Přejít k hlavnímu obsahu

Sezení na Španělských schodech v Římě vás může vyjít pěkně draho

Asi každý, kdo někdy zamířil do Říma, nevynechal návštěvu náměstí Piazza di Spagna a Piazza Trinita dei Monti, které spojují ikonické Španělské schody. Ty v minulosti sloužily jako vděčný objekt fotoaparátů i místo k odpočinku či posezení. Tomu je ale nově konec. Za sezení na Španělských schodech vám v Římě hrozí pokuta.

Španělské schody, které místní neznají

Španělské schody postavili Francouzi. Místní je navíc ani pod tímhle pojmem neznají. Pro ně je to pouze „schodiště“ - La Scalinata, případně La Scalinata di Trinità dei Monti, podle toho, že spojují náměstí s kostelem Trinità dei Monti, jež je zasvěcený Nejsvětější trojici.

Financovány Francouzi

Monumentální trojramenné schodiště navrhli Francesco de Sanctis a Alessandro Specchi. O jejich financování se ale postarali zejména francouzští diplomaté a králové. Jedním z nich byl i král Ludvík XV., jehož socha měla původně stát i na místě, kde se nyní tyčí Sallustiánský obelisk. K ustavení sochy ale nedošlo. Tehdejší papež si to totiž nepřál.

Atmosféra jako z jiného světa

Na 138 travertinových schodech místní i turisté všech věkových kategorií ještě nedávno posedávali, odpočívali, popíjeli kávu, dávali si tady romantická dostaveníčka, ale třeba také konzumovali právě zakoupený oběd. A to bylo pravděpodobně největším trnem tamějším úřadům.

Ačkoli schody v minulosti sloužily jako molo u příležitosti pořádání přehlídky Sfilata Sotto le Stelle a oblíbili si je také filmaři (znát je můžete třeba z filmů s Audrey Hepburn), ničeho takového se v budoucnu už pravděpodobně nedočkáme.

Od srpna 2019 pokuta

Od srpna 2019 tady totiž začalo platit nařízení, které zakazuje posedávání na schodech (a jiných římských památkách) pod hrozbou vysoké pokuty. Pokud neuposlechnete výzvy a schody neopustíte, může vám policie udělit pokutu až do výše 400 eur (asi 10 000 Kč).

V diskuzích a fórech na internetu se to jen hemží stížnostmi. Ve skutečnosti ale nová pravidla nejsou nastavena proti turistům. Mají jen chránit Řím a jeho památky pro další generace.

 
 

Místo

41° 54' 21.6108", 12° 28' 57.9756"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sezení na Španělských schodech v Římě vás může vyjít pěkně draho