Přejít k hlavnímu obsahu

Jezero Lovatnet: Norská krása s pohnutou historií

Norsko je, tak jako Kanada nebo Finsko, zemí tisíců jezer. Naprostá většina z nich je ledovcového původu. A když už se bavíme o jezerech, nesmíme vynechat ani magické zaklínadlo a slůvko, které sem láká značnou část turistů. Jde o fjordy – obří mořské zálivy se strmými úbočími.

Fjordy jsou pozůstatkem pradávného říčního systému využívaného ledovci. Když ledovec roztál, prohlubeň, která po něm zůstala, vyplnila mořská voda. Hloubka jednotlivých fjordů se pohybuje v rozmezí 10 až 2 000 metrů.

Fjordy nefjordy

Některé „fjordy“ ale nemají s těmi skutečnými nic moc společného. Často je turisté zaměňují s menšími jezery, která ústí do těch větších. Příkladem budiž třeba Furnesfjorden u jezera Mjøsa. A takových „nefjordů“ najdete v Norsku nepočítaně. Jedním z nich je i Lovatnet – ledovcové jezero, které vás už zdálky upoutá svou jedinečnou smaragdovou barvou.

Jezero Lovatnet najdete v obci Stryn, která je součástí kraje Sogn og Fjordane. Lovatnet je vzdáleno asi 2 km jihovýchodně od obce Loen a 6 kilometrů východně od obce Olden. Nedaleko jezera leží hora Skåla a známý ledovec Kjenndalsbreen, který je jedním z ledovcových splazů velkého ledovce pokrývajícího hřebeny Jostedalu.

Okolí jezera v minulosti zachvátily sesuvy půdy a ničivé vlny tsunami. Vyžádaly si více než 130 obětí.
Zdroj: bigstock.com

Miss Norsko

Ačkoli má Lovatnet velkou konkurenci, řada turistů ho považuje za to vůbec nejkrásnější norské jezero. Jezero je oklopené horami a skalami a má neuvěřitelně modrozelenou a čistou vodu. Voda je tady sice chladnější, ale za vykoupání určitě stojí.

V okolí jezera najdete několik desítek rekreačních chat a ubytovacích zařízení s okouzlujícím výhledem. Zajímavou raritou těchto chat je jejich původní architektura a naprostý soulad s okolní krajinou. Většina chat má dokonce porostlé střechy trávou.

Krása si žádá oběti

Lovatnet je jedním z nejznámějších a nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Norsku. A to se mu stalo v minulosti osudným. Ani Norsko totiž neuniká přírodním katastrofám.  V roce 1905 kraj postihla obří vlna tsunami, způsobená sesuvy půdy, která si vyžádala 60 životů. Velmi podobně to vypadalo v roce 1936. Tehdy ale byly škody na životech ještě vyšší. Vlivem tsunami zemřelo v kraji 74 osob.

Tsunami a sesuvy půdy nejsou v Norsku nijak vzácné. Kromě okolí jezera Lovatnet zachvátily v minulosti i údolí v blízkosti fjorfu Geirangerfjordu. Na základě této tragické události byl o norském tsunami natočen katastrofický film Vlna, který vtrhl do kin v roce 2015.

 
 

Místo

61° 50' 32.442", 6° 55' 57.7956"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jezero Lovatnet: Norská krása s pohnutou historií