Přejít k hlavnímu obsahu

Navštivte Arrowtown, novozélandské zlatokopecké městečko

Arrowtown je fascinující historické městečko zasazené pod nádherné vrcholy hor, které jsou obklopeny řekou Arrow River. Je známé především díky zlaté horečce, která zde proběhla.

Kde Arrowtown najdete?

Arrowtown najdete asi 25 minut jízdy od Queenstown. Srdcem Arrowtown je Buckinghamská ulice plná malých lokálních památek, které se táhnou až do ulice lemované chatami horníků. Je to skvělé místo, kde se můžete procházet, relaxovat, užít si skvělé jídlo, nakupovat či jen tak nasávat živé dědictví městečka. Pro opravdové milovníky historie je tu i Lakes District Museum s nezapomenutelnou ukázkou života v historickém Arrowtown. Je zde také informační centrum, kde si vyzvednete mapy a zjistíte od místních důležité informace. Okolní vysokohorské prostředí skrývá spoustu turistických a cyklistických tras, z nichž některé jsou vhodné i pro začátečníky. Asi pět minut z hlavní silnice se dokonce nachází tři krásná golfová hřiště – Millbrook Resort, The Hills a Arrowtown Golf Club.

Trocha té historie

Američan William Fox roku 1862 nálezem 100 kg zlata odstartoval na řece Arrow River osídlování této oblasti a vznik několika zlatokopeckých osad. Koncem roku tu bylo utábořeno až patnáct set horníků. Když se v roce 1865 otevřela zlatá pole na západním pobřeží, mnoho evropských bagrů zamířilo přes Jižní Alpy. 

Arrowtown 2
Zdroj:
CK Go2

Provinční vláda Otago pak vyzvala čínské horníky, aby přišli a pomohli s prací. Nadšení čínští zlatokopové tedy přijeli do Arrowtown hledat štěstí, většina z nich se ho však nikdy nedočkala. Povětšinou se vrátili domů chudí, někteří se přesídlili do Aucklandu a spousta z nich zemřela opuštěna v zapomnění. Malá čínská vesnička, kterou vytvořili v Arrowtown, pak fungovala až do rou 1928. Její zbytky jsou doteď součástí historie městečka. Můžete se zde dozvědět, jak těžký byl život čínských horníků a prohlédnout si, v jakých "chajdách" to místní Číňané, vystaveni v té době silnému rasismu, vlastně žili. V období zlaté horečky se sem hrnuly tisíce horníků ze všech koutů světa a řeka se stala slavným a bohatým nalezištěm zlata. 

Město postupně rostlo a počet obyvatel kulminoval na 7 tisíc. První osadníci začali stavět malé chaty z kamení a dřeva, zakládali kostely a zasadili aleje nádherných stromů. Objevily se tu i obchody, hotely, salóny, herny. Dnes má Arrowtown kolem 70 budov a prvků zbývajících z éry zlaté horečky. Poté co došlo zlato, se Arrowtown stal farmářským městem se zmenšujícím se počtem obyvatel. Až v 50. letech 20. století  stal oblíbeným prázdninovým cílem a rodiny zde obnovily své historické chaty a postavily rekreační domy. Na přelomu 20. a 21. století se stal Arrowtown prestižním místem a nyní patří mezi jedno z nejpřitažlivějších míst Nového Zélandu.

TIP: Vydejte se na zájezd na Nový Zéland a poznejte místní památky, neuvěřitelnou přírodu a novozélandskou kulturu. 

Arrowtown 3
Zdroj:
CK Go2

Trekování v okolí Arrowtown

Arrowtown je také nejlepším výchozím bodem pro mnoho vyhlášených turistických stezek. Ty vedou kolem hor, řek, lesů i jezer. Můžete si vybrat od těch nejsnadnějších, které trvají hodinu, až po několikadenní treky. Například Macetown circuit tramp je výtečná treková, cyklistická nebo 4WD vozidly sjízdná stezka. Pro jednodenní pěší túru je poněkud náročná díky svým 16 kilometrům jedním směrem. Stezka vede do tehdejšího zlatokopeckého osídlení jménem Macetown, které dnes připomíná město duchů díky svým třem opuštěným domům. Nejlepší způsob jak probádat okolní zlaté doly a pozůstatky osídlení je vzít si stan a zásoby jídla s sebou a strávit v okolí dva až tři dny. Mezi další zajímavé treky v okolí pak patří Tobins Track v délce asi 30 minut jedním směrem. Místy je trek hodně strmý, takže je nutné nějakou tu fyzičku mít. Sawpit Gully Track pak začíná na parkovišti u čínské osady a pokračuje k řece Arrow River. Uvidíte zde také jezero Wakatipu, jezero Hyes či otevřené výhledy na krajinu. Procházka Vám zabere tak 2 až 3 hodiny.

Vyzkoušejte si rýžování zlata

Zajímavou aktivitu, kterou byste si neměli nechat v zlatokopeckém městečku ujít, je rýžování zlata. Je to ideální činnost jak pro děti, tak pro dospělé a navíc je cenově dostupná. V muzeu Vám zapůjčí rýžovací pánev za 3 NZD. Pokud potřebujete lekci rýžování, vydejte se do Dudley´s Cottage, kde za 15 NZD dostanete lekci. Mnoho turistů pak nachází malé zlaté nugety, které si odvezou domů.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Navštivte Arrowtown, novozélandské zlatokopecké městečko