Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Jihokorejská pochoutka vypadá jako pánské přirození a konzumuje se zaživa

Jihokorejci mají nesmírně bohatou, rozmanitou a zajímavou kuchyni. Jednou ze specialit je gaebul a pište si, že ho na místních tržištích rozhodně nepřehlédnete.

Zhruba 30centimetrová, narůžovělá a mrskající se tělíčka přitahují pozornost místních i turistů z celého světa. Ano, tušíte správně – tahle jihokorejská pochoutka totiž svým vzhledem připomíná penis. Není se proto čemu divit, že někteří tomuto podivnému tvorovi přezdívají penisová ryba.

Hlubokomořský obyvatel Číny, Japonska a Ruska

Ve skutečnosti ale vlastně vůbec o rybu nejde. Mořský kroužkovec, kterého pojí dávní předkové s žížalami, není pro biology žádným překvapením. Označují ho latinským názvem Urechis unicinctus a sledují ho nejen v čínských a japonských, ale také ruských vodách.

Abyste ale tohohle zvláštního tvora zpozorovali na vlastní oči, museli byste se za ním vydat až na samotné mořské dno, a to přibližně do hloubky 1 700 metrů. Výjimkou jsou pouze korejské břehy, kde tvor vyráží do mělkých, zhruba 50metrových písčin, až za hranici přílivu.

Penisová ryba na ruce muže
Gaebul je jídlo pro opravdové drsňáky. Od konzumace vás často odradí nejen jeho vzhled, ale i skutečnost, že se jí zaživa.
Zdroj:
Shutterstock

Kálení jako obranný reflex

Tady mořský červ hledá potravu, což se mu mnohdy stane osudným. Chytit penisovou rybu ovšem není nic jednoduchého. Zručný lovec musí vyrazit do mělké vody a začít rýčem hrabat tam, kde vidí jeden ze vchodů do nory. Každá další vlna přitom zanáší výkop novým pískem.

Proto je potřeba kopat tak, aby gaebul neunikl a ani nebyl rýčem přeseknut vedví. Obojí se ale bohužel poměrně často děje. Pokud lovec červa chytí, čeká ho další „nechuťárna“. Červ se při odchytu v obranném reflexu zbavuje obsahu svých střev. V případě zkušených lovců mu to ale není nic platné.

Půlmetroví velikáni

Jakmile se červa podaří ulovit, musí obratem putovat do kádě se slanou vodou. V opačném případě poměrně brzy uhyne a je k dalšímu zpracování nevhodný. Celé peklo ale ulovením gaebula teprve začíná. Od lovců se červi většinou přesouvají na tržiště, kde si pro ně chodí místní i kuchaři.

Pokud chcete gaebula ochutnat, svěřte jeho přípravu raději zkušenému kuchaři z vyhlášené restaurace. Pravděpodobně budete dotázáni, zda si pochutnáte na mladém, sotva 20 centimetrů dlouhém červovi, nebo dáte přednost hnědému mackovi, který má na délku zhruba půl metru.

Penisové ryby v kádi
Penisová ryba je běžně k dostání na místních tržištích.
Zdroj:
Shutterstock

Specifická sladko-nakyslá chuť

Ti, kteří už tenhle pokrm ochutnali, se shodují, že má neuvěřitelně specifickou chuť, pro kterou se vžilo označení dalchakjigeunhada. Pojem vyjadřuje přirozenou slanou sladkost s výraznými rybími tóny. Naplno si ji prý užijete jen při domácí konzumaci, protože v restauracích koupené nebo čerstvě nachytané červy ještě promývají v pitné vodě, čímž se část chuťového kontrastu vytratí.

Pokud na ochutnávku živé a na talíři se ještě kroutící pochoutky neposbíráte odvahu, nevadí. Poručit si můžete i grilovanou variaci penisové ryby. Ta je ovšem výrazně tužší a má žvýkačkovitou konzistenci. Chuť je v tomto případě mírně nakyslá, za což může vinný ocet chogochujang, kterým se červ během pečení polévá.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

36° 26' 1.7373", 127° 35' 24.0229"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Jihokorejská pochoutka vypadá jako pánské přirození a konzumuje se zaživa