Přejít k hlavnímu obsahu

Porto: magické město, které si zamilujete

Když se řekne Porto, většina z nás si představí slavný most Ponte de Dom Luís I a portské víno. Historické jádro Portugalska ovšem nabízí mnohem více.

Starobylé domy obkládané barevnými kachličkami, tvořící úzké uličky, relaxace v parku s výhledem na západ slunce nad řekou Douro, přátelští lidé a skvělé surfování. I to je Porto, město s kouzelnou atmosférou. Jakmile sem jednou zavítáte, je z toho láska na celý život. 

Proč zrovna Porto? 

Město, jehož centrum se roku 1996 dostalo na seznam světového dědictví UNESCO, je historií doslova nasáklé. Nejstarší osídlení se datuje až do doby bronzové, poté prošlo nadvládou Římanů, Arabů a následně připadlo křesťanům. Tak vzniklo v 9. století n. l. nezávislé Portugalsko s hlavním městem Portem. 

Ve 14. století n. l. převzal štafetu hlavního města pro svou strategickou pozici Lisabon, větší soused Porta a jeho úhlavní rival. V 18. století utrpěl Lisabon jedno z nejkrutějších zemětřesení v dějinách, kdy zahynulo okolo 60 000 lidí a většina historických budov byla zničena. Proto jsou tato města zcela odlišná. Zatímco moderní Lisabon září barvami, ponuré Porto si zachovalo starobylou atmosféru. Stoupenci obou měst však nedají na své domoviny dopustit a odjakživa mezi sebou vedou vášnivé diskuze.

údolí řeky Douro u portugalského Porta
V údolí řeky Douro rostou hrozny pro slavné portské.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kdy se tam vydat? 

Město bylo zvoleno nejlepší evropskou destinací roku 2017 a v letních měsících zde proudí davy návštěvníků. Pokud máte rádi klidnější oblasti, hlavní sezóně se vyhněte. Masový turismus se bohužel začíná na životu v Portu odrážet. Stejně jako v dalších atraktivních lokalitách zvedá Airbnb ceny nájmů natolik, že obyvatelé utíkají do dostupnějších míst. Například Vila Nova de Gaia, město na druhé straně řeky Douro, začíná Porto s 214 349 obyvateli pomalu dotahovat. 

Doprava ve městě 

Letenky sem pořídíte již od 1 000 Kč za jeden směr. Z letiště se dostanete pohodlně metrem, které překvapivě stráví většinu času nad zemí. Můžete se v něm projet dokonce i po mostě Ponte de Dom Luís I. Jízdenka stojí od 1,20‎ €, záleží ale na zóně, kterou budete projíždět.

Procházka podél řeky Douro

Návštěva mostu Ponte de Dom Luís I, postaveného v roce 1886, který navrhl samotný Gustav Eiffel, je povinnost každého turisty. Z horní části mostu máte město jako na dlani. Na druhé straně řeky vás uvítá park Jardim do Morro, který je v letních měsících nejlepším místem k pozorování západu slunce nad řekou.

most  Ponte de Dom Luís
Most Ponte de Dom Luís je symbol Porta.
Zdroj:
Bigstockphoto

Z parku můžete sejít až k řece Douro, která ze strany Vila Nova de Gaia nabízí jeden z nejlepších výhledů na Porto. Navíc zde leží vinné sklípky, kde lze ochutnat slavné portské víno. Když se vrátíte po dolní části mostu, spatříte široký bulvár historických domů, tzv. Ribeiru, která je mimo jiné na seznamu UNESCO

Co dalšího nevynechat 

Zdaleka naši exkurzi nekončíme. Jakmile si vyšlapete táhlý kopec od řeky Douro, dojdete až ke známé vlakové stanici São Bento. Tato stanice, zevnitř obkládaná malovanými modrými kachličkami, tzv. azulejos, zobrazuje nejdůležitější okamžiky portugalské historie.

Portugalská vlaková stanice Sao Bento v Portu
Vlaková stanice Sao Bento stojí od roku 1864.
Zdroj:
Bigstockphoto

O kousek dál nevynechejte návštěvu katedrály, která nabízí vstup zdarma. Nedaleko odtud se nachází nejznámější portské náměstí Aliados. Je zvláštní podobností s Václavským náměstím a bývá centrem mnoha událostí. 

Večerní Porto 

Za zmínku stojí i městské parky. Mnohé z nich začínají v podvečer ožívat a naplňovat se lidmi. Porťané jsou velmi přátelští, otevření a umí skvěle anglicky. Známý prostor pro večerní relaxaci se jmenuje park Virtudes. Často se stává, že zatímco posedáváte na trávě a kocháte se výhledem na řeku Douro, protínající noční město, místní přijdou k vám a dají se s vámi do řeči. Opodál hrají skupiny přátel na kytaru nebo zde vystupují pouliční umělci. 

Večer můžete zakončit v některém z  barů. Porto coby studentské město nabízí hned několik možností. Nejznámějším místem je bar Adega Leonor nebo Espaço 77, které poznáte díky davu lidí, postávajících venku. V zemi se noční klid moc neřeší a Porto v pozdních hodinách tepe životem. Díky přátelské kultuře se seznámíte okamžitě. U barů hrají a zpívají studentské kapely, tzv. Tunas Académicas. V Portu se zkrátka nudit nebudete. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

41° 8' 23.01", -8° 36' 33.7068"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Porto: magické město, které si zamilujete