Přejít k hlavnímu obsahu

Nejstarší a nejhlubší jezero světa je Bajkal

Stáří 25 až 30 milionů let a hloubka 1642 metrů z Bajkalu činí nejstarší a nejhlubší jezero na světě. Tuhle obří vodní plochu jezdí lidé obdivovat do jižní části Sibiře. Jejich fotky dokazují, že rozhodně je na co se koukat.

Fascinující hodnoty stáří a hloubky Bajkalu známe už od školy, ale málokdo ví, jaká nádhera se za nimi skrývá. Když se vyhledávače Google anglicky zeptáte na nejúžasnější místa světa, nabídne vám na prvním místě krátký seznam, na němž nechybí Bajkal. Fotky z místa vás o tom přesvědčí.

Obrovské a křišťálově čistě

Proč je jezero tak krásné? Stará se o to především křišťálově čistý led. Hladinu jezera pokrývá obvykle 4-5 měsíců v roce. Může být až dva metry silný. I když jezerem prochází 51. rovnoběžka (stejně jako severním okrajem České republiky), je v okolí jihosibiřského jezera o něco chladněji než u nás a teplota vody se po většinu roku pohybuje jen těsně nad nulou, v zimě dokonce pod ní. V srpnu však může šplhat na krásných 16°C.

Zamrzlá jeskyně  na Olchonu, 73 km dlouhém největším ostrově v jezeře Bajkal
Zamrzlá jeskyně na Olchonu, 73 km dlouhém největším ostrově v jezeře.
Zdroj:
bigstopck.com

 

Stopy jízdy přes zamrzlý Bajkal
Stopy jízdy přes zamrzlý Bajkal.
Zdroj:
bigstock.com

Křišťálově čistý není jen led, ale voda obecně. Uprostřed jezera bývá za dobrých podmínek vidět i do hloubky 40 m. To se vám jen tak někde nepoštěstí.

Neskutečně zní také rozměry. O stáří a hloubce jsme se zmínili. Pobřeží měří 2100 km. Vody je podle vědců v Bajkalu tolik jako ve všech pěti amerických Velkých jezerech dohromady. To vše na území dlouhém 640 km a širokém v průměru 47 km, tedy na ploše asi o třetinu větší než naše Morava a Slezsko dohromady.

Tuleň bajkalský
Víte, že existují tři druhy sladkovodních tuleňů? Jeden z nich je tuleň bajkalský.
Zdroj:
bigstock.com
Led na jezeře Bajkal
Když zamrzne Bajkal, může to vypadat i takhle.
Zdroj:
bigstock.com

Bajkal je jedinečný i nejen kvůli rozměrům, ale i díky pestrému životu v jeho vodách. Najdeme v nich na 1700 endemických živočichů a rostlin. A krása je vidět i nad hladinou. Stačí se rozhlédnout.
 

 
 

Místo

53° 37' 20.5248", 108° 6' 4.7232"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejstarší a nejhlubší jezero světa je Bajkal