Hodiny tu ukazují čas, kdy se tenkrát zastavily.

Trasa č. 2: Linec, Záhřeb, Plitvická jezera

Linec je třetím největším rakouským městem a zastavit se v něm není vůbec od věci. Čeká tu na vás zámek, kostel sv. Ignáce z 2. poloviny 17. století s tradiční barokní výzdobou, katedrála Neposkvrněného početí Panny Marie s nádherně malovanými okny nebo třeba vyhlídka na hoře Pöstlingen, odkud je nádherný pohled na celé město.

Záhřeb zmiňujeme výš, tak neváhejte a inspirujte se.

Plitvická jezera zná každý aspoň z filmů, ve kterých sehrál hlavní roli Vinnetou. Na vlastní oči jsou ale ještě krásnější a v národním parku můžete strávit klidně celý den. Dá se tu nachodit spousta kilometrů, ale můžete si udělat i menší okruh. Jen se trochu obáváme, že v létě tu bude pekelně narváno.

Plitvická jezera v Chorvatsku - Cestovinky.cz
Plitvice – nejznámější národní park Chorvatska, který je tvořen soustavou šestnácti vzájemně propojenými vodopády a kaskádami s průzračně čistou vodou.

Trasa č. 3: Villach, Lublaň, Rovinj

Villach je lázeňské město v podhůří, proto ho mají rádi příznivci nejrůznějších sportů – především však lyžování a horské turistiky. Najdete tu ale třeba taky hlavní náměstí s historickými budovami, Městské muzeum z roku 1873 nebo lázně Warmbad, které si díky dětským koutkům zamilují i vaše ratolesti.

Villach
Ve Villachu jsou krásné lázně, které budou bavit i vaše děti.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Hlavní město Slovinska, Lublaň, je opravdu okouzlující. Při návštěvě se určitě projděte historickým jádrem a nenechte si ujít hrad nad městem, kam můžete jít pěšky nebo se nechat vyvézt lanovkou. Dole ve městě jsou nádherné kavárničky, prodejny lahodných zmrzlin a spousta obchůdků se suvenýry. Nezapomeňte se podívat na hlavní náměstí Prešernov trg, odkud je vidět známé Trojmostí, a projděte se po pěší zóně.

Lublaň
V Lublani se projděte po pěší zóně a podívejte se na hrad nad městem.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

V Chorvatsku nad Pulou se nachází město Rovinj, typické pro oblast Istrie. Rovinj patří mezi oblíbená letoviska a nabízí skutečně romantickou atmosféru. Starobylé město, které si dodnes uchovalo svůj historický kolorit, nabízí nespočet krásných zákoutí. Určitě se projděte uličkou Grisia, zajděte na náměstí a vyhraďte si trochu času na procházku po krásně udržovaných stezkách a promenádách v blízkosti města.

Ať už se vydáte kteroukoli trasou, přejeme vám šťastnou cestu a krásné zážitky!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tři nejlepší trasy do Chorvatska: záleží na tom, odkud kam přesně jedete