Přejít k hlavnímu obsahu

Od soudruhů z KGB k carskému paláci. Vydejte se na plavbu proti toku času

Proplouvat řeky, kanály a jezera z Moskvy do Petrohradu, a přitom navštívit velmi nevšední atrakce jako Ermitáž, Kreml nebo Leninovo mauzoleum. Jak taková plavba vypadá?

Začíná se v historickém centru moskevské metropole. Dvanáct miliónů obyvatel z ní dělá jedno z největších měst Evropy. Je tu velmi mnoho univerzit a kostelů. A jakých!

Například všemi barvami hrající chrám Vasila Blaženého, to je absolutní klasika. Když se v noci rozsvítí, vypadá jako z pohádky. Podobně jako Evangelicko-luteránská katedrála sv. Petra a Pavla, která za dob Sovětského svazu plnila funkci filmového studia, či působivými freskami ozdobená katedrála Nanebevstoupení.

Těmito loděmi se brázdí vlny vodního království mezi Moskvou a Petrohradem.
Zdroj: Cruiseshipportal.com

Sídlo KGB je prvním soustem, co musíte vidět

Po příletu na moskevské letiště se nalodíte na koráb, poté se můžete vydat do ulic města na řece Moskvě. Jednu z hlavních atrakcí tu představuje Ljubjanka, proslulé ústředí KGB. Budova tajné služby vznikla jako sídlo pojišťovací společnosti. Později místo patřilo místo tajné službě Sovětského svazu.

I přes „minulost“, kterou je budova zatížena, musí se uznat, že žlutá fasáda a neobarokní základ z Ljubljanky dělají jednu z nejpozoruhodnějších staveb města.

A pozor, těch v Moskvě není opravdu málo! Když se projdete po jejích uličkách, narazíte například na majestátní prezidentské sídlo Kreml, proslulou Treťjakovskou galerii, 540 metrů vysokou televizní věž Ostankino a určitě i na Leninovo mauzoleum. Jeho první verze byla dokončena jen pouhých šest dnů po smrti velkého vůdce říjnové socialistické revoluce.

Dřevěný kostel drží pohromadě bez jediného hřebíku

Z Moskvy loď pokračuje do starobylého města Uglič. Tady naplno pocítite časy dávných carů, hrdinství, zrady a velkých bojovníků a představujete si, jak to asi kdysi všechno vypadalo. Moc práce to nedá, protože historických památek se dochovalo dost. Po těchto místech, které mimo jiné sloužily jako základní tábor pro boj s Tatary, kráčela historie.

Kostel careviče Dimitrije v Ugliči vypadá, jako by byl z perníku. Neloupat!
Zdroj: G.-U. Tolkiehn (Wikimedia Commons)

Poté se doplavíte do Jaroslavli, kde navštivte kostel Svatého Eliáše. A pak vás už čeká fantastický ostrov Kiži. Ten se může pochlubit archeologickými nálezy už z přelomu šestého a pátého století před naším letopočtem, ale především originálním dřevěným kostelem Prokov.

Technický zázrak - dřevěný kostel Prokov.

Má dvacet kopulí a byl postaven bez použití jediného hřebíku! Zkrátka unikátní ruční práce starých mistrů.

Pohádkový Petrohrad

Přes Ladožské jezero se potom dále dostáváme do naší konečné stanice - do Petrohradu. Kde v něm začít? Tady se těžko vybírá, co navštívit, protože tato „Paříž Ruska“ má toho hodně co nabídnout! Stačí už jen pohled na Zimní palác z Palácového náměstí s nespočtem oken. Úklidové týmy jich musí umýt skoro tisíce!

Celý obdivuhodný Zimní palác patří mezi budovy Ermitáže, kulturní multiskládanky s více než třemi miliony exponáty, mezi něž patří např. Zlatem vykládané carské kočáry či Rembrandtovy obrazy. Nejkratší prohlídka tu trvá čtyři hodiny

Klášter ve Smolném - další tajuplný div Petrohradu.
Zdroj: Maxim Massalitin (Flickr.com)

A pak nesmíme zapomenout na legendární Auroru! Tato loď má také významné místo v dějinách konce carského Ruska. Ale byla by též škoda opominout kvůli historickým milníkům opomenout i zázraky moderní doby, mezi něž bezesporu patří impozantní soustava vodopádů v parku nad Finským zálivem. Každou vteřinou se skrze ní prožene 30 000 litrů vody.

Prostor na cestě mezi Moskvou a Petrohradem je tedy vskutku štědrým místem pro obohacení vašich kulturních zážitků. 

     
Inzertní sdělení: Lodí z Moskvy do Petrohradu

Vydejte se po proudu vodních toků moskevské oblasti a doplujte až k Zimnímu paláci v Petrohradu. Na začátku se projdete po Rudém náměstí a dalších atrakcích Moskvy, pak se přes Jaroslavl dostanete k Petrohradu. Neváhejte a poplujte s námi!

  • trvá celkem 12 dnů
  • zahrnuje rozlučkovou večeři s kapitánem
  • každý den se konají výlety na zajímavá místa
  • pasažéři mají k dispozici školeného českého průvodce

Vyberte si z dalších zájezdů do Ruska! 

 
 

Místo

55° 41' 23.6904", 37° 40' 45.606"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Od soudruhů z KGB k carskému paláci. Vydejte se na plavbu proti toku času