Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vodopád v Baatara Gorge se s tím nemaže. Prolomil dno 3 jeskyní a řítí se dál do nitra Země

Vodopád byl objeven před pouhými 69 lety. Více než tisíciletou prací vyhloubil otevřený jeskynní systém bizarních oblouků a převisů známý jako „jeskyně tří mostů“. Jedná se o jeden z nejpozoruhodnějších geologických útvarů na světě. Znáte ho? Že ne? Tak vycestujte do Libanonu skrze náš článek!

Kde se jeskyně nachází?

Jeskyně Baatara Gorge s podivuhodným krasovým vodopádem padajícím z výšky 255 m do propastných zemských hlubin se nachází v Libanonu u vesnice Balaa mezi obcemi Laqloug a Tannourine. Objevení jeskyně měla vlastně na svědomí obrovská náhoda a štěstí. Právě ta štěstěna se usmála v roce 1952 na pětačtyřicetiletého francouzského biospeleologa Henryho Coiffaita

Tento významný francouzský přírodní vědec zemřel ve ctihodných 81 letech a za svého života např. publikoval okolo 280 odborných prací, kde popsal 1 899 druhů a 178 rodů brouků. Jeho soukromá celoživotní sbírka se dnes nachází v Paříži v Muséum National d’Histoire Naturelle.

Mapování jeskynního komplexu

Coiffaitovi celý výjev natolik učaroval (oranžové a modré vápencové zbarvení spolu se zelenou vegetací představuje opravdu úchvatnou podívanou), že zahájil první mapování jeskynního komplexu. Kompletní zmapování (především dolní části vodopádu) dokončil až o dalších 30 let později speleologický klub Libanon. Na konci 80. let se také konečně přišlo, kde se podzemní voda z jeskyně navrací zpět na denní světlo. Bylo to v nedalekém Mgharet al-Ghaouaghir. Dnešní vědecké výzkumy odhadují, že jeskynní vápenec v této oblasti je starý cca 160 miliónů let!

Baatara Gorge 2
Tenhle vodopád fascinuje i děsí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kdy jeskyni a vodopád navštívit?

Vodopád v Baatara Gorge je nejpůsobivější v jarním období mezi březnem a dubnem, kdy taje zimní sníh ve zdejších horách. Vodopád je tvořen ze dvou pramenů Al Ain a Ain Dabouq. Tímto každoročním táním už kdysi dávno, pradávno horský pramen výrazně pomohl erozi tří nad sebou ležících krasových jeskyní. Z nich se dnes zachovaly právě jen vápencové můstky (proto přezdívka „jeskyně tří mostů“). To je také vysvětlení, jak vzniklo toto magické a jistě velmi nezvyklé přírodní místo.

Všudypřítomné davy turistů? Ani náhodou!

Neradi se při poznávání nových míst prodíráte turisty? Pak pro vás máme dobrou zprávu – Baatara Gorge totiž není místo známé turistickým davům. Proto je tu docela klid na fascinující prožitek z místa v každou denní dobu, aniž by vás někdo moc rušil. Ale na druhou stranu zase nějak moc „odříznuté“ od jiných přírodních a kulturních bodů Libanonu také není.

Baatara Gorge se totiž nachází se na horské stezce Libanon Mountain Trail, což je meziměstská pěší stezka značená ve fialové a bílé barvě, která vede od severu k jihu země. Má 440 km a vede přes 26 úseků. Každý sám o sobě má asi 15–20 km a přístupná je celoročně. Na její trase představuje Libanon to nejkrásnější ze své horské přírody.

Cedr je státním symbolem země.
Zdroj: Bigstockphoto

A na závěr lahůdka pro aktivní dobrodruhy a horolezce. Pětadvacetiletý Rakušan David Lama (jeho otec je mimochodem horský průvodce v Nepálu) se v roce 2015 stal prvním člověkem, který vytyčil horolezeckou cestu z jeskyně Baatara. 

V městě Bsharri žije 13 756 obyvatel. Je to jedno z těch větších měst poblíž jeskyně tří mostů.
Zdroj: Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

34° 10' 24.7404", 35° 52' 13.3212"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vodopád v Baatara Gorge se s tím nemaže. Prolomil dno 3 jeskyní a řítí se dál do nitra Země